Instalacja gazowa

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
jarcion

Instalacja gazowa

Post autor: jarcion » pn wrz 15, 2003 10:10 pm

Witam, mam kolejne pytanko:

mam założony gaz ( Elpigaz) i na gazie jest wszystko ok. Ale jak przełączę na benzynkę, to po wciśnięciu gazu w podłogę autko się dławi przy przechodzeniu przez około 3500rpm. Jak odpuszczę troszkę gaz, to się zbiera, ale bez rewelacji. Gaźnik jest ok (pozdjęciu palnika wszystko jest cacy). Instalatorzy stwierdzili, że to palnik dławi silnik i doradzili wywiercenie dodatkowych fi 8. Tak zrobiłem, ale nie wiele to dało.

Proszę o rady...

Dzięki

POzdr.

*JN*
W 160 3,3 TD (wyprawowy)
była niwka (i uaz, i aro też )

boreg

Kontaktowanie:

Post autor: boreg » wt wrz 16, 2003 7:15 am

Sprobuj powalczyc z iloscia powietrza podawanego do gaznika. Przy zle dobranej instalacji moze tak byc, ze gaz potrzebuje mniej (lub wiecej) powietrza niz na benzynie.
NIVA 1990@boreg

Awatar użytkownika
cowboy_3151

Post autor: cowboy_3151 » wt wrz 16, 2003 8:42 am

boreg pisze:Sprobuj powalczyc z iloscia powietrza podawanego do gaznika. Przy zle dobranej instalacji moze tak byc, ze gaz potrzebuje mniej (lub wiecej) powietrza niz na benzynie.
Wcale nie zalezy to od dobrania instalacji.Zawsze po zaŁorzeniu miksera wzrasta spalanie benzyny poniewaz tŁumi on normalny wyliczony i praktyczny przepŁyw powietrza, jego ilośc. Zwiazane jest to z tym iz do spalenia 1 litra benzyny potrzeba okoŁo 17 l powietrza ( o ile dobrze pamietam ) a do gazu 15 l dlatego tez miedzyinnymi miksery ograniczaja dopŁyw powietrza.

Co do pracy na benzynie z zaŁożonym mikserem to lepiej sie zastanowic bo napewno wzrosnie spalanie i to sporo bo będzie chodziŁ jak na ssaniu i nie osiagaŁ peŁnej mocy z powodu zŁej mieszanki ( za maŁo powietrza - np. ten sam motor z filtrem powierza ma inna moc co bez- zpewne mnieiszą ) i przy dŁuzszych jazdach lepiej zdjać mikser.
Można oczywiscie próbowac wyregulować gaznik do tej ilośći powierza co przepŁywa przez mikser ale po co skoro benzyna tu staje się dodatkowym zastępczym paliwem i napewno wpŁynie to na osiągi silnika.

boreg

Kontaktowanie:

Post autor: boreg » wt wrz 16, 2003 8:48 am

Oczywiscie cowboju masz racje. Ale w Ladzie przy wlocie powietrza jest takie male urzadzonko do jego regulacji :D . I umiejetnie uzywane podnosi przyjemnosc jazdy na obydwu paliwach (na przyklad zalatwia sprawe rozruchu na gazie) :wink: .
NIVA 1990@boreg

nico
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: nico » śr paź 08, 2003 5:55 pm

Miałem to samo!! Wyrzuciłem mikser bo miałem taki nakładany na gaźnik pod filtr powietrza i kupiłem mikser specjalnie do Nivki - wchodzi on w środek gaźnika tuż nad przepustnice w miejsce gdzie jest ta gruba uszczelka!! Auto chodzi rewelacyjnie i nie mam kłopotu z poruszaniem się zarówno na benzynie jak i na gazie :lol:

nico
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: nico » śr paź 08, 2003 6:01 pm

Miałem to samo!! Wyrzuciłem mikser bo miałem taki nakładany na gaźnik pod filtr powietrza i kupiłem mikser specjalnie do Nivki - wchodzi on w środek gaźnika tuż nad przepustnice w miejsce gdzie jest ta gruba uszczelka!! Auto chodzi rewelacyjnie i nie mam kłopotu z poruszaniem się zarówno na benzynie jak i na gazie :lol:

Awatar użytkownika
Mag69

Post autor: Mag69 » śr paź 08, 2003 6:19 pm

Czyzbyś miał dwie łady :lol:
LJ 70

Filip
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Filip » czw paź 16, 2003 3:14 pm

u mnie tez tak sie dzieje jak naleje jakis ch..y gaz , teraz tankuje tylko na orlenie i nie mam zadnych (mimo ceny) problemow.
Z innej beczki - butle mam zalozona w miejsce siedzenia tylnego, teraz chce ja umiescic za tylnim mostem tak jak na stronie JURY. Jest jeden problem , na stacjach diagnostycznych jedni kreca glowami i sie nie chca podpisac pod tym innym wszystko jedno. Czy to jest niebezpieczne?

Awatar użytkownika
jarcion

Post autor: jarcion » czw paź 16, 2003 6:47 pm

nico pisze:Miałem to samo!! Wyrzuciłem mikser bo miałem taki nakładany na gaźnik pod filtr powietrza i kupiłem mikser specjalnie do Nivki - wchodzi on w środek gaźnika tuż nad przepustnice w miejsce gdzie jest ta gruba uszczelka!! Auto chodzi rewelacyjnie i nie mam kłopotu z poruszaniem się zarówno na benzynie jak i na gazie :lol:
A gdzie to cudo można kupić?

POzdr.
W 160 3,3 TD (wyprawowy)
była niwka (i uaz, i aro też )

Awatar użytkownika
petercapri

Post autor: petercapri » ndz paź 02, 2005 10:44 pm

janek4411
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: janek4411 » śr paź 05, 2005 9:43 pm

cowboy_3151 Zwiazane jest to z tym iz do spalenia 1 litra benzyny potrzeba okoŁo 17 l powietrza ( o ile dobrze pamietam ) a do gazu 15 l dlatego tez miedzyinnymi miksery ograniczaja dopŁyw powietrza.
Czy aby wiesz co piszesz? :)21
Myślenie nie boli!

Awatar użytkownika
petercapri

Post autor: petercapri » śr paź 05, 2005 10:55 pm

jak juz to powinno byc: 17kg powietrza na 1kg LPG
ile to litrow te 17kg powietrza, kazdy moze sam policzyc :D

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » śr paź 05, 2005 11:58 pm

jarcion pisze:
nico pisze:Miałem to samo!! Wyrzuciłem mikser bo miałem taki nakładany na gaźnik pod filtr powietrza i kupiłem mikser specjalnie do Nivki - wchodzi on w środek gaźnika tuż nad przepustnice w miejsce gdzie jest ta gruba uszczelka!! Auto chodzi rewelacyjnie i nie mam kłopotu z poruszaniem się zarówno na benzynie jak i na gazie :lol:
A gdzie to cudo można kupić?
Wow to nico też tutaj był w swoim czasie :o :lol:

hehe on już raczej nieodpowie :) (zobacz date jego postu)

BTW nico - zakład wciąż aktualny :D
przynajmniej z mojej strony :)21 :)23 :)22 :wink: 8)
Ręce precz od GENERAŁA!...
Obrazek

Awatar użytkownika
NUKEM

Post autor: NUKEM » pt lut 15, 2008 4:08 pm

boreg pisze:Oczywiscie cowboju masz racje. Ale w Ladzie przy wlocie powietrza jest takie male urzadzonko do jego regulacji :D . I umiejetnie uzywane podnosi przyjemnosc jazdy na obydwu paliwach (na przyklad zalatwia sprawe rozruchu na gazie) :wink: .
Mogę wiedzieć gdzie dokładniej jest to "urządzonko" do regulacji powierza ?
Gdzieś na gaźniku ?
Była Niva
Była Vitara
Jest Galloper !

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”