Ostre tarcie w podwoziu
Moderator: Albert_N
Ostre tarcie w podwoziu
AWE Niviarze!
Mam problem a mianowicie w piatek 13 z resztą byłem w lesie moją czerwona ślicznotką i nie zauważyłem pniaka na porosnietej ścieżce. Przywaliłem lekko i stało sie!!
Objawy ma takie że : jadąc na wprost jest ok, ale ujmujac gazu zaczyna cos strasznie walić i ocierać w rejonie reduktora. Jak skręcam w lewo te trzaski ustepują natowiast w prawo mocno sie nasilają. Przyspieszam jest ok zwalniam trze okrutnie.
Leżałem pod Niviastą ale nic nie widzać uszkodzonego na wierzchu.
Czy macie jakies pomysły gdzie szukać uszkodzenia?
Miał ktos podobny przypadek?
Mam problem a mianowicie w piatek 13 z resztą byłem w lesie moją czerwona ślicznotką i nie zauważyłem pniaka na porosnietej ścieżce. Przywaliłem lekko i stało sie!!
Objawy ma takie że : jadąc na wprost jest ok, ale ujmujac gazu zaczyna cos strasznie walić i ocierać w rejonie reduktora. Jak skręcam w lewo te trzaski ustepują natowiast w prawo mocno sie nasilają. Przyspieszam jest ok zwalniam trze okrutnie.
Wędkarz-spinningista od maleńkości, Myśliwy od kilku lat, początkujący Terenowiec.
Łada Niva 1.9D
Łada Niva 1.9D
Patrzyłem dobrze, nie ma zagietej blachy czy oslony.
Ten dźwiek tarcia jest nie jak tarcie wału o blache ale jak "wrzucenie biegu bez sprzęgła" z tym że skrzynia i reduktor śmigaja bez żadnych problemów!!
Ten dźwiek tarcia jest nie jak tarcie wału o blache ale jak "wrzucenie biegu bez sprzęgła" z tym że skrzynia i reduktor śmigaja bez żadnych problemów!!
Wędkarz-spinningista od maleńkości, Myśliwy od kilku lat, początkujący Terenowiec.
Łada Niva 1.9D
Łada Niva 1.9D
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Re: Ostre tarcie w podwoziu
Raczej to nie wina osłon, których w okolicy reduktora nielziaCumkacz pisze:AWE Niviarze!

-
- jestem tu nowy...
ja nie miałem takiej przypadłosci
moze spróbuj auto postawic na kołkach tylko solidnych 4 koła w górze odpal wrzuć na bieg i niech ktos patrzy pod spodem (najlepiej tesciowa) co tam tak nawala, najlepiej na kanale i rurę do wydechu (odprowadzenie spalin).
a mniejwiecej wiesz gdzie szukac uszkodzenia pieniek wziąłeś okrakiem
?czy kołem??
moze spróbuj auto postawic na kołkach tylko solidnych 4 koła w górze odpal wrzuć na bieg i niech ktos patrzy pod spodem (najlepiej tesciowa) co tam tak nawala, najlepiej na kanale i rurę do wydechu (odprowadzenie spalin).
a mniejwiecej wiesz gdzie szukac uszkodzenia pieniek wziąłeś okrakiem

Dzia za sugestie i porady!!
Jestem w trakcie nagrywania tematu z podnośnikiem żeby włączyć bieg i zobaczyć co i gdzie strzela.
Pieniek najechałem dość centralnie.
Przy nastepnej wizycie w lesie wezmę siekierę tudież inne narzędzia tnąco-rozwalające i pogadam z tym pieńkiem

Jestem w trakcie nagrywania tematu z podnośnikiem żeby włączyć bieg i zobaczyć co i gdzie strzela.
Pieniek najechałem dość centralnie.
Przy nastepnej wizycie w lesie wezmę siekierę tudież inne narzędzia tnąco-rozwalające i pogadam z tym pieńkiem

Łada Niva 1.9D
Łada Niva 1.9D
- galeziat
-
- Kontaktowanie:
Moim zdaniem to wał. Uderzając centralnie w pień uszkodziłeń wał przedni, będący w osi przedniego mostu. Skutkiem uderzenia uszkodził się któryś krzyżak, pojawił się luz. Dając gazu, luz likwidujesz, a wrzycając luz wał lata na krzyżaku jak głupi i trze. Moim zdaniem.
Łajka i Łada są nie do zdarcia
http://www.sosnowymlodnik.webpark.pl
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
- galeziat
-
- Kontaktowanie:
Jest taka piosenka, popularna wśród leśników, której refren brzmi:
Goń stare baby, goń stare baby od lasa,
Goń młode baby, goń młode baby w las!
Goń stare baby, goń stare baby od lasa,
Goń młode baby, goń młode baby w las!
Zdziczałe baby wyglądają tak:
- nie mają już oręża albo mają sztuczny
- chrząkają skrzecząco-kaszląco
- mają opuszczony gwizd
- lustro już jest nie do oglądania
- chyb mają przeważnie podniesiony (wygarbiony)
- na świecach mają szklane patrzały
- przednie biegi podparte drewnianym kijem
- wiekszość na łbie posiada moherkowy berecik
- mają opuszczony gwizd
Łada Niva 1.9D
Łada Niva 1.9D
- galeziat
-
- Kontaktowanie:
Patrzę, Kolega nie spał na kursie, gdy omawiano bogactwo języka łowieckiego... Możeś sygnalista przy okazyi?Cumkacz pisze:Zdziczałe baby wyglądają tak:
- mają opuszczony gwizd
Byłem wczoraj w lesie, przechodziłem ścieżka i spotkałem GO- powoda okaleczenia mojej Niviasty, sprawce moich kopotów!!
Wziąłem siekiere taką fest-1,5 kg, noo z pieńka nie było co zbierać!!!
Wyrwałem chwasta!!
Wziąłem siekiere taką fest-1,5 kg, noo z pieńka nie było co zbierać!!!
Wyrwałem chwasta!!
Łada Niva 1.9D
Łada Niva 1.9D
- galeziat
-
- Kontaktowanie:
Silnyś. Zapraszam do Puszczy Augustowskiej, u mnie w leśnictwie mam kilka takich chwastów - powyrywałbyś trochę...
Witam Niviarzy!
A więc Niviasta naprawiona!!
A było to tak:
- poluźniły sie 2 śruby pocujące blachę pod przednim mostem
- jak przywaliłem w ten pieniek to troszke musiałem wygiąć ta blachę (o około 2 mm)
- powodem tych okrutnych zgrzytów było ocieranie się drążka o śruby pierwszego krzyżaka w przednim moście
- dokręcenie tych dwóch śrub spowodowało zwiekszenie dystansu krzyżaka od drążka o około 2 cm i po problemie
Pozdrówka dla wszystkich NIVIARZY i byłych NIVIARZY TEŻ zwłaszcza dla jednego takiego co teraz AŚKĘ męczy!!
A więc Niviasta naprawiona!!

A było to tak:
- poluźniły sie 2 śruby pocujące blachę pod przednim mostem
- jak przywaliłem w ten pieniek to troszke musiałem wygiąć ta blachę (o około 2 mm)
- powodem tych okrutnych zgrzytów było ocieranie się drążka o śruby pierwszego krzyżaka w przednim moście
- dokręcenie tych dwóch śrub spowodowało zwiekszenie dystansu krzyżaka od drążka o około 2 cm i po problemie

Pozdrówka dla wszystkich NIVIARZY i byłych NIVIARZY TEŻ zwłaszcza dla jednego takiego co teraz AŚKĘ męczy!!

Łada Niva 1.9D
Łada Niva 1.9D