prosze o pomoc komputer niva
Moderator: Albert_N
- pawel----b
prosze o pomoc komputer niva
witam
znajomy utopil nivke rok 2000 wszystko dziala tylko komuter odmowil posluszenstwa czy wiecie gdzie mozna kupic komputer di nivy silnik 1,7 czyli standart
znajomy utopil nivke rok 2000 wszystko dziala tylko komuter odmowil posluszenstwa czy wiecie gdzie mozna kupic komputer di nivy silnik 1,7 czyli standart
DO WYNAJĘCIA AUTO LAWETY NA KAT B
ZIELONKA 500-682-935
ZIELONKA 500-682-935
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Niestety zakup kompa, mimo, że do Łady, to nie będzie prosta sprawa. Tylko w zasadzie dlatego, że rynek wtórny części, praktycznie nie istnieje.
Kupić z "używaniego"można w miarę prosto, części mechaniczne, bo z reguły pochodzą ze starszych egzemplarzy. Tylko po co to robić, skoro nowe niewiele więcej kosztują
Piszesz, że 1,7 z 2000 roku, czyli standart
I nic bardziej mylnego
Najprawdopodobniej ma kolega układ BOSCH, sterowany komputerem
2123-1411020-10 MP 7.0
Z używanym, może być problem, bo takiej NIVY, szczerze mówiąc, na części nie widziałem.
Nie wiem ,czy dokładnie ten sam układ, ale prawdopodobnie TAK, był montowany w osobowej Ładzie typ: 110.
Więc może poszukiwania w tym kierunku.
Może mieć monowtrysk, których były 2 rodzaje, a dokładnie 2 rodzaje jednostek sterujących
.
Musicie dokładnie sprawdzić co macie, bo jak widzisz, nawet NIVY, mają swoje tajemnice

Kupić z "używaniego"można w miarę prosto, części mechaniczne, bo z reguły pochodzą ze starszych egzemplarzy. Tylko po co to robić, skoro nowe niewiele więcej kosztują

Piszesz, że 1,7 z 2000 roku, czyli standart

Najprawdopodobniej ma kolega układ BOSCH, sterowany komputerem
2123-1411020-10 MP 7.0
Z używanym, może być problem, bo takiej NIVY, szczerze mówiąc, na części nie widziałem.
Nie wiem ,czy dokładnie ten sam układ, ale prawdopodobnie TAK, był montowany w osobowej Ładzie typ: 110.
Więc może poszukiwania w tym kierunku.
Może mieć monowtrysk, których były 2 rodzaje, a dokładnie 2 rodzaje jednostek sterujących

Musicie dokładnie sprawdzić co macie, bo jak widzisz, nawet NIVY, mają swoje tajemnice

- pawel----b
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Wrzućcie na luz z tym pomysłempawel----b pisze:dziekuje za informacje a czy ciezko jest przerobic ja na gaznik ?

Koszt części, będzie porównywalny z zakupem nowego komputera ( około 1000 zł) i nie jest to operacja polegająca na odkręceniu jednych elementów i przykręceniu innych

Jest na allegro, kliku sprzedawców części do NIVY, więc moja rada brzmi:
musicie sprawdzić, jaką wersję sterownika posiada NIVA i napisać do sprzedawców zapytanie o dostępność i ceny.
Ewentualnie sprawdzajcie ogłoszenia i przy odrobinie szczęścia, znajdziecie taką, na części, jak wasza.
Pazdrawliaju

- pawel----b
Z komputra można wyrzucić stare sterowniki i wgrać nowe. Jedynym zakładem w Polsce, który znam i potrafi to zrobić jest firma z Modlnicy ( nie mam pojecia, ile sobie za to życzą ). Luknijcie na naklejki na zalanym komputrze jest tam data prod., nr seryjny, jeszcze jakieś info (nie pomnę jakie) i trochę kodów kreskowych, zawsze to jakiś kierunek. Nivkę-dawcę z komputrem raczej ciężko znaleźć z racji wieku, a nowy przy odrobinie poszukiwań można wyrwać za mniej (osobiście widziałem za 650 ale to 2lata temu było).
A wersji sterowników było 2 do spi i 2 do mpi, czyli nie tak dużo.
A wersji sterowników było 2 do spi i 2 do mpi, czyli nie tak dużo.
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Rzeczywiście, "Modlnica"to najbardziej rzeczowy serwis Łady2Kółka pisze: Jedynym zakładem w Polsce, który znam i potrafi to zrobić jest firma z Modlnicy ( nie mam pojecia, ile sobie za to życzą ).

Ale po tej wymianie opinii, to się zapytam: Skąd macie pewność, że komputer padł

Tomku - Po dwie wersje sterownika, to rzeczywiście niedużo, ale biorąc ogólnie ich dostępność, a raczej brak, lub cenę jaką trzeba zapłacić, to i tak sporo

- pawel----b
lada wjechala pod wode komputer zalany najpierw byl osuszony samochod potem pokoleji sprawdzanie czemu nie pali
pompa paliwowa nie dzialala podlaczylismy pompe na krotko rozrusznik krecil iskra byla ale wtryskiwacze nie dawaly paliwa
wlalismy samostartu samochod na chwile odpalil
czyli raczej komputer
pompa paliwowa nie dzialala podlaczylismy pompe na krotko rozrusznik krecil iskra byla ale wtryskiwacze nie dawaly paliwa
czyli raczej komputer
DO WYNAJĘCIA AUTO LAWETY NA KAT B
ZIELONKA 500-682-935
ZIELONKA 500-682-935
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Czyli macie silnik MPIpawel----b pisze:lada wjechala pod wode komputer zalany najpierw byl osuszony samochod potem pokoleji sprawdzanie czemu nie pali
czyli raczej komputer

Na lewo od nóg kierowcy, pod osłoną jest umieszczony komputer. Nad nim, jest blok 4 bezpieczników. Sprawdź, czy któryś nie jest walnięty. Ze schematu wynika, tak pobieżnie, że każdy wtrysk, jest połączony bezpośrednio z kompem. Dodatkowo, maja wspólne połączenie z zasilaniem, które jest podpięte pod te właśnie (pod któryś) bezpiecznik.