Nasze Nivki - zdjęcia
Moderator: Albert_N
Nasze Nivki - zdjęcia
gdzie się podział ten temat? :| pisałem odpowiedź, forum wywaliło błąd DEBUG_INFO... i wszystko zniknęło... co jest grane?
Pozdrawiam, A-d-i-k
________
Łada NIVA 1,7i 03/04' + LPG sekwencja... piykna, że hej!
________
Łada NIVA 1,7i 03/04' + LPG sekwencja... piykna, że hej!
-
- jestem tu nowy...
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Raczej nie (chyba ze odpalasz/jedziesz na gazie-nierozgrzany parownik, choć Ty masz chyba na wtrysku, to się tak chyba nie da, ja do tej pory miałem lpg na gażnikach, ale jak odpalił, to już jechał). Wymieniłeś już po zakupie wszystki płyny "ustrojowe"? Ja tak zawsze robiłem po zakupie używanych furek (olej w silniku koniecznie, płyn w chlodnicy raczej tez, skrzynki, mosty możesz tylko sprawdzić stan/poziom) choc wymienic warto, bo koszt relatywnie nieduzy (za gęsty olej w może na dużych mrozach też dawać taki efekt, choć tej zimy toNUKEM pisze:Jak na razie bezawaryjna jest![]()
A i mam pytanko czy to normalne że jak odpalę na zimnym silniku to potem przez około 6 km max 60 km/h jedzie, i dopiero potem się bardziej rozpędza jak już się nagrzeje ?

Tomek
Ja mam silnik 1.6
A te objawy są takie same i na gazie i na benzynie.
Samochód ponoć stał kilka miesięcy nieużywanym, może to jest przyczyną ?
Może musi się rozruszać ?
Ale przejechałem już około 200 km i te objawy nie ustąpiły.
Olej w mostach i reduktorze jest ok (posprawdzane, czysty) , w skrzyni dolane bo trochę brakowało.
W silniku też jest dość czysty olej.
Wymieniłem świece na nowe i filtr powietrza.
Nie wiem jak jest z tym filtrem oleju tylko..
Może musi się rozruszać ?

Olej w mostach i reduktorze jest ok (posprawdzane, czysty) , w skrzyni dolane bo trochę brakowało.
W silniku też jest dość czysty olej.
Wymieniłem świece na nowe i filtr powietrza.
Była Niva
Była Vitara
Jest Galloper !
Była Vitara
Jest Galloper !
- silverstone
-
NUKEM pisze:Witam !
Ja właśnie wczoraj nabyłem coś takiego:
Rocznik 93 , stan licznika 36000 km (!) , stan niemal idealny

1,6 '92, 1,7i '98.....
Z tym rozruszaniem masz rację of kors... Samochód musi jezdzic a nie stacNUKEM pisze:Ja mam silnik 1.6
Może musi się rozruszać ?![]()

- bartekbp01
-
dlaczego miałby się się na ciebie dziwnie patrzeć
? przecież nie będziesz sie go pytał o kable do jakiegoś Ferrari lub innego Lotusa tylko do całkiem seryjnego i "normalnego" auta jakim jest Lada Niva
!
A tak poza tym to kable w razie czego możesz zabrać ze sobą i dobierać , pasują od zwykłej ładzianki i pewnie z peloponeza też by podeszły 

JEST WOJNA-SĄ STRATY była NIVdzięcznica 1.6 91r==>Granda Viertara 2,0HDi
CHREATIW TECHNOLOŻI
CHREATIW TECHNOLOŻI

No wiec to nie dyfry ani hamulce go spowalniają tylko to jest wina silnika.
I to nie tylko po nocy tak sie dzieje ale np. po 2 godzinach stania tak samo.
Max 60 km/h i przy tym trochę parsknąć i szarpnąć potrafi (tak jakby go przyduszało) i tak dopóki się porządnie nie nagrzeje.
Jaka może być tego przyczyna ?
Olej wymieniony , filtry (powietrza, oleju) też. Świece wymienione.
I to nie tylko po nocy tak sie dzieje ale np. po 2 godzinach stania tak samo.
Max 60 km/h i przy tym trochę parsknąć i szarpnąć potrafi (tak jakby go przyduszało) i tak dopóki się porządnie nie nagrzeje.
Jaka może być tego przyczyna ?
Olej wymieniony , filtry (powietrza, oleju) też. Świece wymienione.
Była Niva
Była Vitara
Jest Galloper !
Była Vitara
Jest Galloper !
Czy na luzie jak dodasz gazu auto od razu reaguje plynnie czy go przydusza jakby?ja jednak czuje ze to cos z elektryka. mowisz, ze juz nawet po dwoch godzinach, to krotki czas, myslalem ze to kwestia wilgoci ktora jest teraz na zewnatrz i zanim sie rozgrzeje to zalega, ale to chyba nie to. Tak czy owak dalbym nowe kable ( ja mialem kiedys tak ze na jednej swiecy tej najglebiej u mnie schowanej pod innymi przewodami kabel byl podlamany konkretnie konektor, niby byl styk niby nie-dzikie rzeczy sie dzialy:)
-
- jestem tu nowy...
@NUKEM: Coś wcoraj nie doczytałem rocznika, jak masz '93, to masz gaznik jeszcze chyba? Bo te na szprycy to od '95 chyba robili (choć mogło mi się coś popieprzyć, bom styrany)...
Odnośnie przewodów WN, to kup do Nivki i nie kombinuj raczej z częściami, bo niedrogie a można przekombinować - no chyba, że się znasz
, ale takie jest moje zdanie i tego się będe trzymał
.
W skorpionie takie przewody silikonowe to cos koło 18 zyli chyba, w każdym sklepi e zresztą powinieneś zapł. max 25zl, jak chcesz z markową nalepką to se kup NGK n.p., symbol dla rocznika '93 to
RC-LD302 , starsze Nivki RC-FT431.
Aha panu sprzedawcy "Mam NIVĘ" mówimy z podniesioną głową i dumnie wypiętą piersią
(kazdemu innemu zresztą też)
Tomek
Odnośnie przewodów WN, to kup do Nivki i nie kombinuj raczej z częściami, bo niedrogie a można przekombinować - no chyba, że się znasz

W skorpionie takie przewody silikonowe to cos koło 18 zyli chyba, w każdym sklepi e zresztą powinieneś zapł. max 25zl, jak chcesz z markową nalepką to se kup NGK n.p., symbol dla rocznika '93 to
RC-LD302 , starsze Nivki RC-FT431.
Aha panu sprzedawcy "Mam NIVĘ" mówimy z podniesioną głową i dumnie wypiętą piersią

Tomek