Nowy a juz ma problem :)
Moderator: Albert_N
Nowy a juz ma problem :)
Witam w koncu kupilem swoje pierwsze auto 4x4 i wybor padl na Nivke. Pierwszy dzien zabawy 4 godziny jazdy po polach i lasach bylo SUPER, ale sie zakopalem i na przemian probojac wyjechac biegi 1 i R az do momentu az sie skonczyly biegi grrrr.... no bywa niestety Teraz szukam skrzyni biegow. I mam pytanko czy pasuja jakies inne bo orginalnej do silnika 1,7L rocznik 1994 nie moge nigdzie znalesc
Zaczynam sie w to bawić
:)

- silverstone
-
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Re: Nowy a juz ma problem :)
zuraw201 pisze:Witam w koncu kupilem swoje pierwsze auto 4x4 i wybor padl na Nivke. Pierwszy dzien zabawy 4 godziny jazdy po polach i lasach bylo SUPER, ale sie zakopalem i na przemian probojac wyjechac biegi 1 i R az do momentu az sie skonczyly biegi grrrr.... no bywa niestety Teraz szukam skrzyni biegow. I mam pytanko czy pasuja jakies inne bo orginalnej do silnika 1,7L rocznik 1994 nie moge nigdzie znalesc
Witam kolegę z Oławy -Żuraw201. Napisz do mnie na priv, to może coś zmodzimy. Wszakże, ja też z Oławy.
W tym momencie stało się jasne, że prawdziwe zagębie NIVEK, w naszym kraju, to DolnyŚląsk, z akcentem na Wrocław i Oławę

Oooo nie zgadzam sie prawdziwe zagłebie NIVEK w naszym kraju to MAZURYKrzysiek-74 pisze:zuraw201 pisze:Witam w koncu kupilem swoje pierwsze auto 4x4 i wybor padl na Nivke. Pierwszy dzien zabawy 4 godziny jazdy po polach i lasach bylo SUPER, ale sie zakopalem i na przemian probojac wyjechac biegi 1 i R az do momentu az sie skonczyly biegi grrrr.... no bywa niestety Teraz szukam skrzyni biegow. I mam pytanko czy pasuja jakies inne bo orginalnej do silnika 1,7L rocznik 1994 nie moge nigdzie znalesc
Witam kolegę z Oławy -Żuraw201. Napisz do mnie na priv, to może coś zmodzimy. Wszakże, ja też z Oławy.
W tym momencie stało się jasne, że prawdziwe zagębie NIVEK, w naszym kraju, to DolnyŚląsk, z akcentem na Wrocław i Oławę![]()
![]()
![]()

Kto nie ryzykuje ten niema:D
- bartekbp01
-
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
- Sniper
- Kontaktowanie:
eeee naciągana teoriaKrzysiek-74 pisze: W tym momencie stało się jasne, że prawdziwe zagębie NIVEK, w naszym kraju, to DolnyŚląsk, z akcentem na Wrocław i Oławę![]()
![]()
![]()

wg. mnie w tym momencie stało się jasne jedynie to że Dolny śląsk ma jako tako lepszy dostęp do neta niż inne rejony Polski (Podkarpacie, MAzury, Białostockie itp.) a Wielkopolanie nie mają po prostu wolnego czasu na wpisywanie się na to forum

Ręce precz od GENERAŁA!...

- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Jak dawno temu, miałem UAZ-a, też takie problemy się pojawiały.zuraw201 pisze:sebaska zakleszyly sie 2 biegi wsteczny z jedynka wyciagniecie skrzyni odkrecenie kasetki odblokowanie srubokretem zmina oleju zakladanie i teraz moge bawic sie dalej
przyczyną, była wyrobiona i lekko skrzywiona końcówka drążka zmiany biegów. Wystarczyło lekko podgiąć, obspawać i obszlifować końcówkę (jest na rysynku zaznaczona czerwoną strzałką) i problemy się skończyły.
Po prostu sterowanie przesówkami biegów, było nieprecyzyjne, co w konsekwencji powodowało kleszczenie biegów.
Tylko, że w UAZ-e, wystarczyło odsunąć gumową osłonę lewarka, odkrcić 4 śruby, śrubokrętem wrzucić na luz

No szkoda... zajrzyj do Zakopanego i okolic, to zobaczysz, ile Nieviast śmiga. W samym TPNie mają ze 20. I jakieś poszarpane Defendery, ale te oszczędzają, bo części drogie. Poza tym każdy szanujący się gazda mieszkający wyżej ma w swoim "prku maszynowym" Nivkę, która cierpliwie oczekuje w szopie na większe śniegi. Dziś posypało troszkę to od razu zaczął się wysyp Nivek na drogach. AmenKrzysiek-74 pisze:W tym momencie stało się jasne, że prawdziwe zagębie NIVEK, w naszym kraju, to DolnyŚląsk, z akcentem na Wrocław i Oławę![]()
![]()
![]()

Pozdrawiam, A-d-i-k
________
Łada NIVA 1,7i 03/04' + LPG sekwencja... piykna, że hej!
________
Łada NIVA 1,7i 03/04' + LPG sekwencja... piykna, że hej!
a moja jak na złość padła, założyłem w końcu normalne zimowe opony bo te który był założone to sie nadawały na karaibską zimę (oznaczone oczywiście jako M+S), jechałem ostatnio na łysa polane i wykręciłem pieknego bączka. Czekam az we wtorek dojedzie nowy automat rozrusznikai trzeba będzie je wybróbować, mam nadzieję że snieg się jeszcze utrzyma.
NIVA 1.7i `96