Żarówki reflektorów
Moderator: Albert_N
- silverstone
-
Żarówki reflektorów
Czy ktoś może próbował zalożyc H4 90/100W? Pomijając kwestie formalne (homologacje, przepisy itp...) to ciekaw jestem jak robią i jaki mają wpływ na instalację - grzanie, palenie kostek czy coś.
A przy okazji, to jakich żarówek używacie. Choć mam nowe wkłady i żarówy Narwa+30%, to jakoś nie rzuca ta jasność na kolana, porównując z większością aut na trasie.
A przy okazji, to jakich żarówek używacie. Choć mam nowe wkłady i żarówy Narwa+30%, to jakoś nie rzuca ta jasność na kolana, porównując z większością aut na trasie.
1,6 '92, 1,7i '98.....
- bartekbp01
-
- silverstone
-
ja mam jakieś pancerne żarówki. Palę światła cały czas, a żarówki się nie wypalają. Od 45tys km nie padła ani jedna żarówka. To anormalne chyba. W nowych autach non stop się palą. Ale to niva jest, a nie jakieś badziewie 

Pozdrawiam, A-d-i-k
________
Łada NIVA 1,7i 03/04' + LPG sekwencja... piykna, że hej!
________
Masz jakies wizje fantazyjne i uwielbienie do nivy...a-d-i-k pisze:ja mam jakieś pancerne żarówki. Palę światła cały czas, a żarówki się nie wypalają. Od 45tys km nie padła ani jedna żarówka. To anormalne chyba. W nowych autach non stop się palą. Ale to niva jest, a nie jakieś badziewie
Mialem kilka samochodo i Nive tez i w zadnym odpukac,zarowek nie wymienialem...
- bartekbp01
-
Tak w poldku takie miałem i odbłyśniki nie wytańczyły nawet rokusilverstone pisze:Sprawdzałeś w konkretnym przypadkubartekbp01 pisze:...a co mocniejszych żarówek to problem pojawia się z odbłyśnikami poniewarz po dłuższym użytkowaniu ulegają zmatowieniu a nawet pojawiaja sie odpryski
JEST WOJNA-SĄ STRATY była NIVdzięcznica 1.6 91r==>Granda Viertara 2,0HDi
CHREATIW TECHNOLOŻI
CHREATIW TECHNOLOŻI

U mnie działały bez problemu w sumie, ale się szybko popaliły(kostki OK). Teraz Philips +30% i jak dotąd git...ale dziś wywierciłem otworki w odbłyśnikach od dołu coby woda wylatywała... ciekawe ile te żaróweczki wytrzymają - w terenie używam tylko H1 100W w reflektorach Hella Rallye 2000...to Ci jest dopiero światełko do nieba;)
Niva-21214-2001-Śnieżnobiała
Wizji fantazyjnych nie mam, bo Tobie też żarówki nie padałyLR_Olek pisze:
Masz jakies wizje fantazyjne i uwielbienie do nivy...
Mialem kilka samochodo i Nive tez i w zadnym odpukac,zarowek nie wymienialem...

A uwielbienie? Cóż, jak można jeździć nivą i jej nie uwielbiać?
Pozdrawiam, A-d-i-k
________
________
w swojej mam wkłady od żuka (chyba starego typu) tylko łapki do mocowania/ustawiania trzeba szlifierką delikatnie "zestrugać",zeby reflektor wszedł w ramke niwki. Tylko, że są wypukłe i wycieraczki nie będa robić. BTW czy ktoś z was ma sprawne wycieraczki reflektorów na swoim autku?
W 160 3,3 TD (wyprawowy)
była niwka (i uaz, i aro też )
była niwka (i uaz, i aro też )
- silverstone
-
- bartekbp01
-
- Sniper
- Kontaktowanie:
Heh... Panowie dajcie sobie spokój z uruchamianiem tych wycieraczek bo to tylko bajer jest
Wiem co mówię
i powiem więcej: ich wydajność jest słaba, wręcz iluzoryczna
Efektywność. użyteczność znikoma.
Do tego aby chodziły prawidłowo potrzebny jest tez podłączony dodatkowy spryskiwacz - pompa i zbiornik pod klapa oraz wężyki pociągnięte do każdego z reflektorów.
Następny myk to to że instalacja jest oparta na włącz/wyłącz czyli jak chodzi to wciąż sika płyn - niezależnie czy wycieraczki idą w gore czy w dół.
Ale najgorsze jest podłączenie silników elektrycznych (dość awaryjnych) - swoja drogą ich instalacja i napięcie w niej może czasem stanowić poważne zagrożenie i przyczyniać się do rozmaitych zwarć - a co z tego wynika to chyba pisać nie trzeba.
Moim zdaniem podłanczać ich nie warto bo może z tego byc wiecej strat niż pożytku - ale jako bajer

Wiem co mówię

i powiem więcej: ich wydajność jest słaba, wręcz iluzoryczna

Do tego aby chodziły prawidłowo potrzebny jest tez podłączony dodatkowy spryskiwacz - pompa i zbiornik pod klapa oraz wężyki pociągnięte do każdego z reflektorów.
Następny myk to to że instalacja jest oparta na włącz/wyłącz czyli jak chodzi to wciąż sika płyn - niezależnie czy wycieraczki idą w gore czy w dół.
Ale najgorsze jest podłączenie silników elektrycznych (dość awaryjnych) - swoja drogą ich instalacja i napięcie w niej może czasem stanowić poważne zagrożenie i przyczyniać się do rozmaitych zwarć - a co z tego wynika to chyba pisać nie trzeba.
Moim zdaniem podłanczać ich nie warto bo może z tego byc wiecej strat niż pożytku - ale jako bajer

Ręce precz od GENERAŁA!...

- petercapri
Re: Żarówki reflektorów
Moze zmierz napiecie na kostkach?silverstone pisze: A przy okazji, to jakich żarówek używacie. Choć mam nowe wkłady i żarówy Narwa+30%, to jakoś nie rzuca ta jasność na kolana, porównując z większością aut na trasie.
Ja mialem najzwyklejsze zarowki i uwazalem, ze Niwa bardzo dobrze swieci. Kwestia subiektywna, ale...
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Re: Żarówki reflektorów
No, więc, ehh, przyjdaę do ciebie nocą, staniemy obok siebie i porównamysilverstone pisze: Choć mam nowe wkłady i żarówy Narwa+30%, to jakoś nie rzuca ta jasność na kolana, porównując z większością aut na trasie.

Myślę, że nie będzie potrzeby, rzucać się na kolana