kontrolka (żólta) pierwsza z lewej, co się dzieje?

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

jk376
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

kontrolka (żólta) pierwsza z lewej, co się dzieje?

Post autor: jk376 » czw lip 10, 2008 10:08 am

posiadam nive 1.7i z 2004. Kontrolka pierwsza z lewej wcale nie jest taka jak w instrukcji z http://ladaparts.ru/lada_niva.php.
Obrazek
Ta w inkstrukcji wygląda na czujkę temperatury. Ja mam jakąś żółtą, cały czas i się pali i wygląda jakoś tak kwadratowo, to ma być silnik czy co to jest. Tutaj mój picasso :wink: Obrazek.
Mili Panowie i Panie co to jest? Od dłuższego czasu ignoruję ją i wszystko jest git, ale czy mogę dalej? Pozdro

Awatar użytkownika
chiquito83

Post autor: chiquito83 » czw lip 10, 2008 10:10 am

dolej plynu do chlodnicy

jk376
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: jk376 » czw lip 10, 2008 11:27 am

Przynajmniej teraz wiem o co chodzi :wink: . płynu w chłodnicy aż za dużo. Ostatnio wymieniałem. Ciężka sprawa była żeby zassał nowy płyn jak spuściłem stary. Ale powoli powoli wciągał jak zapalałem. Może gdzieś czujnik naruszyłem. Na przyszłość, nie ma jakiegoś odpowietrzenia w ładzie, żeby wlewając przy chłodnicy od razu pojawił się w zbiorniku? Gdzie jest czujka?w zbiorniku?
Dzięki

Awatar użytkownika
Qbosh

Post autor: Qbosh » czw lip 10, 2008 7:21 pm

hmmm, a to nie przypadkiem Check Engine jest?
HONKER '03

Awatar użytkownika
scibor1

Post autor: scibor1 » czw lip 10, 2008 7:35 pm

Qbosh pisze:hmmm, a to nie przypadkiem Check Engine jest?
to JEST check engine;), zwlaszcza ze niviasta z 2004 - zakladam ze MPI? Masz instalacje gazowa? Jesli tak, to mozesz olac ta kontrolke, bo przy instalacji i emulatorze symulujacym prace wtrysku ktory nie pracuje zapala sie to notorycznie i losowo (znaczy sie czasem sie nie zapala;)). Natomiast jesli nie masz instalacji gazowej, to wypada podlaczyc kompa diagnostycznego i zapytac autko, co go boli...
nie po to kupilem sobie terenowe auto, zeby w teren jezdzic;)

Awatar użytkownika
bartekbp01

Post autor: bartekbp01 » pn lip 14, 2008 8:48 pm

sprawdz na benzynie czy sie zapala. jezeli tak i po dłuższej chwili nie gaśnie to prawdopodobnie masz uwaloną sondę lambde
JEST WOJNA-SĄ STRATY była NIVdzięcznica 1.6 91r==>Granda Viertara 2,0HDi

CHREATIW TECHNOLOŻI ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”