Zbiorniczek spryskiwacza szyb
Moderator: Albert_N
Zbiorniczek spryskiwacza szyb
Hej,
Znudzilo mi sie juz wymieniac plastikowe zbiorniczki do spryskiwacza szyb, kolejny szlag trafil a to gowno jest stosunkowo drogie. Ten aktualny mial juz byc na zawsze, z dorobionym mocowaniem ale byl tylko dluzej...
Moze ma ktos jakies patenty albo info jakie zamienniki chodza w Niviascie.
Znudzilo mi sie juz wymieniac plastikowe zbiorniczki do spryskiwacza szyb, kolejny szlag trafil a to gowno jest stosunkowo drogie. Ten aktualny mial juz byc na zawsze, z dorobionym mocowaniem ale byl tylko dluzej...
Piotr.
Cześć
Ja mam ten sam problem ze zbiorniczkiem. Też zrobiłem podpórke z aluminiowych kątowników jak mi na tych wsuwanych szynach poraz drugi przecieło zbiornik, Faktycznie są wyjątkowo drogie jak na części do Lady. Mnie się udało go skleić takim białym kelejem z podgrzewanego pistoletu(narazie działa mimo że go juz musiałem dwa razy zdejmować). Myślę że trzeba też te szyny delikatnie podpiłować na krawędziach żeby ostrymi krawędziami nie przecinały zbiornika. Test trwa
PS Czy komuś spalił się już silniczek od wycieraczek reflektorów bo w sklepie powiedzieli mi że są niezniszczalne, a mnie się spalił
,a kosztuje sobie 65 PLN. 

PS Czy komuś spalił się już silniczek od wycieraczek reflektorów bo w sklepie powiedzieli mi że są niezniszczalne, a mnie się spalił

Nivką też można
-
- kacper97
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Tak jak Przemek napisał mam wstawiony od nissana blubirda kombi (chyba tak to się pisze) rocznik coś koło 89-90 Jest to zbiornik z pompką i sprawdza się idealnie do spryskiwania leflektorów
Jako spryskiwacz szyby przedniej zastosowałem oryginalny zbiornik i pompkę spryskiwacza leflektorów od nissana... jedna wada to szybkie wychodzenie płynu ale wydajność baaardzo duża ...
Jeśli ktoś chce to mam na zbyciu oryginalny zbiornik do nivy pojedynczy i podwójny tyle, że bez pompek, bo te poszły w śmieci....
ATON, co do silniczka to mi się tylko przypalił, więc po oczyszczeniu i smarowaniu nadal chodzi...Warto czasem rozebrać silniczek i przesmarować wałek... potrafi stanąć w tulei
Można poszukac na szrocie silniczków wycieraczek od lady samary ....chyba powinny pasować a dużo łatwiej takie spotkać
Jako spryskiwacz szyby przedniej zastosowałem oryginalny zbiornik i pompkę spryskiwacza leflektorów od nissana... jedna wada to szybkie wychodzenie płynu ale wydajność baaardzo duża ...
Jeśli ktoś chce to mam na zbyciu oryginalny zbiornik do nivy pojedynczy i podwójny tyle, że bez pompek, bo te poszły w śmieci....
ATON, co do silniczka to mi się tylko przypalił, więc po oczyszczeniu i smarowaniu nadal chodzi...Warto czasem rozebrać silniczek i przesmarować wałek... potrafi stanąć w tulei
Można poszukac na szrocie silniczków wycieraczek od lady samary ....chyba powinny pasować a dużo łatwiej takie spotkać
Pozdrawiam
Paweł / kacper97 / Warszawa
NIVA '88 Była
Discovery '93 2.0MPI Był
Vitara '97 2.0 Jest
Paweł / kacper97 / Warszawa
NIVA '88 Była
Discovery '93 2.0MPI Był
Vitara '97 2.0 Jest
Witam weszystkich w nowym roku. Najlepszego!
Mi zbiorniczek zepsuł pan...przechodzień w mejscu niedowolonym, ale to inna historia
Włożyłem jakiś 8-10 litrowy ale nie wiem od czego. Zmieścił się za klaksonami, pod kołem. I jeszcze elektryczny wentylator tam wcisnąłem na lato.
Silniki wycieraczek świateł u mnie stanęły na amen. Cena nowego w sklepie w Gdańsku 35zł/szt. Po wypłacie się szarpnę
Na Ukrainie robili duże oczy jak o to pytałem.
POzdr.
Mi zbiorniczek zepsuł pan...przechodzień w mejscu niedowolonym, ale to inna historia

Włożyłem jakiś 8-10 litrowy ale nie wiem od czego. Zmieścił się za klaksonami, pod kołem. I jeszcze elektryczny wentylator tam wcisnąłem na lato.
Silniki wycieraczek świateł u mnie stanęły na amen. Cena nowego w sklepie w Gdańsku 35zł/szt. Po wypłacie się szarpnę

POzdr.
W 160 3,3 TD (wyprawowy)
była niwka (i uaz, i aro też )
była niwka (i uaz, i aro też )
Re: Zbiorniczek spryskiwacza szyb
Przegapiłem temat bo już dawno bym odpowiedział ....Piotr S. pisze:Hej,
Chyba zaglądam tu coraz żadziej

Proponuję wersję minimalistyczną (kosztowo), przetestowałem (znaczy jeździłem tak przez 2 lata) :
1) Wywalamy oryginał
2) Zakupujemy najtańszy od malucha (worek 1,5l z wbudowaną pompką za 35zł)
3) montujemy na pętelce z drutu
4) do koła zapasowego wsadzamy bańkę 5l na dolewki

przynajmniej nie żal jak się spirdoli (ale u mnie śmigało przez 2 lata

WALIS
już nie NIVA'84 ;-(
już nie NIVA'84 ;-(