Zbiorniczek spryskiwacza szyb

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Piotr S.
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Zbiorniczek spryskiwacza szyb

Post autor: Piotr S. » pt gru 26, 2003 7:20 am

Hej,
Znudzilo mi sie juz wymieniac plastikowe zbiorniczki do spryskiwacza szyb, kolejny szlag trafil a to gowno jest stosunkowo drogie. Ten aktualny mial juz byc na zawsze, z dorobionym mocowaniem ale byl tylko dluzej...
Moze ma ktos jakies patenty albo info jakie zamienniki chodza w Niviascie.
Piotr.

Awatar użytkownika
Albert_N

Post autor: Albert_N » pt gru 26, 2003 11:16 am

to co ty robisz ze Ci zvirniczki z plynem sie psuja ? :)5
Ja w nivie mialem ordzinal i jakos nigdy nie bylo problemow..zmielilem most i urwalem od silnika, urwalem wahacz od budy ale zbiorniczek byl nie do ruszenia :)21
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9

Awatar użytkownika
ATON

Post autor: ATON » pt gru 26, 2003 1:09 pm

Cześć :)2 Ja mam ten sam problem ze zbiorniczkiem. Też zrobiłem podpórke z aluminiowych kątowników jak mi na tych wsuwanych szynach poraz drugi przecieło zbiornik, Faktycznie są wyjątkowo drogie jak na części do Lady. Mnie się udało go skleić takim białym kelejem z podgrzewanego pistoletu(narazie działa mimo że go juz musiałem dwa razy zdejmować). Myślę że trzeba też te szyny delikatnie podpiłować na krawędziach żeby ostrymi krawędziami nie przecinały zbiornika. Test trwa :roll:
PS Czy komuś spalił się już silniczek od wycieraczek reflektorów bo w sklepie powiedzieli mi że są niezniszczalne, a mnie się spalił :( ,a kosztuje sobie 65 PLN. :-?
Nivką też można

Przemek wawa

Post autor: Przemek wawa » pt gru 26, 2003 7:15 pm

Co do zbiornika na plyn do spryskiwacza, to wiem, ze moga pasowac rozne. Kacper bodajze wstawil z ktoregos nissana lacznie z pompka i chyba nie ma/mial z nim problemow.
pozdrawiam,
YJ 4.0

Awatar użytkownika
Kuszman

Post autor: Kuszman » pt gru 26, 2003 10:27 pm

Qwa cichoooo. Znow sie bedą smiac chamy z nivki jak przeczytają ze sie zbiorniczki psują :)21 :wink:

Awatar użytkownika
kacper97
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: kacper97 » pt sty 02, 2004 6:50 pm

Tak jak Przemek napisał mam wstawiony od nissana blubirda kombi (chyba tak to się pisze) rocznik coś koło 89-90 Jest to zbiornik z pompką i sprawdza się idealnie do spryskiwania leflektorów
Jako spryskiwacz szyby przedniej zastosowałem oryginalny zbiornik i pompkę spryskiwacza leflektorów od nissana... jedna wada to szybkie wychodzenie płynu ale wydajność baaardzo duża ...

Jeśli ktoś chce to mam na zbyciu oryginalny zbiornik do nivy pojedynczy i podwójny tyle, że bez pompek, bo te poszły w śmieci....

ATON, co do silniczka to mi się tylko przypalił, więc po oczyszczeniu i smarowaniu nadal chodzi...Warto czasem rozebrać silniczek i przesmarować wałek... potrafi stanąć w tulei
Można poszukac na szrocie silniczków wycieraczek od lady samary ....chyba powinny pasować a dużo łatwiej takie spotkać
Pozdrawiam
Paweł / kacper97 / Warszawa
NIVA '88 Była
Discovery '93 2.0MPI Był
Vitara '97 2.0 Jest

Awatar użytkownika
jarcion

Post autor: jarcion » pt sty 02, 2004 8:06 pm

Witam weszystkich w nowym roku. Najlepszego!

Mi zbiorniczek zepsuł pan...przechodzień w mejscu niedowolonym, ale to inna historia :(

Włożyłem jakiś 8-10 litrowy ale nie wiem od czego. Zmieścił się za klaksonami, pod kołem. I jeszcze elektryczny wentylator tam wcisnąłem na lato.

Silniki wycieraczek świateł u mnie stanęły na amen. Cena nowego w sklepie w Gdańsku 35zł/szt. Po wypłacie się szarpnę :) Na Ukrainie robili duże oczy jak o to pytałem.

POzdr.
W 160 3,3 TD (wyprawowy)
była niwka (i uaz, i aro też )

Awatar użytkownika
Walis

Re: Zbiorniczek spryskiwacza szyb

Post autor: Walis » pt sty 09, 2004 11:16 pm

Piotr S. pisze:Hej,
Znudzilo mi sie juz wymieniac plastikowe zbiorniczki do spryskiwacza szyb, kolejny szlag trafil a to gowno jest stosunkowo drogie. Ten aktualny mial juz byc na zawsze, z dorobionym mocowaniem ale byl tylko dluzej...
Moze ma ktos jakies patenty albo info jakie zamienniki chodza w Niviascie.
Przegapiłem temat bo już dawno bym odpowiedział ....
Chyba zaglądam tu coraz żadziej :oops:

Proponuję wersję minimalistyczną (kosztowo), przetestowałem (znaczy jeździłem tak przez 2 lata) :
1) Wywalamy oryginał
2) Zakupujemy najtańszy od malucha (worek 1,5l z wbudowaną pompką za 35zł)
3) montujemy na pętelce z drutu
4) do koła zapasowego wsadzamy bańkę 5l na dolewki 8)

przynajmniej nie żal jak się spirdoli (ale u mnie śmigało przez 2 lata :)2 )
:)21
WALIS
już nie NIVA'84 ;-(

boreg

Kontaktowanie:

Post autor: boreg » sob sty 10, 2004 4:20 am

Walis, teskno bez Nivki, co?
A co do zbiornika to masz racje, tylko trzeba dac drugi na tyl i reflektory, bo jeden silnik od malucha nie daje rady. I plyn blyskawicznie sie konczy...
NIVA 1990@boreg

Piotr S.
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Piotr S. » sob sty 10, 2004 7:16 am

Ad. kacper97
Jestem potencjalnie zainteresowany takim zbiorniczkiem. Jak bede mial "po drodze" do W-wy to dam znac, ewentualnie jak Ty bedziesz w Szczecinie. Potwierdz prosze, czy to aktualne.

Dzieki wszystkim za odzew i rady.
Walis, co zamiast Nivki?
Piotr.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”