opory toczenie
Moderator: Albert_N
opory toczenie
mam wrazenie ze ciagne za soba wielki spadochron lub przyczepe z 2t ładunkiem. jakie sa wasze opory toczenia( np. po wyrzuceniu na luz przy predkosci 60km h na płaskim asfalcie jak daleko dojedziecie?mniejwieciej, no i oczywiscie na jakim ogumieniu?
-
-
Sprawdź czy nie grzeją się tobie hamulce. Miałem taki efekt jak serwo hamulców zgłupiało (zaczęło zasysać "lewe" powietrze), i cały czas lekko podhamowywało przód.
Ostatnio zmieniony śr lut 21, 2007 5:15 pm przez Niva'94, łącznie zmieniany 1 raz.
j/w ale trzeba również sprawdzić czy się nie "zapiekły z brudu" tłoczki na zaciskach. Zdejmij koło, odkręć zacisk, zsuń go z tarczy, oczyścić wszystko i wkładając jakieś deseczki (można też wykorzystać klocki). Niech druga osoba powolutku naciska pedała hamulca a ty obserwuj zachowanie poszczególnych tłoczków. Prawdopodobnie będzie trzeba nimi wyjechać tak daleko aby się nie rozszczelnił układ hamulcowy, posmarować specjalnym smarem do tłoczków hamulcowych (koszt ca 14 zł) i kilkakrotnie wciskać i wyciskać tłoczki. Prawdopodobnie gumki zewnętrzne do wymiany. W żadnym wypadku nie psikać wd40 bo się gumki rozlecą (sprawdzone
:P ).

- petercapri
- petercapri
-
-
Podnoś po kolei każde koło i ręcznie sprawdź opory jakie stawia przy obracaniu ręką. Jak dobrze zakręcisz, to powinno ze dwa - trzy razy się obrócić, bez zgrzytów i stuków. Jak test wyjdzie O.K. to może coś ze
skrzynką rozdzielczą (na przykład zablokowany na stałe mechanizm różnicowy)? A może masz różne ogumienie (lub o bardzo różnym stopniu zużycia) na przedniej i tylnej osi? A może źle wyregulowane luzy w łożyskach przednich kół? A może coś nie teges z geometrią zawieszenia? A może masz mało powietrza w oponach?
skrzynką rozdzielczą (na przykład zablokowany na stałe mechanizm różnicowy)? A może masz różne ogumienie (lub o bardzo różnym stopniu zużycia) na przedniej i tylnej osi? A może źle wyregulowane luzy w łożyskach przednich kół? A może coś nie teges z geometrią zawieszenia? A może masz mało powietrza w oponach?
- petercapri
Jezeli kolo zamiast prosto roczy sie lekko bokiem, to opory oczywiscie rosna.
Jezeli hamulce lekko tra, to tarcza/beben nie musi sie wcale mocno nagrzewac. Zwlaszcza zima
Zacznij od sprawdzenia kol. Z tym obrotem 2-3 razy to bym nie przesadzal, zima jest i oleje geste (a moze w waszych Nivach tak sie da? w mojej nie
). Poza tym po rozlaczeniu napedu i wyrzuceniu na luz powinienes moc zakrecic reka przegubem skrzynia - przekladnia glowna.
Jezeli hamulce lekko tra, to tarcza/beben nie musi sie wcale mocno nagrzewac. Zwlaszcza zima

Zacznij od sprawdzenia kol. Z tym obrotem 2-3 razy to bym nie przesadzal, zima jest i oleje geste (a moze w waszych Nivach tak sie da? w mojej nie

- petercapri
moze sie pomielilo cus w glowkach, satelitki koronki, w ktoryms moscie oleju nie ma, albo jest zur, zatopiona moze byla rozszczelnilo sie na zimmeringu albo na glowce i sie w sroku bloto z oleju zrobilo.
2 sprawa hamulce sie nie musza grzac a jak sa zle wyregolowane na benach z tylu to hamuje jak diabli z autopsji
lozyska tez norma trzeba by lookanac czy nie lataja na boki bo porozbijane
rowniez autopsja 
2 sprawa hamulce sie nie musza grzac a jak sa zle wyregolowane na benach z tylu to hamuje jak diabli z autopsji

Błoto... rowy... las i krowy... 

Re: opory toczenie
Jakie masz opony? Moja (była) Nivka była bardzo wrażliwa na zmianę( nawet min.) ciśnienia w ogumieniu. Stawała,,prawie'' w miejscu. Obuta była w takie opony:mentor187 pisze:mam wrazenie ze ciagne za soba wielki spadochron
http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic. ... ht=#591160
janek4411.
"..i spojrzał Pan na pracę naszą i był zadowolony,na wieść o zarobkach-usiadł zapłakał.."