Linka prędkościomierza

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

mariush
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Linka prędkościomierza

Post autor: mariush » sob maja 03, 2008 12:29 pm

Witam! Przestał działać mi prędkościomierz i licznik km, prawdopodobnie ukrecona linka. Zajrzałem pod spód nivy i faktycznie była lużna przy skrzyni rozdzielacza (popękała aluminiowa osłona). To wiem gdzie się zaczyna, a gdzie tą linkę wpiąć - drugi koniec?A drugie pytanie, to: obok miejsca do wkręcenia linki w skrzynii rozdzielacza jest dugie miejsce do wkrecenia jakieś linki, albo czegoś innego, bo wystaje nakretką z osłoną linki o dł ok 6cm - co to może być i do czego słuzy? Mam nive z 97r z silnikiem 1,7i .
ps. róznice w lince oryginalnej (grubszy pancerz z jednej strony) a zamiennikiem? oprócz ceny. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
silverstone

Post autor: silverstone » ndz maja 04, 2008 10:23 pm

Gdybyś ostatnio nie podpadł pyskowaniem, udzieliłbym Ci światłej porady, rozwiązującej Twój trywialny problem, gdzie se wsadzić drugi koniec linki prędkościomierza, jeśli pierwszy jest połączony ze skrzynką, jak to nazywasz rozdzielacza. :)20
1,6 '92, 1,7i '98.....

Awatar użytkownika
Krzysiek-74
Kontaktowanie:

Post autor: Krzysiek-74 » pn maja 05, 2008 8:47 am

Oj mariush, coś się zdaję ,że będziesz musiał odpokutować :D, nieładne zachowanie z początku twojego uczestnictwa w forum NIVY. :lol:

Ty się innymi linkami nie zajmuj, skoro Ta pierwsza to dla Ciebie czarna mamba :o .
Książki chyba dalej nie posiadasz, skoro nie wiesz gdzie drugi koniec linki "wetknąć" :wink: .
Zamienników też nie kombinuj, bo oryginał w cenie 2 paczek papierosów kupisz !!

Awatar użytkownika
silverstone

Post autor: silverstone » pn maja 05, 2008 9:12 am

Krzysiu, przecież to nawet książki nie potrzeba, ale i czytać nie potrzeba umieć. Wystarczą ze trzy szare komórki i kropla oleju w głowie. I chwilę pomyśleć. :)9
1,6 '92, 1,7i '98.....

2Kółka

Post autor: 2Kółka » pn maja 05, 2008 10:19 am

To drugie gniazdo w nowszych jest na czujnik podający info o prędkości pojazdu do komputera.

Tomek

Awatar użytkownika
Snuffer
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: Snuffer » pn maja 05, 2008 11:36 am

Trza dechę (tzn. zestaw zegarów) odkręcić: 2 śruby od dołu, potem obudowę szarpnąć do siebie (śmiało, nie urwie sie nić - siedzi na 2 metalowych zaczepach), potem 2 plastikowe (długie) śruby po bokach liczników i można wyciągać dechę. U mnie długość linki jest taka, że trzeba ją przykręcić łapą do licznika bez rozpinania elektryki czyli na macanego.

mariush
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: mariush » pn maja 05, 2008 3:26 pm

Dziękuję, za udzielenie informacji.
PS.: Zaczynam przygodę z Nivą, więc proszę o wyrozumiałość. Zamysłem moderatorów tego forum było i jest zapewno udzielani info., nawet tych banalnych - temu służy to forum.
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”