instalacja gazowa - opis niwki
Moderator: Albert_N
instalacja gazowa - opis niwki
witam wszyskich!!!
DOLACZAM DO SZCZESCIAZY POSIADAJACYCH NIWKI. MUSZE JEDNAK ZALOZYC INSTALACJE GAZOWA. MOZECIE MI POLECIC JAKAS MODEL INSTALACJI, Z KTORYM NIWA DOBRZE WSPOLPRACUJE??? i oczywiscie jaki zbiornik jest najlepszy i gdzie go zamontowac. MOZE JAKIES WSKAZOWKI.
DOLACZAM DO SZCZESCIAZY POSIADAJACYCH NIWKI. MUSZE JEDNAK ZALOZYC INSTALACJE GAZOWA. MOZECIE MI POLECIC JAKAS MODEL INSTALACJI, Z KTORYM NIWA DOBRZE WSPOLPRACUJE??? i oczywiscie jaki zbiornik jest najlepszy i gdzie go zamontowac. MOZE JAKIES WSKAZOWKI.
- kacper97
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Ja mam instalacje firmy LAVATO i nie narzekam... Jedyne, na co musisz zwrócić uwagę to na mikser.... najlepiej jak byś dostał taki wkładany pod gaźnik zamiast podkładki z innymi są podobno problemy....
Co do butli?.... Koledzy mają montowane w bagażniku, ale to zabiera znaczną część i tak małej przestrzeni bagażowej... Ja wsadziłem zbiornik pod podłogę....
Zalety: cały bagażnik
Wady: gorsze zejście w terenie, dużo więcej roboty z montażem
Co do butli?.... Koledzy mają montowane w bagażniku, ale to zabiera znaczną część i tak małej przestrzeni bagażowej... Ja wsadziłem zbiornik pod podłogę....
Zalety: cały bagażnik
Wady: gorsze zejście w terenie, dużo więcej roboty z montażem
Pozdrawiam
Paweł / kacper97 / Warszawa
NIVA '88 Była
Discovery '93 2.0MPI Był
Vitara '97 2.0 Jest
NIVA '88 Była
Discovery '93 2.0MPI Był
Vitara '97 2.0 Jest
- kacper97
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Witam
Miejsce na butle wygląda następująco:

Widać ramke, na której leży butla. Ramka razem z butlą jest wpuszczana i przykręcana do dna "gondoli"

I już z zamontowaną butlą

a co do wydechy to jest poprowadzony po prawej stronie, końcówka wychodzi przed tylnym kołem.
Jedyny problem takiego rozwiązania to przegląd techniczny... trochę się czepiają że wydech na prawą stronę ...

Wydech zmontowany jest z : łącznika elastycznego od cieniasa ( chyba ), pierwszego tłumika Poloneza i ostatniego tłumika od FSO. Do tego trochę starych rurek od wydechów, spawarka i wydech gotowy
Jeśli jeszcze masz jakieś pytania, pisz
Miejsce na butle wygląda następująco:

Widać ramke, na której leży butla. Ramka razem z butlą jest wpuszczana i przykręcana do dna "gondoli"

I już z zamontowaną butlą

a co do wydechy to jest poprowadzony po prawej stronie, końcówka wychodzi przed tylnym kołem.
Jedyny problem takiego rozwiązania to przegląd techniczny... trochę się czepiają że wydech na prawą stronę ...

Wydech zmontowany jest z : łącznika elastycznego od cieniasa ( chyba ), pierwszego tłumika Poloneza i ostatniego tłumika od FSO. Do tego trochę starych rurek od wydechów, spawarka i wydech gotowy

Jeśli jeszcze masz jakieś pytania, pisz
Pozdrawiam
NIVA '88 Była
Discovery '93 2.0MPI Był
Vitara '97 2.0 Jest
NIVA '88 Była
Discovery '93 2.0MPI Był
Vitara '97 2.0 Jest
mam pytanko: ile miesci twoja butla bo ja mam taką czeresniacka z boku w bagażniku zabiera ok 1/3 miejsca no i ma 35 litrow tylko. Ja pier@#le, żebym wczesniej znalazł te forum bym to skopiował rozwiązanie .Pozdrawiam i wyrazy uznania za patenta>
pozdrowka
nie chcem nowego posta zaczynac bo chyba to gdzies było u Ciebie na wolnych obrotach silnik tez faluje.....

nie chcem nowego posta zaczynac bo chyba to gdzies było u Ciebie na wolnych obrotach silnik tez faluje.....
rekreacja<Miska>
polowanie<NIVA>
polowanie<NIVA>
- kacper97
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Dzięki za uznanie
Musiałem tak zrobić bo jako że NIVA spełnia role samochodu rodzinnego musiałem mieć cały i tak mały bagażnik, a i w pracy przydaje się każda wolna przestrzeń w samochodzie.
Butla ma 45 l, ale wchodzi 36 czyli koło 80%.
U mnie obroty nie falują... na razie
Możesz sobie jeszcze zrobić mały schowek pod siedzeniem.... trzeba tylko zbiornik paliwa zmniejszyć ...
Wygląda to tak:

Niby mały ale 2 zestawy kluczy, lewarek, linka i kilka drobiazgów dało się upchnąć

Butla ma 45 l, ale wchodzi 36 czyli koło 80%.
U mnie obroty nie falują... na razie

Możesz sobie jeszcze zrobić mały schowek pod siedzeniem.... trzeba tylko zbiornik paliwa zmniejszyć ...
Wygląda to tak:

Niby mały ale 2 zestawy kluczy, lewarek, linka i kilka drobiazgów dało się upchnąć

Pozdrawiam
NIVA '88 Była
Discovery '93 2.0MPI Był
Vitara '97 2.0 Jest
NIVA '88 Była
Discovery '93 2.0MPI Był
Vitara '97 2.0 Jest
- Sniper
- Kontaktowanie:
hmmm.... jednakże dyfer jest trochę do przodu w stosunku do Twojej butli... jest chroniony jako tako w przypadku uderzenia tyłem w cokolwiek...
Ja bym nie mógł mieć takiego rozwiązania u siebie. Zbyt często zdarza mnie się coś taranować tyłem
... poza tym słyszę już obijające się kamienie podczas szybkiej jazdy lasem...
Ja bym nie mógł mieć takiego rozwiązania u siebie. Zbyt często zdarza mnie się coś taranować tyłem

Ręce precz od GENERAŁA!...

- kacper97
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Tak jak pisałem samochód jest mi potrzebny do pracy i do jazdy po mieście ... kilka razy miałem przyjemność bawić się w terenie (lekkim) i i jak narazie jest tylko kilka wgnieceń i zarysowań ... skutków ubocznych brak ... 
Jest to jedyne miejsce nadające się do podwieszenia butli ... no chyba że komuś nie jest potrzebny bagażnik to wtedy problemu brak

Jest to jedyne miejsce nadające się do podwieszenia butli ... no chyba że komuś nie jest potrzebny bagażnik to wtedy problemu brak

Pozdrawiam
NIVA '88 Była
Discovery '93 2.0MPI Był
Vitara '97 2.0 Jest
NIVA '88 Była
Discovery '93 2.0MPI Był
Vitara '97 2.0 Jest
- kacper97
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Może masz zdjęcia?? Też o takim sposobie myślałem, ale miałem już wyciętą podłogę, więc było wygodniejmentor pisze:Mam podwieszoną butlę 35l(270 średnicy) i zawsze wcześniej trze hak, a nie butla. I nie wycinałem dziury w podłodze bagażnika

Co do przypadkowego wybuchu... miałem fiata 125 kombi z butlą w kole ... ukradli go i podpalili ... pozostał mało dotknięty tylko silnik ... reszta spłonęła do żywej blachy ... Jakoś zbiornik nie wyleciał w powietrze a paliło się ostro, więc nawet jak nim przywalę, choć to mało prawdopodobne to na 99% nic mu nie będzie.
W Polsce dużo samochodów jeździ na gaz, niektóre uczestniczą w wypadkach... nie słyszałem, aby jakaś butla wybuchła.
Mocowanie takie uważam za bezpieczne, choć utrudniające trochę jazdę w terenie.
Pozdrawiam
NIVA '88 Była
Discovery '93 2.0MPI Był
Vitara '97 2.0 Jest
NIVA '88 Była
Discovery '93 2.0MPI Był
Vitara '97 2.0 Jest