wkurzajace drobiazgi
Moderator: Albert_N
wkurzajace drobiazgi
Witam. Jako nowy posiadacz jedynego slusznego pojazdu, rozbestwiony dotychczasowymi pojazdami, wkurzam sie na pewne pierdoly. I nie mam tu na mysli wibracji od walow (reduktor wycentrowalem juz metoda domowa, teraz czas na wywazenie walow i kontrole wszelakich gumowych poduszek i krzyzakow, bo strach przekraczac 100km/h a i czasem ruszanie jest powiazane z telepaniem). Ale do rzeczy. Wkurza mnie (choc o dziwo nie przeszkadza w eksploatacji) fakt, ze fotel kierowcy nie jest symetrycznie na wprost kierownicy. Czy tylko ja tak mam czy to jest norma? Wychodzi na to, ze jest przesuniety w strone drzwi o jakies 2 cm w stosunku do srodka kierownicy... Jak znajde chwile to sie tym zajme, na razie zaganiany jestem... Wkurza mnie brak wiekszej ilosci schowkow jako takich - i tu juz zaczalem dzialania, bo aktualnie rozbieram citroena XM, wiec juz mam zamontowana zamykana kieszen w drzwiach kierowcy (jutro biore sie za drzwi pasazera) i kieszen pomiedzy tunelem a fotelem pasazera (taki uchylek tam byl, samo sie prosilo;)). Wkurza mnie to, ze tylny lewy pas bezpieczenstwa zacina sie i nie daje wyciagnac gdy samochod jest lekko przechylony na prawa strone - jezdze czesto z dzieciakami i to akurat powinno dzialac bez zarzutow - tez sie ktos z tym spotkal? O notorycznym wieszaniu sie wskaznika poziomu gazu nawet nie ma co wspominac, dziala losowo... No i chyba tyle... na razie;)
nie po to kupilem sobie terenowe auto, zeby w teren jezdzic;)
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
- silverstone
-
- bartekbp01
-
Re: wkurzajace drobiazgi
scibor1 pisze:Witam. Jako nowy posiadacz jedynego slusznego pojazdu, rozbestwiony dotychczasowymi pojazdami, wkurzam sie na pewne pierdoly. I nie mam tu na mysli wibracji od walow (reduktor wycentrowalem juz metoda domowa, teraz czas na wywazenie walow i kontrole wszelakich gumowych poduszek i krzyzakow, bo strach przekraczac 100km/h a i czasem ruszanie jest powiazane z telepaniem). Ale do rzeczy. Wkurza mnie (choc o dziwo nie przeszkadza w eksploatacji) fakt, ze fotel kierowcy nie jest symetrycznie na wprost kierownicy. Czy tylko ja tak mam czy to jest norma? Wychodzi na to, ze jest przesuniety w strone drzwi o jakies 2 cm w stosunku do srodka kierownicy... Jak znajde chwile to sie tym zajme, na razie zaganiany jestem... Wkurza mnie brak wiekszej ilosci schowkow jako takich - i tu juz zaczalem dzialania, bo aktualnie rozbieram citroena XM, wiec juz mam zamontowana zamykana kieszen w drzwiach kierowcy (jutro biore sie za drzwi pasazera) i kieszen pomiedzy tunelem a fotelem pasazera (taki uchylek tam byl, samo sie prosilo;)). Wkurza mnie to, ze tylny lewy pas bezpieczenstwa zacina sie i nie daje wyciagnac gdy samochod jest lekko przechylony na prawa strone - jezdze czesto z dzieciakami i to akurat powinno dzialac bez zarzutow - tez sie ktos z tym spotkal? O notorycznym wieszaniu sie wskaznika poziomu gazu nawet nie ma co wspominac, dziala losowo... No i chyba tyle... na razie;)
czy ty przypadkiem nie jeżdzisz moją nivą????
wszystkie przypadłości pasują jak ulał do mojej niviastki

JEST WOJNA-SĄ STRATY była NIVdzięcznica 1.6 91r==>Granda Viertara 2,0HDi
CHREATIW TECHNOLOŻI
CHREATIW TECHNOLOŻI

Ale mnie rozbawił ten temat. Moja Niva ma lat 21. Jest w kwiecie wieku ( nie mylić z kwitnącą rdzą) i takich drobiazgów ma niezliczoną ilosc. Mi wielką radosc daje ich naprawianie, przywrócenie do funkcjonowania. Zawsze coś nowego się pojawi. TO AUTO TRZEBA LUBIĆ. A swoją drogą stacyjka po lewej stronie- to ja nie wiem po co? Moze zeby ssanie prawą regulować przy rozruchu? A 100 km/h to jeszcze nie próbowałem.... po co?
cieszy mnie, gdy moge komus poprawic humor;)Benny pisze:Ale mnie rozbawił ten temat. ...
i takich drobiazgów ma niezliczoną ilosc. Mi wielką radosc daje ich naprawianie, przywrócenie do funkcjonowania.
... A swoją drogą stacyjka po lewej stronie- to ja nie wiem po co? Moze zeby ssanie prawą regulować przy rozruchu? A 100 km/h to jeszcze nie próbowałem.... po co?
to przywracanie do "zycia" drobiazgow mialem przez ostatnie 18 lat w leciwych fordach, wiec sie przyzwyczailem, ale zbiegiem okolicznosci moj ostatni przed niviasta samochod to honda accord z 1989 roku i zostalem troche rozpieszczony wschodnia technologia, wiec myslalem ze skoro lada tez jest ze wschodu...;P
do stacyjki z lewej strony przyzwyczail mnie juz LTZ, a skoro on jest niezniszczalny... to chyba dobre rozwiazanie;)
po co 100km/h? bo moge...
- Sniper
- Kontaktowanie:
Fotel nie w osi kierowcy??
hmm... jakoś przez ponad 10 lat użytkowania nivki tego nie zauważyłem
Co do schowków to dodatkowe kieszenie na drzwi tudzież tył foteli to chyba podstawa
Jeśli chodzi o blokowanie się tylnych pasów bezpieczeństwa to nie odpowiem czy to norma - bo ich nie mam
- jeśli nic z tych rzeczy nie jest poważnie uszkodzone/zużyte to wielkiej różnicy po wymianie nie odczujesz - płonne nadzieje
sporo o tym na forum już pisaliśmy
http://www.forum4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=1134
http://www.forum4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=10492
http://www.forum4x4.pl/forum/viewtopic. ... c&start=25
i co jakiś czas ten temat wraca - co można zrobić by to skutecznie poprawić... poza tym telepanie przy ruszaniu to może być również wina sprzęgła...
hmm... jakoś przez ponad 10 lat użytkowania nivki tego nie zauważyłem

Co do schowków to dodatkowe kieszenie na drzwi tudzież tył foteli to chyba podstawa

Jeśli chodzi o blokowanie się tylnych pasów bezpieczeństwa to nie odpowiem czy to norma - bo ich nie mam

Nie licz że to wiele pomożescibor1 pisze:teraz czas na wywazenie walow i kontrole wszelakich gumowych poduszek i krzyzakow, bo strach przekraczac 100km/h a i czasem ruszanie jest powiazane z telepaniem...

http://www.forum4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=1134
http://www.forum4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=10492
http://www.forum4x4.pl/forum/viewtopic. ... c&start=25
i co jakiś czas ten temat wraca - co można zrobić by to skutecznie poprawić... poza tym telepanie przy ruszaniu to może być również wina sprzęgła...
Ręce precz od GENERAŁA!...

- Sniper
- Kontaktowanie:
Coś w tym jest - chyba nawet bardziej niż lubićBenny pisze:...TO AUTO TRZEBA LUBIĆ....

Wschód a Daleki Wschód to jest różnicascibor1 pisze:... zostalem troche rozpieszczony wschodnia technologia, wiec myslalem ze skoro lada tez jest ze wschodu...;P..

hehe Wschód Wchodowi nie równy

Jest Wschód, Daleki Wschód, Bliski Wschód, Środkowy Wschód itd. i każdy różni się istotnie od kolejnego

Ręce precz od GENERAŁA!...

- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
To drobnostki,ważne że jedzie,skręca i hamuje.Samochód jest sympatyczny,tylko wykonanie szwankuje.Trzeba by jechac do fabryki postawic komu trzeba flaszkę i doglądać proces produkcji,aby wszystko dokładnie poskręcali i ba,byłoby niezawodne autko.
Chech,mażenia nic nie kosztują
A stacyjka po lewej stronie to chyba żeby na wojnie szybciej odpalić i uciekać.Albo na wyścigi do le mans.
Chech,mażenia nic nie kosztują

A stacyjka po lewej stronie to chyba żeby na wojnie szybciej odpalić i uciekać.Albo na wyścigi do le mans.
Wj/Wg
- bartekbp01
-
super temacik
mnie jeszcze wkurza dusza mojej Nivełki , od dwóch miesięcy prawie nic się nie działo a teraz tydzień przed urlopem sypie mi sie wszystko:
łożysko w piaście lewy przód rozssypało się i wymieniłem
trzy dni potem (mimo iż sprawdzałem i było ok) padło łożysko po przeciwnej stronie ale tu jeszcze psikus : wyobracało łożyska na piaście i musze nową kupić
pierd...lnoł waż ten metalowy od pompy wody
przestała robić swieca
wylał tylny lewy cylinderek hamulcowy
zdarło klina na kole pasowym
i to wszystko wydażyło się w ciągu ostatnich 12 dni

mnie jeszcze wkurza dusza mojej Nivełki , od dwóch miesięcy prawie nic się nie działo a teraz tydzień przed urlopem sypie mi sie wszystko:
trzy dni potem (mimo iż sprawdzałem i było ok) padło łożysko po przeciwnej stronie ale tu jeszcze psikus : wyobracało łożyska na piaście i musze nową kupić
przestała robić swieca
i to wszystko wydażyło się w ciągu ostatnich 12 dni

JEST WOJNA-SĄ STRATY była NIVdzięcznica 1.6 91r==>Granda Viertara 2,0HDi
CHREATIW TECHNOLOŻI
CHREATIW TECHNOLOŻI

- Marek D.
-
A było z garażu wyjeżdżaćbartekbp01 pisze:super temacik
przestała robić swieca
i to wszystko wydażyło się w ciągu ostatnich 12 dni![]()
![]()
![]()
![]()

Jak Ci sie pół metra podłużnicy razem z kawałem podłogi zdematerializuje, to pierdołami przestaniesz se dup...ę zawracać

I dlaczego Cie to wkurza? Przeciez niviasta o Ciebie dba, dajac Ci czas na naprawy przed urlopem. No chyba ze wolalbys zeby te przypadlosci wystapily wszystkie w ciagu godziny na srodku pustkowia 1000 km od domu...;Pbartekbp01 pisze:super temacik
mnie jeszcze wkurza dusza mojej Nivełki , od dwóch miesięcy prawie nic się nie działo a teraz tydzień przed urlopem sypie mi sie wszystko:...