car audio
Moderator: Albert_N
car audio
witam wszystkich ponownie chce podlaczyc radio w samochodzie i kompletnie nie mam pojecia gdzie i jak porozprowadzac kable gdzie glosniki i najwazniejsze skad wziasc zasilanie do niego i podlaczyc tak aby przy wylaczonym silniku radio dzialalo
gdyby ktos z was mial jakas wiedze o tym i zechcialby sie nia ze mna podzielic bylbym wdzieczny
mile widziane schematy zdjecia etc
PS. przed zjechaniem mnie chce nadmienic ze uzywalem opcji szukaj i niezaduzo tego jest na ten temat na forum
pozdrawiam
gdyby ktos z was mial jakas wiedze o tym i zechcialby sie nia ze mna podzielic bylbym wdzieczny
PS. przed zjechaniem mnie chce nadmienic ze uzywalem opcji szukaj i niezaduzo tego jest na ten temat na forum
pozdrawiam
Lada niva 1.7 2001 VAZ 21214 s 20-130(euro3)
Lada 4x4 1.7 2006v VAZ 21214-30
- pbyra
-
Re: car audio
jak nie masz pojęcia jak to zrobić proponuję udac się do firmy która świadczy takie usługi i ci to zrobi ::)RangeR88 pisze:witam wszystkich ponownie chce podlaczyc radio w samochodzie i kompletnie nie mam pojecia gdzie i jak porozprowadzac kable gdzie glosniki i najwazniejsze skad wziasc zasilanie do niego i podlaczyc tak aby przy wylaczonym silniku radio dzialalo
pozdrawiam
TO MIEJSCE CZEKA NA TWOJĄ REKLAMĘ
gg: 4793104
Święta racjapbyra pisze:
jak nie masz pojęcia jak to zrobić proponuję udac się do firmy która świadczy takie usługi i ci to zrobi ::)

Zaoszczędzisz kupę czasu, nerwów a i pewnie kasy bo przy okazji mógłbyś spalić radio. A tak za 20 zł w pół godziny będziesz miał wszystko jak trzeba
Był Samuraj na MT
Była Navara na AT...
Jest Sharan 4Motion
Była Navara na AT...
Jest Sharan 4Motion

- pbyra
-
i pewność że wszystko jest tak jak nalezyGrześ K. pisze:Święta racjapbyra pisze:
jak nie masz pojęcia jak to zrobić proponuję udac się do firmy która świadczy takie usługi i ci to zrobi ::)![]()
Zaoszczędzisz kupę czasu, nerwów a i pewnie kasy bo przy okazji mógłbyś spalić radio. A tak za 20 zł w pół godziny będziesz miał wszystko jak trzeba

TO MIEJSCE CZEKA NA TWOJĄ REKLAMĘ
z tym ze chcialbym wiedziec co do czego jest a nie obluzuje misie jakis kabel albo jakas inna usterka i radio nie dziala a ja musz znowu leciec do serwisu za co znowu trzeba 20zl zaplacic;]
na brak czasu nienazekam mam najdluzsze wakacje w zyciu swiezo po maturze
na brak czasu nienazekam mam najdluzsze wakacje w zyciu swiezo po maturze
- Najmłodszy_Gazowiec
taaa.. za 20z³, kumpel ostatnio by³, za wszczepienie g³osników w tylni± po³ke pod³±czenie do firmowego radia i kable wziêli ... 600z³... ja w GAZiku ze wzglêdu na to ¿e czesto je wyjmuje/wk³adam to mam na krótko... pod aku, ale radio ma swój bezpiecznik. Najlepiej jest pod³±czyæ pod stacyjke, wtedy po przekreceniu bedzie gra³o... ale i tak najlpeiej zrobisz jak pomoze Ci kto¶ kto siê zna.
http://forum.tuning.info.pl/index.php
http://www.forum.powe.pl/
moze cos pomoze.
http://forum.tuning.info.pl/index.php
http://www.forum.powe.pl/
moze cos pomoze.
Gaz 69
ja mam tak : radyjko pioniera 4x50 mosfet
i zestaw głosników 6 sztuk boschmana
radio było juz u mnie stare jakies z kostka iso wiec tylko wszadziłem wtyczke i tyle. kostka jest cała opisana wiec banał.
montaz glosników zrobiłem nowa pułke do tyłu bo orginalna nie wytrzymała by takiego obciazenia. poprostu gruba decha obklejona wykładzina czarna. musi byc precyzyjnie docieta zeby nie skakała. przy zamkniecu klapy bagaz zeby dociskała pułke do oparcia ale nie na tyle mocno ze jak ktos siadzie z tyłu to zeby punktem podparcia kanapy była tylkia klapa bagaznika
kolejne dwa głosniki w przednich drzwiach, musiałem dorobic 'panele' bo głosniki były za głebokie. wiec panel tez z dechy 20mm 150x150 obklejonej przykrecony do tej nędznej tapicerki. odowiednie miejsce zobaczysz po zdjeciu tapicerki ale musi byc jak najblizej przodu auta ( zamykanie drzwi dłużesze ramia głosnik ciezki a tapicerka delikatna) potem wiercisz otwór w drzwiach i w słupku 10 przecizgasz kabel przecizgasz pod deska i doprowadzasz do radyjka
tweterki przyklejone do deski
wszystkie kable ida do zwrotnic 6 do jednej i 6 do drugiej a wychodza po 2 kable i do kostki iso. wszystko jest opisane - + banalne.
łupie konkretnie
i zestaw głosników 6 sztuk boschmana
radio było juz u mnie stare jakies z kostka iso wiec tylko wszadziłem wtyczke i tyle. kostka jest cała opisana wiec banał.
montaz glosników zrobiłem nowa pułke do tyłu bo orginalna nie wytrzymała by takiego obciazenia. poprostu gruba decha obklejona wykładzina czarna. musi byc precyzyjnie docieta zeby nie skakała. przy zamkniecu klapy bagaz zeby dociskała pułke do oparcia ale nie na tyle mocno ze jak ktos siadzie z tyłu to zeby punktem podparcia kanapy była tylkia klapa bagaznika
kolejne dwa głosniki w przednich drzwiach, musiałem dorobic 'panele' bo głosniki były za głebokie. wiec panel tez z dechy 20mm 150x150 obklejonej przykrecony do tej nędznej tapicerki. odowiednie miejsce zobaczysz po zdjeciu tapicerki ale musi byc jak najblizej przodu auta ( zamykanie drzwi dłużesze ramia głosnik ciezki a tapicerka delikatna) potem wiercisz otwór w drzwiach i w słupku 10 przecizgasz kabel przecizgasz pod deska i doprowadzasz do radyjka
tweterki przyklejone do deski
wszystkie kable ida do zwrotnic 6 do jednej i 6 do drugiej a wychodza po 2 kable i do kostki iso. wszystko jest opisane - + banalne.
łupie konkretnie

Najmłodszy_Gazowiec pisze:taaa.. za 20zł, kumpel ostatnio był, za wszczepienie głosników w tylnią połke podłączenie do firmowego radia i kable wzięli ... 600zł... ....

Coś kręci kolega...
Był Samuraj na MT
Była Navara na AT...
Jest Sharan 4Motion
Była Navara na AT...
Jest Sharan 4Motion

- Najmłodszy_Gazowiec
heh... nie wiem czy na frajera wgl±da. Tak mi powiedzia³ da³ 600z³ dok±³dnie Wam wymienie:
1)kable
2)pod³±czenie 2g³o¶ników z pó³ki do wzmaca
3)pod³±czenie wzmaca do radia
4)przygotowanie, nie wiem na czym to polega, instalacji pod kolejne dwa g³o¶niki.
Sam siê zdziwi³em bo za sprzêt da³ 900z³, no ale to jego broszka...
Co do stacyjki na mój rozum to poprostu plus do plusa minus do minusa, trzeba przylutowaæ ³±dnie, ewentualnie jaka¶ kostak, ale niech to kto¶ zweryfikuje:) co do pó³ki jak zrobi³em z GAZowskiej pó³ki co jest na dzwiach pasa¿era, radio wchodzi w ni± idealnie. Radio przykrêci³em do dwóch deseczek po bokach i te deseczki wsuwam do tej pó³ki, radio nic siê nie rusza... Jest wporzo lezy sobie miêdzy siedzeniami.
1)kable
2)pod³±czenie 2g³o¶ników z pó³ki do wzmaca
3)pod³±czenie wzmaca do radia
4)przygotowanie, nie wiem na czym to polega, instalacji pod kolejne dwa g³o¶niki.
Sam siê zdziwi³em bo za sprzêt da³ 900z³, no ale to jego broszka...
Co do stacyjki na mój rozum to poprostu plus do plusa minus do minusa, trzeba przylutowaæ ³±dnie, ewentualnie jaka¶ kostak, ale niech to kto¶ zweryfikuje:) co do pó³ki jak zrobi³em z GAZowskiej pó³ki co jest na dzwiach pasa¿era, radio wchodzi w ni± idealnie. Radio przykrêci³em do dwóch deseczek po bokach i te deseczki wsuwam do tej pó³ki, radio nic siê nie rusza... Jest wporzo lezy sobie miêdzy siedzeniami.
Gaz 69
nie nie nikt mnie niewystraqszyl poprostu ostatnio mialem drobne problemy ale wlasnie koncze instalcje radia i glosnikow zrobi drobny faq moze sie komus przyda kiedys a tak swoja droga to podczepilem radio bezposrednio pod aku na jakiejs stronie czytalem ze to najlepsze wyjscie bo omija calkowicie komputer, bezpieczniki (moje radio ma swoj bezpiecznik jak chyba kazde teraz) i nie trzeba rozpierdzielac stacyjki
( kuzwa ostatnio mialem duzy problem ze stacyjka kluczyk mi sie ulamal i w niej zostal;] na szczescie udalo sie wyciagnac)
( kuzwa ostatnio mialem duzy problem ze stacyjka kluczyk mi sie ulamal i w niej zostal;] na szczescie udalo sie wyciagnac)
- galeziat
-
- Kontaktowanie:
Mnie instalacja radia i głośników kosztowała 200. Augustów. W Suvałkach byłoby taniej.
Łajka i Łada są nie do zdarcia
http://www.sosnowymlodnik.webpark.pl
http://www.sosnowymlodnik.webpark.pl
mentor
przez jakis czas zamiast zamontowac glosniki jezdzilem z iPodem na uszach bo balem sie odzywac do elektryki
kiedys ojcu cos w starej nietrybilo jakis bezpiecznik rypnal po tym jak halogeny zamontowal i z braku laku zastapil bezpiecznik kolkiem od kluczy w skutek czego skutecznie uprazyl komputer ale ze glupi ma szczescie to siedzial tam boschowski a nie koreanski (dowiedzial sie potem ze na export wsadzaja koreanskie czy tam japonskie a na lokalny rynek boscha ktory kosztowal 200zl a nie 1200;] )
ludzie gdzie i jak zamontowana macie antene bo ojciec nie chce wieric dziur w samochodzie a anten przyczepiana pod szyba jest zaslaba
bede wdzieczny za odpowiedz
przez jakis czas zamiast zamontowac glosniki jezdzilem z iPodem na uszach bo balem sie odzywac do elektryki
kiedys ojcu cos w starej nietrybilo jakis bezpiecznik rypnal po tym jak halogeny zamontowal i z braku laku zastapil bezpiecznik kolkiem od kluczy w skutek czego skutecznie uprazyl komputer ale ze glupi ma szczescie to siedzial tam boschowski a nie koreanski (dowiedzial sie potem ze na export wsadzaja koreanskie czy tam japonskie a na lokalny rynek boscha ktory kosztowal 200zl a nie 1200;] )
ludzie gdzie i jak zamontowana macie antene bo ojciec nie chce wieric dziur w samochodzie a anten przyczepiana pod szyba jest zaslaba
bede wdzieczny za odpowiedz
OOOO długo nikt nie poruszał tego tematu
Cos czuje ze snowu zostane wysmiany
Ale kto pyta nie bładzi
Czy wogole w NIvkach były montowane kiedykolwiek jakies kostki ISO?????Czy wszystko trzeba zawsze robic samemu????Mam NIvke z 2000r. moze tam jest gdzies jakas inst.car audio ale jakos nie moge sie do niej dobrac;/

Kto nie ryzykuje ten niema:D
- bartekbp01
-
jubej pisze:kostki ISO?????;/

dobre ,

JEST WOJNA-SĄ STRATY była NIVdzięcznica 1.6 91r==>Granda Viertara 2,0HDi
CHREATIW TECHNOLOŻI
CHREATIW TECHNOLOŻI

jubej pisze:OOOO długo nikt nie poruszał tego tematuCos czuje ze snowu zostane wysmiany
Ale kto pyta nie bładzi
Czy wogole w NIvkach były montowane kiedykolwiek jakies kostki ISO?????Czy wszystko trzeba zawsze robic samemu????Mam NIvke z 2000r. moze tam jest gdzies jakas inst.car audio ale jakos nie moge sie do niej dobrac;/
ja mam nive z 2001 i niestety kostkę iso jak czytałeś wcześniej musiałem montować sam
kostka iso powinna byc razem z radiem które kupiłeś i będziesz zmuszony instalować ja sam jeżeli chodzi o przekrój kabli itd itp to ci nie pomogę (minimum to 1.5mm)
lecimy z połączeniem kostki iso
MASA ZASILANIA- czarna lub brązowa najlepiej podłączyć jak do minusa w aku (podłączenie do karoserii nie jest zbyt pewnym połączeniem i radio w późniejszym czasie może wariować)
ZASILANIE +12V (czerwony lub pomarańczowy) najlepiej do + w aku bo można wtedy słuchać radia na postoju bez włączania silnika
PODTRZYMANIE (najczęściej żółty czasem pomarańczowy lub czerwony)
można połączyć od razu z zasilaniem lub prowadzić oddzielny kabel do + w aku
Oznaczenia wtyków na kostce iso:
podtrzymanie: +12 V battery, permament itp.
zasilanie: +12 V power, ACC- accesory
2 kostka to głośniki to już bajecznie proste podejrzewam ze będziesz wiedział jak połączyć
trochę problemów stwarza rozprowadzenie kabli:
jeżeli chodzi o kable zasilające to najlepiej pociągnąć je od akumulatora pod wycieraczkami szyby przedniej i zamkiem maski po lewej stronie samochodu (przeciwległej do akumulatora) jest otwor ktorym wszystkie kable sa wprowadzone spod maski do srodka samochodu ktorym moznaby wprowadzic kable najlepiej wczesniej przeprowadzic jakis kabel lub drut( osobiscie polecam kabel bo drutem mozna pozaczepiac inne kable co moze unieruchomic samochod;] ) kiedy pojawi sie nam w srodku samochodu zaczepic do jego konca wszystkie kable zasilajace radio i wciągnąć je do środka (mi wyszły nad bezpiecznikami) potem kable najlepiej puścić albo po ziemi pod wycieraczkami albo nad kierownica razem z kablami zegarów i stacyjki (polecam ten 2 sposób bo z własnego doświadczenia wiem ze kable pod wycieraczka sie przecierają;] ) dalej kable wpuszczasz w otwór przeznaczony na radio tam lutujesz lub na złączki łączysz kable które doprowadziłeś z kostka iso
jeżeli chodzi o głośniki i rozprowadzenie kabli do nich to zależy wszystko od ciebie jednym sposobem jest wstawienie dystansów w drzwi z tym ze nie wiem jak skutecznie przeprowadzic tam kableaby sie niezaginaly podejrzewam ze łączy sie to z rozkręcaniem drzwi i nie tylko
ja osobiście przeprowadziłem kable tylko na tył nad kierownicą przy bezpiecznikach potem rozkręcając plastikowe osłony które masz po lewej stronie siedzenia kierowcy pokaże ci się wiązka przewodów do której możesz "doczepić" kable od głośników potem gdy masz już kable za przednimi siedzeniami możesz kabel od prawego głośnika przeprowadzić pod wycieraczkami bezpośrednio na blachach zbiornika
niestety jeżeli chodzi o instalacje głośników to w nivach nie ma miejsca przeznaczonego na nie
głośniki można wstawić w tylną półkę łączy się to z wycinaniem jej ale nie polecam jeżeli korzystasz często z bagażnika i wyjmujesz półkę to kable mogą się rozłączać
widziałem u kogoś (chyba nawet na tym forum) ze głośniki można wstawić w "podłokietnikach" pasażerów wycinając otwór w plastiku
gdzie umieścisz głośniki to jest tylko twoja sprawa
mi instalacja całości zajęła około 4h ale radio działa całkiem nieźle
Pozdrawiam
mam nadzieje że pomogłem
- Marek D.
-
albo sprawdzić, czy w skrzynce bezpieczników nie ma wolnego bezpiecznika pod napięciemRangeR88 pisze:...
MASA ZASILANIA- czarna lub brązowa najlepiej podłączyć jak do minusa w aku (podłączenie do karoserii nie jest zbyt pewnym połączeniem i radio w późniejszym czasie może wariować)
ZASILANIE +12V (czerwony lub pomarańczowy) najlepiej do + w aku bo można wtedy słuchać radia na postoju bez włączania silnika
PODTRZYMANIE (najczęściej żółty czasem pomarańczowy lub czerwony)
można połączyć od razu z zasilaniem lub prowadzić oddzielny kabel do + w aku ...

powinny być przynajmniej trzy i to niezależne od stacyjki.
Masa rzeczywiście do aku, ewentualnie do miejsca gdzie jest masowany wentylator nagrzewnicy.