Most przedni Łada Niva

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
goslawen

Kontaktowanie:

Most przedni Łada Niva

Post autor: goslawen » wt lis 04, 2008 10:38 pm

I znowu ten sam temat, chyba go usuwali, bo pytałem skąd mogę wziąć takowy most.
Teraz tego pytania nie zadam, mam nadzieję, że nie zostanie post usunięty póki nie rozwiąże problemu.
Znalazłem na alledrogo jedną Nivkę, 1.7 ( tylna klapa po prostu nowa stąd wnioskuję, że 1.7 :) ) sprzedawaną na części. Zapytałem jak tam z ceną mostu i krzyknął mi 8 stówek, warto ? Czy i oby na pewno będzie pasował do mojej.
Za to pytając o nowy most w sklepie też z aledrogo podałem, ze chodzi mi o Nivkę z 97 roku i oczywiście 1.7i. Z powrotem przyszło mi takie coś:
"proszę podać przełożenie koło + wałek np,,11 na 43 " i za cholerę nie wiem jak i gdzie mam sprawdzić co mam nabyć.
http://www.anfakable.pl - instalacje elektryczne, monitoring, alarmy, inteligentny dom

Awatar użytkownika
Marek D.

Post autor: Marek D. » śr lis 05, 2008 7:37 am

priv sprawdź
przełożenia dasz radę przeczytać przez korek do zalewania oleju w tylnym noście. Masz je wybite na talerzu. format zapisu to np 10/41, 11/43 itp. będzie też numer katalogowy.
Czy 800 pln to dużo :-?
jeżeli koszt używki będzie mniejszy niż 50% kosztów remontu starego to dla mnie jak najbardziej ok.
Przedni most to masz wyjęty i rozebrany Pewnie nie bo byś znał przełożenia)? A ja, za cholerę nie, wiem jak Ci mechanik koszty remontu skalkulował.
Niva 2,1TD koniec pieszczot
Monterey 3,1TD
www.podlasie4x4.pl

Awatar użytkownika
goslawen

Kontaktowanie:

Post autor: goslawen » śr lis 05, 2008 8:20 am

Ponownie Marek wielkie dzięki. Niva stoi w Mrągowie, a ja jestem w Warszawie, więc dzisiaj po prostu zadzwonię, żeby mi powiedzieli.
Chyba łatwiej będzie w takim razie na przednim moście, bo go po prostu rozerwało i widać wszystkie bebechy.
A na priv "Nie masz nowych wiadomości"
http://www.anfakable.pl - instalacje elektryczne, monitoring, alarmy, inteligentny dom

Awatar użytkownika
Marek D.

Post autor: Marek D. » śr lis 05, 2008 8:28 am

znaczy mody priv czytają i niekoszerne wiadomości kilują :wink: :)21 - paszło jeszcze raz
Monterey 3,1TD
www.podlasie4x4.pl

Awatar użytkownika
Jareksc
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Jareksc » śr lis 05, 2008 4:00 pm

Po ostatnim zlocie mam podobny problem i udalo mi sie dorwac uzywany sprawny przedni most za 250. jak wymienie podziele sie uwagami.

Awatar użytkownika
tomek

Post autor: tomek » śr lis 05, 2008 4:00 pm

Jak dobrze pamietam to u moich dostawców :wink: coś 900zł cały kompletny dyfer nówka sztuka kosztował...Dzisiaj juz zamkniete , ale moge jutro sprawdzić...800 zł za uzywke w niewiadomo jakim stanie to jakocs drogo...
UAZ 78 r (dawno temu)>czerwona niva 91r>biała niva 98 r >Disco 300, 98 r

Awatar użytkownika
goslawen

Kontaktowanie:

Post autor: goslawen » śr lis 05, 2008 5:36 pm

Jak za 900 dyfer to most pewnie niewiele drożej cały nowy to bardzo byłbym wdzięczny za jakieś dodatkowe informacje, bo w takim razie 800 złotych to masakra za używkę. To na pewno nie jest poniżej 50% ceny :) Zobaczcie jaka jest rozbieżność cen, może byśmy zrobili oddzielny temat przyklejony, gdzie podamy kontakty polecanych i co najważniejsze tanich dostawców jakże nam potrzebnych częsci :) ?

Awatar użytkownika
tomek

Post autor: tomek » śr lis 05, 2008 7:50 pm

Pisząc "dyfer" miałem na myśli właśnie cały kompletny z obudową...To co "przedni most" nazywacie :D

Awatar użytkownika
goslawen

Kontaktowanie:

Post autor: goslawen » śr lis 05, 2008 9:03 pm

No to na genialna cena, jak za most przedni z obudową zapłaciłeś 900 złotych. Jakbyś podpytał czy nadal cena ta sama to byłbym wdzięczny, oj baaardzo. Generalnie jednak wolałbym coś zaś za cenę tychg 250 zł, ale wątpię, żebym znalazł. Jeszcze zadzwonie gdzie mi podał Marek, jak zawsze z resztą pomocny i się dowiem. Dziękuje wszystkim za pomoc! Też dzięki modowy za nie wywalanie tematu:)

Awatar użytkownika
tomek

Post autor: tomek » czw lis 06, 2008 12:24 am

goslawen pisze:No to na genialna cena, jak za most przedni z obudową zapłaciłeś 900 złotych. Jakbyś podpytał czy nadal cena ta sama to byłbym wdzięczny, oj baaardzo. Generalnie jednak wolałbym coś zaś za cenę tychg 250 zł, ale wątpię, żebym znalazł. Jeszcze zadzwonie gdzie mi podał Marek, jak zawsze z resztą pomocny i się dowiem. Dziękuje wszystkim za pomoc! Też dzięki modowy za nie wywalanie tematu:)
Nie, ja całości nie kupowałem, u mnie obudowa była ok, mechanizm różnicowy też w porządku, nowe poszły łożyska plus atak i koło talerzowe ale właśnie jak części kupowałem to "życzliwie" mi proponowali cały kompletny "most" coby mechanik mniej roboty miał...

Awatar użytkownika
Marek D.

Post autor: Marek D. » czw lis 06, 2008 7:42 am

tomek pisze:Jak dobrze pamietam to u moich dostawców :wink: coś 900zł cały kompletny dyfer nówka sztuka kosztował...Dzisiaj juz zamkniete , ale moge jutro sprawdzić...800 zł za uzywke w niewiadomo jakim stanie to jakocs drogo...
Ale to chyba była jeszcze za czasów, gdy kurs ojro był na poziomie wartości suchego liścia kolonu na jesieni :wink: Teraz niestety z uwagi na fakt, że niejaki Mr Smith z Kalifornii nie zdążył na czas zapłacić raty za dom wartość suchych liści na ryku w Marrakeszu znaczne spadła. :)21 co tym samym, w sposób oczywisty, przełożyło się na zachwiania rynku ropy i zboża. Pierdo...y efekt motyla. Znaczy nowy most będzie znacznie droższy :)23 :)21
Monterey 3,1TD
www.podlasie4x4.pl

Awatar użytkownika
tomek

Post autor: tomek » czw lis 06, 2008 9:46 am

Marek D. pisze:
tomek pisze:Jak dobrze pamietam to u moich dostawców :wink: coś 900zł cały kompletny dyfer nówka sztuka kosztował...Dzisiaj juz zamkniete , ale moge jutro sprawdzić...800 zł za uzywke w niewiadomo jakim stanie to jakocs drogo...
Ale to chyba była jeszcze za czasów, gdy kurs ojro był na poziomie wartości suchego liścia kolonu na jesieni :wink: Teraz niestety z uwagi na fakt, że niejaki Mr Smith z Kalifornii nie zdążył na czas zapłacić raty za dom wartość suchych liści na ryku w Marrakeszu znaczne spadła. :)21 co tym samym, w sposób oczywisty, przełożyło się na zachwiania rynku ropy i zboża. Pierdo...y efekt motyla. Znaczy nowy most będzie znacznie droższy :)23 :)21
e nie , dzwoniłem przed chwilka,w mojej hurtowni przedni "most" do 1,7 jednopunkt, nówka sztuka nadal kosztuje 900 zł...

Awatar użytkownika
Marek D.

Post autor: Marek D. » czw lis 06, 2008 10:13 am

Tomek jak z fakturą, stawiam butelkę za namiar do nich - do odbioru w niedzielę w Sokółce - jedziesz?
Monterey 3,1TD
www.podlasie4x4.pl

Awatar użytkownika
tomek

Post autor: tomek » czw lis 06, 2008 11:04 am

Marek D. pisze:Tomek jak z fakturą, stawiam butelkę za namiar do nich - do odbioru w niedzielę w Sokółce - jedziesz?
Czy cena dotyczy zakupu z faktura to nie mam pojęcia...Nigdy faktury nie chciałem...Namiar prześle na priv...W Sokółce chyba bedziemy dopiero w poniedziałek rano na starcie...chyba że w niedziele wpadniemy ale na nockę powrót do domu...
ps. zadzwoniłem...z fakturą to już bedzie 950 zł ale próbuj się stargować... i pamietaj że ja pytałem o 1,7 benzin jednopunktowy wtrysk...jak z dieslem to juz nie wiem...

Awatar użytkownika
goslawen

Kontaktowanie:

Post autor: goslawen » czw lis 06, 2008 11:32 am

Jakbyś mógł i mi ten namiar podesłać byłoby bardzo miło :) Cały most za 900 złotych nowy :) czego więcej chcieć. Tylko czy jest opcja wysyłki ?

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » pt lis 07, 2008 1:50 pm

Z tego co tutaj piszecie to widzę że od 2000 roku nowy przedni most do nivki podrożał o ponad 100% :o
Ręce precz od GENERAŁA!...
Obrazek

Awatar użytkownika
bartekbp01

Post autor: bartekbp01 » pt lis 07, 2008 9:37 pm

Sniper pisze:Z tego co tutaj piszecie to widzę że od 2000 roku nowy przedni most do nivki podrożał o ponad 100% :o
Inflacja :)21
JEST WOJNA-SĄ STRATY była NIVdzięcznica 1.6 91r==>Granda Viertara 2,0HDi

CHREATIW TECHNOLOŻI ;)

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » ndz lis 09, 2008 1:04 am

Raczej hiperinflacja i do tego importowana :)21 :)20
Ręce precz od GENERAŁA!...
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”