jak wyjąc dyfer z tylnego mostu

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
jarcion

jak wyjąc dyfer z tylnego mostu

Post autor: jarcion » sob sty 20, 2007 8:01 pm

witam, mam problem jak w temacie. Rozsypują mi sie łożyska na ataku (zaczyna już olejem rzygać) i chciałbym je wymienić albo cały dyfer przełożyć z drugiego mostu (mam nadzieję,że przełożenia będą pasować).
Zacząłem już dzisiaj rozbierać zapasowy most :odkręciłem obudowę ataku ale utknąłem na trzymających półosach-> odkręciłem cztery śruby przy piaście i ciągle nie wiem jak wyjąć półosie?)
Co dalej? Proszę o instrukcję -step by step- co dalej rozkręcać i rozkładać po kolei i w jaki sposób. :)1
W 160 3,3 TD (wyprawowy)
była niwka (i uaz, i aro też )

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » sob sty 20, 2007 8:20 pm

plosie trzeba wybic za pomoc sciagacza dynamicznego :roll: dlatego takie operacje powierza sie serwisowi albo warsztatowi ktory specjalizuje sie w naprawach dyferencjalow i posiada taki sciagacz :)21
W warunkach garazowych mozna albo zrobic taki sciagacz samemu albo poprostu lac w polos zeby wyszla.
Jarocin zeby wyciagnac cala roznicowke w moscie sztywnym zawsze nalezy wyciagnac polosie - myslalem ze to jest oczywiste ale jednak sa ludzie ktorzy jeszcze tego nie wiedza :wink: . Bez urazy kolego ale jak to rozbebeszysz to juz tego nie poskladasz - ustawienie ataku wzgledem talerza nie jest rzecza latwa i nawet dobry fachowiec ktory sie w tym specjalizuje potrafi spedzic przy tym czasem cala dniowke. 8)
UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień

Awatar użytkownika
jarcion

Post autor: jarcion » sob sty 20, 2007 9:57 pm

Dzięki piękne

Chcę całe bebechy z jednego mostu do drugiego przełożyc i nie ruszać ani ataku ani talerza, chociaż znam teorię ustawiania, ale praktyki "0" Pierwonie miałem wizję przełożenia samego ataku (wiem, wiem- szlifowane parami i nie należy mieszać :wink: ) dlatego nie myślałem o półosiach :oops: (no nie odrobiłem pracy domowej i rysunków żadnych nie obejrzałem) Wydumam jakiś ściągacz mam nadzieję :roll:
W 160 3,3 TD (wyprawowy)

Awatar użytkownika
jarcion

Post autor: jarcion » pn sty 22, 2007 11:07 am

hmmm.... a zrobienie takiego "wyciągacza":
jeden koniec obudowy mostu do drzewa, przeciwległą półoś do wyciagarki ręcznej, wyciagarkę do drugiego drzewa i ... jedziemy z koksem
da radę?
W 160 3,3 TD (wyprawowy)

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » pn sty 22, 2007 5:05 pm

moze i da ale to bedzie wyciaganie statyczne a do tego trzeba uzywac sciagacza dynamicznego :)21
UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień

Awatar użytkownika
jarcion

Post autor: jarcion » wt sty 23, 2007 5:18 pm

no w razie potzreby dynamicznym pomogę :wink:
W 160 3,3 TD (wyprawowy)

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » wt sty 23, 2007 5:23 pm

znaczy sie mlotkiem :wink: wtedy to zejdzie prawidlowo :)2

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » śr sty 24, 2007 2:24 am

Najlepiej - nałatwiej - rzeczywiście wymienić całe bebechy jeśli sie ma do nich dostęp - a nie bawić w rozbieranie składanie i ustawianie bo to naprawdę mija się czasem z celem.... kiedyś to przerabiałem nawet w paru przypadkach tyle że z przodu ale zabawa podobna.... fakt też że lepiej za wczasu sprawdzić przełożenie w mostach :wink:
aha i się w sumie ciesz Jarcion że ten most Tobie nie wybuchł lub się nie sklinował a "jedynie" zaczął żygać zupką 8) :)23 :)21
Ręce precz od GENERAŁA!...
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”