Lada NIVA + Jak zrobić wspomaganie kierownicy??

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
xpeterx
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Lada NIVA + Jak zrobić wspomaganie kierownicy??

Post autor: xpeterx » pt sie 29, 2008 1:55 pm

Witam, chciałem sie dowiedzieć czy ktoś próbował włożyć wspomaganie kierownicy do Łady? Jak to zrobić? czy ma to sens? i wogóle jak sie zabrać do tego ( co kupić co przerobić itd ) Mam Lade NIVE z 1995r 1.7 i

Prosze o pomoc :)

Awatar użytkownika
Krzysiek-74
Kontaktowanie:

Re: Lada NIVA + Jak zrobić wspomaganie kierownicy??

Post autor: Krzysiek-74 » pt sie 29, 2008 4:44 pm

xpeterx pisze:Witam, chciałem sie dowiedzieć czy ktoś próbował włożyć wspomaganie kierownicy do Łady? Jak to zrobić? czy ma to sens? i wogóle jak sie zabrać do tego ( co kupić co przerobić itd ) Mam Lade NIVE z 1995r 1.7 i

"Bytność" na forum, proponuję zacząć od "dzień dybry" oraz od przeczytanie tego, co już napisane :)2 . Znajdziesz odpowiedź, na zadane pytania.

pozdrawiam - Krzysiek

Awatar użytkownika
zyr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: zyr » pt sie 29, 2008 7:24 pm

Przeca jest - Witam :)

Moim zdaniem nie ma potrzeby - niva to lekkie autko. Ja mam fajere z malucha - skórzaną :D i daje radę.
Pozdrawiam,
zyr
niviasta 92'

czacha78

Post autor: czacha78 » pt sie 29, 2008 8:30 pm

witam
tez mam kierowniczke od kaszla i daje rade czasem tylko moja zonka ma problemy na parkingu przy tesco ale jak chcialem wlozyc wspomaganie to powiedziala ze nie ma co profanowac auta wiec nie zalozylem choc lezy na balkonie zestaw do montazu z poldka
Mitsubishi Pajero Sport 2.5

Awatar użytkownika
Krzysiek-74
Kontaktowanie:

Post autor: Krzysiek-74 » pt sie 29, 2008 9:11 pm

zyr pisze:Przeca jest - Witam :)
No tak. :)13 Ale myślałem, o czymś w stylu: Nazywam się...., Mam x lat, pochodzę z ......, zakochałem się w NIVIE i kupiłem :wink: :D

Awatar użytkownika
NUKEM

Post autor: NUKEM » sob sie 30, 2008 8:05 am

Ja tam też wspomagania nie potrzebuję :P
Raczej nie ma sensu zakładać...
W końcu to wóz dla faceta z jajami , nie ? !!
Była Niva
Była Vitara
Jest Galloper !

Awatar użytkownika
xpeterx
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: xpeterx » sob sie 30, 2008 2:59 pm

Dzień Dobry, jak mozna wywnioskować z mojego niku mam na imię Piotr. Nie zakochałem się w NIVE, nawet jej nie kupiłem jednakże mój Tata posiada właśnie taki sprzęt. z rajci tego iż jest to juz druga jego NIVA i chciałby ją ulepszyć postanowiłem mu pomóc i zapytać na forum. Prawdopodobnie temat był już poruszany, ale nie krytykując nikogo na forum ponuje dość duży chaos. Obecna Niva mojego Taty jest z 1995r. posiada silnik 1,7i + GAZ oraz felgi od Vitary 16' wraz z oponami 225/55/16R. Na tych właśnie kołach kierowica(orginalna) podczas jazdy chodzi troszkę lżej niż chodziła na orginałach (175/95/16R ) W poprzedniej Ladzie była zamontowana kierownica tak jak wspomnieliscie właśnie od malucha, miałem wrażenie że i tak lżej się kręciło. Jednak że wracajac do mojego zapytania chciałe się dowiedzieć jak włożyc wspomaganie do NIVY?? Mojemu Tacie bardzo by się to przydało ponieważ cofanie Ładzinką w lesie z przyczepką nie jest w chwili obecnej zbyt proste.

Awatar użytkownika
gori

Kontaktowanie:

Post autor: gori » ndz sie 31, 2008 7:47 am

popieram kolege zróbmy kilka tematów takich jak lift, wspomaganie manuale, itp i przeklejmy je
ułatwia to sprawe przy opcji szukaj która jest wadliwa (cienko szuka czasami)
ułatwi to ludziom na forum nowym
i zasmiecanie forum nie bedzie juz tak klopotliwe nie bedziemy mysieli odpowiadac na glupie pytania

Proponuje tematy
manuale do sciagniecia
lift - jak zrobic patenty (uzyte czesci, amory, podkładki itp)
koła jakie wejda i ile ptrzeba przycinac odsadzac z rysunkami przyciecia)
wspomaganie od czego pasuje jak zakładac - wiem ze sa jakies orginalne kity ze wspomaganiem

nie chce sie wpierdzielac bo jestem tu nowy ale na forum LR tak jest i pytan jakby mniej - a i tak kasztanić mozna jak trzeba :)

pzdr
Disco 300 '97 2,5 Tdi - wyprawówka
Wyprawy 4x4

Awatar użytkownika
Krzysiek-74
Kontaktowanie:

Post autor: Krzysiek-74 » ndz sie 31, 2008 9:31 am

gori pisze: nie chce sie wpierdzielac bo jestem tu nowy ale na forum LR tak jest i pytan jakby mniej - a i tak kasztanić mozna jak trzeba :)

pzdr
Jeśli na LR forum, jest mniej pytań, to ja cię nie mogę :wink: :D . Toż tam nawet o kolory budy się ludzie dopytują, szukają tanich zamieników, jak całą kasę na auto wywalili. Proszę, gori, nie dowalaj do pieca :)12 .

Jedno musicie sobie zakodować. Radziecki sprzęt, odkrywa się codziennie na nowo i potrzeba jest tu innego typu zaangażownia i wnikliwości, niż w przypadku zachodnich pojazdów :)25 .

Jeśli chodzi o manuale, to temat jest wklejony, więc trzeba się bardziej zaangażować w szukanie. Jak w szukanie nagłej usterki w NIVIE, do czego radzę się przyzwyczajać :)23 .
Zawsze zostaje prośba, która będzie spełniona i manuale przesłane na meila.
Co do liftu i kół. Tematy w zasadzie można zamknąć jednym, dwoma postami bez kasztanienia.

Jeśli chcesz dźwignąć budę, to załóż nowe fabryczne sprężyny i po herbacie. Patent sprawdzony, ekonomiczny i nie trzeba szukać miodu w uszach. Oryginałne, ruskie dystanse liftujące zakładane na sprężynę, są w zasadzie, u nas nieosiągalne.

Koła. Jeśli nie oryginały, to większość ma fele "15, obute w MT lub SIMEXY. Ja mam Na "15 od Suzuki (tzw.kółkach) BFG MA 215/75/15. Trzeba było podciąc dolne krawędzie błotników i tyle.

Wspomaganie - nie pamiętam ,aby kotoś zakładał ekstra. Jeśli koledzy posiadają takowe, to już takie NIVY kupli.
Zestaw do NIVY, kosztuje na allegro ponad 3 tysiące, więc trzeba być niespełna rozumu, lub naprawdę zdecydowanym na rozpieszczanie NIVY takimi zbytkami. Moim i nie tylko zdaniem - nie ma sensu !! !! !!
Czy pasuje z innych aut? Wątpię, aby bez dość sporych przeróbek, można było zamontować. Proszę pamiętać, że im więcej dziwnych rozwiązań, to większe prawdopodobieństwo awarii i mniejsze jej szybkiego usunięcia !! (Mocowanie przekładni, kolumny kierowniczej, dodatkowe koło pasowe do napędu pompy i ogólna ciasnota pod maską)

Ja osobiście, przenoszę alternator. I pewnie będzie to ostatnia modyfikacja. Alternator seryjnie zamocowany, zbyt mocno dostaje po kościach, podczas jazdy w terenie. Mogę się podzielić, jak dokończę dzieła, "przepisem" :wink:

Pozdrawiam -Krzysiek.
W Październiku szykuje się ostatni NIVIRASKI zlot. Jeśli chcecie pooglądać, popytać, to zapraszamy.

Awatar użytkownika
sebaska

Kontaktowanie:

Post autor: sebaska » ndz sie 31, 2008 7:54 pm

Zajrzej, XPeterX w ten wątek, z niego są też odnośniki do innych (być może trzeba w adresach będzie pozamieniać rajdy4x4 na forum4x4):

http://www.forum4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=55073

pzdr
\Sebi
If you can't do it right do it left!
Niva 1.7mpi
http://www.tajga.org + http://www.kaukaz.net

Awatar użytkownika
gori

Kontaktowanie:

Post autor: gori » pn wrz 01, 2008 8:23 am

@sebaska Olsniles mnie
"rajdy na forum zamienic"
a ja biedny nie moglem manuala sciagnac
ale jaby nie zadzialalo to btw prosze na maila

@Krzysiek-74 Ogolnie co do forum LR masz racje ale kilkanascie przyklejonych tematow robi swoja robote

i dzieki za twojego posta bo mam wszytkie info ktorego potrzebowalem

Zlot juz wiadomo gdzie ?
Disco 300 '97 2,5 Tdi - wyprawówka
Wyprawy 4x4

Awatar użytkownika
tomaszpi

Post autor: tomaszpi » pn wrz 01, 2008 9:12 am

gori pisze:@sebaska Olsniles mnie
"rajdy na forum zamienic"
a ja biedny nie moglem manuala sciagnac
ale jaby nie zadzialalo to btw prosze na maila

@Krzysiek-74 Ogolnie co do forum LR masz racje ale kilkanascie przyklejonych tematow robi swoja robote

i dzieki za twojego posta bo mam wszytkie info ktorego potrzebowalem

Zlot juz wiadomo gdzie ?
Odnośnie zlotu to tereny Bolesławia koło Olkusza termin październik. Ale dokładniejsza data będzie później :)2
Tomaszpi

Łaciate szaleństwo Niva 1.7i 95 (było :( :( )
Teraz Kia Sportage

2Kółka

Post autor: 2Kółka » pn wrz 01, 2008 10:06 am

Krzysiek-74 pisze: Radziecki sprzęt, odkrywa się codziennie na nowo i potrzeba jest tu innego typu zaangażownia i wnikliwości, niż w przypadku zachodnich pojazdów :)25 .
Dobrze ujęte :)2 :lol:

M.in. w tym tkwi urok Nivy, że nie ma dwóch identycznych egzemplarzy tego samochodu, one już po zjechaniu z taśmy fabrycznej się różnią :)21 .
Widzieliśmy kiedyś kilka (z osiem chyba) nypel-nówek, stojących na placu obok siebie, z sąsiednimi numerami fabrycznymi i się różniły między sobą :o szczegółami m.in. wysokością (zrobiłem fotkę, jak znajdę to wrzucę).
Dzięki temu mamy pewność, że posiadamy jedyny, praktycznie niepowtarzalny egzemplarz :)21
Także manuale mogą zadziwić, bo okazuje się czasem (czyt. często), że w manualu do teoretycznie naszej wersji jest z deka inaczej niż w rzeczywistości :wink: .
Jak to onegdaj stwierdził Marek D.:"macie wóz o uroku fiata pinćsety i jakości wykonania LRa i jeszcze marudzicie" :)20 :)19 :)20

pozdro Tomek

Awatar użytkownika
Marek D.

Post autor: Marek D. » pn wrz 01, 2008 11:53 am

xpeterx pisze:Witam, chciałem sie dowiedzieć czy ktoś próbował włożyć wspomaganie kierownicy do Łady? Jak to zrobić? czy ma to sens? i wogóle jak sie zabrać do tego ( co kupić co przerobić itd ) Mam Lade NIVE z 1995r 1.7 i

Się przebij przez spawanie podłużnic i szpachlowanie a odechce Ci się pierdołami głowę zaśmiecać :lol:
Niva 2,1TD koniec pieszczot
Monterey 3,1TD
www.podlasie4x4.pl

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » pt wrz 05, 2008 9:16 am

Dokładnie tak, hehe mierz siły na zamiary - a nawet jeśli to zrobisz to i tak nivka Ciebie zaskoczy jakąś nieoczekiwaną awarią, wiec roboty będziesz miał wystarczająco i bez bawienia się w instalowanie wspomagania.
Pod tym względem z nią nudzić się nie będziesz :)21 :lol:
Ręce precz od GENERAŁA!...
Obrazek

Awatar użytkownika
Krzysiek-74
Kontaktowanie:

Post autor: Krzysiek-74 » czw wrz 11, 2008 7:57 am

O wspomie, było dość sporo i rzeczowo napisane tutaj: http://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t= ... sc&start=0.

Światło, w tunelu, to raczej "dupka świetlika" :wink: :)25

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » wt wrz 16, 2008 11:32 am

Krzysiek-74 pisze:O wspomie, było dość sporo i rzeczowo napisane tutaj: http://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t= ... sc&start=0.
...
Oż kurde :o jak żeście to znaleźli towarzyszu? toż to istne wykopaliska :)15
:)20
Obrazek

Awatar użytkownika
Krzysiek-74
Kontaktowanie:

Post autor: Krzysiek-74 » wt wrz 16, 2008 12:08 pm

Sniper pisze:
Krzysiek-74 pisze:O wspomie, było dość sporo i rzeczowo napisane tutaj: http://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t= ... sc&start=0.
...
Oż kurde :o jak żeście to znaleźli towarzyszu? toż to istne wykopaliska :)15
:)20
Jestem w nieustannej gotowości, jak radziecki guzik atomowy :wink: :D .

Swoją drogą, jeden z kolegów, w dniu dzisiejszym, zadał mi podobne pytanie: " skąd ja biorę te zdjęcia NIVEK i różnych patentów?" :)18

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » wt wrz 16, 2008 1:25 pm

Krzysiek-74 pisze:Jestem w nieustannej gotowości, jak radziecki guzik atomowy :wink: :D .
To uważaj, bo to co nieużywane zanika :)21 :)20 :)23 :wink:

BTW - ciekawe ile z tych guziczków w przypadku wybuchu III W.Ś. w ogóle by nie zadziałało :roll: :)17 :)19
Obrazek

Awatar użytkownika
scibor1

Post autor: scibor1 » wt wrz 16, 2008 6:28 pm

[quote="xpeterx"]czy ma to sens? quote]

od dawna twierdze, ze wspomaganie to kolejna rzecz ktora sie moze w samochodzie zepsuc - wiec po co dokladac sobie roboty??;)
nie po to kupilem sobie terenowe auto, zeby w teren jezdzic;)

Awatar użytkownika
suinam

Kontaktowanie:

Post autor: suinam » śr wrz 17, 2008 11:20 pm

xpeterx pisze:Mojemu Tacie bardzo by się to przydało ponieważ cofanie Ładzinką w lesie z przyczepką nie jest w chwili obecnej zbyt proste.
HEHE ty lepiej powiedz po co tato do lasu jezdzi z przyczepką, i gdzie jezdzi to moze ja podjade swoją zieloną Nivką i moze zarobie na jakąs pochwałke od szefa ? :D . Pozdrawiam lesnik
Mitsubishi Pajero 2,5 TD Intercooler :)
Łada Niva 1,6 do 2009 RIP n :(

Awatar użytkownika
suinam

Kontaktowanie:

Post autor: suinam » śr wrz 17, 2008 11:23 pm

Dodam, że przyjade Nivką bez wspomagania z kierownicą z maluszka :D
Mitsubishi Pajero 2,5 TD Intercooler :)
Łada Niva 1,6 do 2009 RIP n :(

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”