Rejestracja nivki?

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
michur

Rejestracja nivki?

Post autor: michur » wt kwie 17, 2007 11:42 am

hej.
mam pytanko.
zbliza mi sie termin rejestracji furki,ale mam pewne watpliwosci.

Nivka zostala zakupiona przez Pana nr.1 w 2004 od zakladu elektryc znego-wroclaw
Nastepnie pan nr.1 sprzedal ja panu nr .2 (ten nie przerejestrowal samochodu).Pan nr.2 odsprzedal nive panu nr.3 (ten tez nie przerejestrowal nivy)
Teraz ja ja mam i wciaz posiadam do niej oryginalny stary dowod rejestracyjny.Na ktorym wlascicelem jest wciaz koncern energetyczny...
Reasumujac:niva ma przegla ,oc i dowod rejestracyjny oryginalny wystawiony na ten zaklad.
zastanawiam sie czy wogle ja przerejestrowywac.Czy zostawic tak jak jest...
Ma ktos pojecie jak to wyglada prawnie?I czy wogle maoge tak to zostawic?
dowod stary a blac hy tez stare czarne.Czyli pierwse balchy i dowod.
Ciekawe czemu poprzedni wlascicele jej nie rejestrowali...?
Czy jesli nie zarejestruje jej na siebie to nie bede wykupic oc?

/pozdro.

Awatar użytkownika
TomaszRT

Post autor: TomaszRT » wt kwie 17, 2007 2:04 pm

Jeśli chcesz mieć święty spokój to zrób tak:

* opłać w US podatek od swojej umowy kupna-sprzedaży
* idź do Wydziału Komunikacji zabierając wśród dokumentów wszystkie poprzednie umowy kupna-sprzedaży Twojego auta i przerejestruj samochód na siebie
* wypowiedz poprzednią umowę ubezpieczenia OC i zawrzyj nową -> na siebie i swoje przerejestrowane już auto

pozdrawiam

PS: następnym razem tego typu temat załóż w dziale PRZEPISY.
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'

Awatar użytkownika
michur

Post autor: michur » pt kwie 20, 2007 4:03 pm

hello.
i moja zielona padlina dostala piekne nowe tablice... z koncowka Ay !
Laska jak zobaczyla stare blachy to niechciala przyjac....

Awatar użytkownika
michur

Post autor: michur » pt kwie 20, 2007 5:15 pm

i wlasnie zobaczylem ze mam jezioro pod niva...chyba chlodnica.szittttttt

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » pt kwie 20, 2007 5:34 pm

miałm podobnie (tyle że nie miałem przeglądu dodatkowo :evil: ).. ważne żeby auto miało Przegląd i OC poprzedni właściciel powinien zgłosić do ubezpieczyciela sprzedaż samochodu i poprostu następne OC zapłacisz na siebie ze stara rejestracja 9jak nie chcesz rejestrować od razu ale zgłosic i tak musisz :) idż US zapłać podatek jeśli autko było tańsze niż 1000 PLN lub jesli masz fakture VAT to podatku nie płacisz. zgłosic trzeba jesli masz umowe podbija ci pieczątke na umowie i bedzie git potem lecisz do urzędu komunikacji zgłaszasz ze kupiłeś takie autko i rejestrujesz na siebie :)2
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

Awatar użytkownika
mentor187

Post autor: mentor187 » sob maja 05, 2007 10:10 pm

taka mała sztucza z firmami ubezpieczeniowymi jesli na pismie w ciagu 30 dni nie wypowiedziałes umowy firmie ubezpieczeniowej (tej poprzedniej) to umowa automatycznie sie przedłuza i przenosza sie na ciebie wszystkie obowiazki czyli dalsze opłacanie składek. wykupienie nowej polisy w innej firmie nie zwalnia z opłacania starej. KOLOPS :) pismo ze starej fimrmy na bank otrzymasz juz po upływie 30 dni.

w skarbówce podatek od czynnosci cywilno prawnych (PCC-1) (wypełniany wraz z umowa kupna-sprzed) w wysokosci chyba 1,5% lub 2% nalicza Ci od wartosci auta według stawek w ich katalogu. nawet jak na umowe było 1 PLN. radze nie walczyc z ta instytucja. jast opcja zanizonej kwoty gdy auto na umowie miało wpisane uszkodzone ale us moze zarzadac rachunków lub faktrur za naprawy w późniejeszym terminie/ pozdro

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”