Nowy a juz ma problem :)

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

zuraw201
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Nowy a juz ma problem :)

Post autor: zuraw201 » pn lut 11, 2008 7:02 pm

Witam w koncu kupilem swoje pierwsze auto 4x4 i wybor padl na Nivke. Pierwszy dzien zabawy 4 godziny jazdy po polach i lasach bylo SUPER, ale sie zakopalem i na przemian probojac wyjechac biegi 1 i R az do momentu az sie skonczyly biegi grrrr.... no bywa niestety Teraz szukam skrzyni biegow. I mam pytanko czy pasuja jakies inne bo orginalnej do silnika 1,7L rocznik 1994 nie moge nigdzie znalesc
Zaczynam sie w to bawić :):)

Awatar użytkownika
silverstone

Post autor: silverstone » pn lut 11, 2008 7:09 pm

A może tylko padło sprzęgło? Tak poza tym yo pasują skrzynie od zwykłej łady i co poniektórzy motają polonezowskie. Poszukaj, było gdzieś na forum.
1,6 '92, 1,7i '98.....

Awatar użytkownika
Krzysiek-74
Kontaktowanie:

Re: Nowy a juz ma problem :)

Post autor: Krzysiek-74 » pn lut 11, 2008 7:53 pm

zuraw201 pisze:Witam w koncu kupilem swoje pierwsze auto 4x4 i wybor padl na Nivke. Pierwszy dzien zabawy 4 godziny jazdy po polach i lasach bylo SUPER, ale sie zakopalem i na przemian probojac wyjechac biegi 1 i R az do momentu az sie skonczyly biegi grrrr.... no bywa niestety Teraz szukam skrzyni biegow. I mam pytanko czy pasuja jakies inne bo orginalnej do silnika 1,7L rocznik 1994 nie moge nigdzie znalesc

Witam kolegę z Oławy -Żuraw201. Napisz do mnie na priv, to może coś zmodzimy. Wszakże, ja też z Oławy.

W tym momencie stało się jasne, że prawdziwe zagębie NIVEK, w naszym kraju, to DolnyŚląsk, z akcentem na Wrocław i Oławę :)21 :)22 :)23

Awatar użytkownika
jubej

Post autor: jubej » pn lut 11, 2008 8:42 pm

Krzysiek-74 pisze:
zuraw201 pisze:Witam w koncu kupilem swoje pierwsze auto 4x4 i wybor padl na Nivke. Pierwszy dzien zabawy 4 godziny jazdy po polach i lasach bylo SUPER, ale sie zakopalem i na przemian probojac wyjechac biegi 1 i R az do momentu az sie skonczyly biegi grrrr.... no bywa niestety Teraz szukam skrzyni biegow. I mam pytanko czy pasuja jakies inne bo orginalnej do silnika 1,7L rocznik 1994 nie moge nigdzie znalesc

Witam kolegę z Oławy -Żuraw201. Napisz do mnie na priv, to może coś zmodzimy. Wszakże, ja też z Oławy.

W tym momencie stało się jasne, że prawdziwe zagębie NIVEK, w naszym kraju, to DolnyŚląsk, z akcentem na Wrocław i Oławę :)21 :)22 :)23
Oooo nie zgadzam sie prawdziwe zagłebie NIVEK w naszym kraju to MAZURY 8)
Kto nie ryzykuje ten niema:D

Awatar użytkownika
bartekbp01

Post autor: bartekbp01 » pn lut 11, 2008 11:01 pm

moja łada to też WYKOPALISKO wiec zaglebie jest u mnie :)21 :)21 :)21
JEST WOJNA-SĄ STRATY była NIVdzięcznica 1.6 91r==>Granda Viertara 2,0HDi

CHREATIW TECHNOLOŻI ;)

zuraw201
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: zuraw201 » pn lut 11, 2008 11:54 pm

Przez jeden dzien jazdy zarazilem 2 osoby NIVK-omania i moze u nas na dolnymslasku pojawi sie jeszcze pare autek :)

Awatar użytkownika
Krzysiek-74
Kontaktowanie:

Post autor: Krzysiek-74 » wt lut 12, 2008 1:45 pm

zuraw201 pisze:Przez jeden dzien jazdy zarazilem 2 osoby NIVK-omania i moze u nas na dolnymslasku pojawi sie jeszcze pare autek :)
Jest jeszcze całkiem sporo "niezrzeszonych" :D .
Na takie NIVY, to kartka, za wycieraczką jest najlepszym sposobem, na nawiązanie kontaktu :wink:

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » śr lut 13, 2008 1:27 am

Krzysiek-74 pisze: W tym momencie stało się jasne, że prawdziwe zagębie NIVEK, w naszym kraju, to DolnyŚląsk, z akcentem na Wrocław i Oławę :)21 :)22 :)23
eeee naciągana teoria :D

wg. mnie w tym momencie stało się jasne jedynie to że Dolny śląsk ma jako tako lepszy dostęp do neta niż inne rejony Polski (Podkarpacie, MAzury, Białostockie itp.) a Wielkopolanie nie mają po prostu wolnego czasu na wpisywanie się na to forum 8) :)25
Ręce precz od GENERAŁA!...
Obrazek

zuraw201
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: zuraw201 » pt lut 15, 2008 9:56 pm

Dzisiaj po ciezkiej walce Lada zrobniona Naraszcie bylo ciezko ale sie udalo :)

Awatar użytkownika
sebaska

Kontaktowanie:

Post autor: sebaska » pt lut 15, 2008 11:11 pm

A co w końcu padło?

pzdr
\Sebi
If you can't do it right do it left!
Niva 1.7mpi
http://www.tajga.org + http://www.kaukaz.net

zuraw201
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: zuraw201 » sob lut 16, 2008 1:17 am

sebaska zakleszyly sie 2 biegi wsteczny z jedynka wyciagniecie skrzyni odkrecenie kasetki odblokowanie srubokretem zmina oleju zakladanie i teraz moge bawic sie dalej :)

Awatar użytkownika
Krzysiek-74
Kontaktowanie:

Post autor: Krzysiek-74 » sob lut 16, 2008 12:25 pm

zuraw201 pisze:sebaska zakleszyly sie 2 biegi wsteczny z jedynka wyciagniecie skrzyni odkrecenie kasetki odblokowanie srubokretem zmina oleju zakladanie i teraz moge bawic sie dalej :)
Jak dawno temu, miałem UAZ-a, też takie problemy się pojawiały.

przyczyną, była wyrobiona i lekko skrzywiona końcówka drążka zmiany biegów. Wystarczyło lekko podgiąć, obspawać i obszlifować końcówkę (jest na rysynku zaznaczona czerwoną strzałką) i problemy się skończyły.
Po prostu sterowanie przesówkami biegów, było nieprecyzyjne, co w konsekwencji powodowało kleszczenie biegów.
Tylko, że w UAZ-e, wystarczyło odsunąć gumową osłonę lewarka, odkrcić 4 śruby, śrubokrętem wrzucić na luz :D , złożyć do kupy i dalej w drogę.
Obrazek

Awatar użytkownika
a-d-i-k

Post autor: a-d-i-k » ndz lut 17, 2008 12:07 am

Krzysiek-74 pisze:W tym momencie stało się jasne, że prawdziwe zagębie NIVEK, w naszym kraju, to DolnyŚląsk, z akcentem na Wrocław i Oławę :)21 :)22 :)23
No szkoda... zajrzyj do Zakopanego i okolic, to zobaczysz, ile Nieviast śmiga. W samym TPNie mają ze 20. I jakieś poszarpane Defendery, ale te oszczędzają, bo części drogie. Poza tym każdy szanujący się gazda mieszkający wyżej ma w swoim "prku maszynowym" Nivkę, która cierpliwie oczekuje w szopie na większe śniegi. Dziś posypało troszkę to od razu zaczął się wysyp Nivek na drogach. Amen :)
Pozdrawiam, A-d-i-k
________
Łada NIVA 1,7i 03/04' + LPG sekwencja... piykna, że hej!

Awatar użytkownika
Druss1982
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Druss1982 » ndz lut 17, 2008 4:35 pm

a moja jak na złość padła, założyłem w końcu normalne zimowe opony bo te który był założone to sie nadawały na karaibską zimę (oznaczone oczywiście jako M+S), jechałem ostatnio na łysa polane i wykręciłem pieknego bączka. Czekam az we wtorek dojedzie nowy automat rozrusznikai trzeba będzie je wybróbować, mam nadzieję że snieg się jeszcze utrzyma.
NIVA 1.7i `96

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”