Silnik Fiat lub Polonez 1500
Moderator: Albert_N
-
- jestem tu nowy...
Silnik Fiat lub Polonez 1500
Witam,
Zostałem posiadaczem samochodu lada niva. Przywitałem się już z szanownymi kolegami z forum i częściowo podzieliłem swoimi pierwszymi problemami. Chciałbym też na początku uprzedzić wszystkich, że jest to moje pierwsze auto z napędem 4x4 i z tego względu proszę o wyrozumiałość.
Wracając do tematu - nigdy wcześniej nie miałem kontaktu z nivą ale po otworzeniu maski coś mi nie pasowało(wcześniej na to nie zwróciłem uwagi) mianowicie zauważyłem jakieś przeróbki przy kolektorze i dodatkowo wspawany element przez który przechodzi linka sprzęgła. Po zgłębieniu tematu okazuje się że mam zamontowany silnik fiata lub poloneza o pojemności 1500.
W związku z taką sytuacją chciałbym prosić o opinie na temat takiej jednostki napędowej w nivie. Może skorzystać z okazji i wrzucić tam teraz silnik poloneza 1,9 diesel? Większość przeróbek już została wykonana. Z tego co czytałem na forum wynika jednak, że silniki diesla źle wpływają na konstrukcję tego auta i może to grozić rozkładem na czynniki pierwsze.
Proszę szanownych kolegów o wypowiedzi na ten temat.
Pozdrawiam.
Zostałem posiadaczem samochodu lada niva. Przywitałem się już z szanownymi kolegami z forum i częściowo podzieliłem swoimi pierwszymi problemami. Chciałbym też na początku uprzedzić wszystkich, że jest to moje pierwsze auto z napędem 4x4 i z tego względu proszę o wyrozumiałość.
Wracając do tematu - nigdy wcześniej nie miałem kontaktu z nivą ale po otworzeniu maski coś mi nie pasowało(wcześniej na to nie zwróciłem uwagi) mianowicie zauważyłem jakieś przeróbki przy kolektorze i dodatkowo wspawany element przez który przechodzi linka sprzęgła. Po zgłębieniu tematu okazuje się że mam zamontowany silnik fiata lub poloneza o pojemności 1500.
W związku z taką sytuacją chciałbym prosić o opinie na temat takiej jednostki napędowej w nivie. Może skorzystać z okazji i wrzucić tam teraz silnik poloneza 1,9 diesel? Większość przeróbek już została wykonana. Z tego co czytałem na forum wynika jednak, że silniki diesla źle wpływają na konstrukcję tego auta i może to grozić rozkładem na czynniki pierwsze.
Pozdrawiam.
Re: Silnik Fiat lub Polonez 1500
Wstaw sobie oryginalny silnik albo jakis 1.6 max 1.8 i smigaj. Temat troche wałkowany myśle.
Patrol GR Y60 
OME 2'', Tabor 9K by Warn, BFG A/T

OME 2'', Tabor 9K by Warn, BFG A/T
Powiem tak Marek D. ma diesla taki sam jak w polonezie i oglądając jego wyczyny Niva jeszcze mu się nie rozpadła a w cale jej nie oszczędza. Musisz przekalkulować co jest bardziej opłacalne dla auta. Nie wiem jakie masz już poczynione zmiany w komorze silnikowej.Jeżeli twoje przeróbki podejdą pod diesla to ja bym się nie zastanawiał tylko bym go wstawił. Chociażby z racji tego,że jak kupisz oryginalny silnik to kolejne przeróbki będą Cię czekały.tho-mas pisze:Witam,
Pozdrawiam.
Tomaszpi
Łaciate szaleństwo Niva 1.7i 95 (było
)
Teraz Kia Sportage
Łaciate szaleństwo Niva 1.7i 95 (było

Teraz Kia Sportage
- silverstone
-
Nie wiem jak w Poldku, ale we fiatach mioch dwóch sprzęgła były hydrauliczne, takie jak w Nivce. Nawet pompa i wyprzęgnik pasuje w miare zamiennie....przy kolektorze i dodatkowo wspawany element przez który przechodzi linka sprzęgła. Po zgłębieniu tematu okazuje się że mam zamontowany silnik fiata lub poloneza o pojemności 1500.
1,6 '92, 1,7i '98.....
-
- jestem tu nowy...
W moim przypadku sprzęgło jest na lince. Czytałem na forum poloneza, że przełożenie diesla do benzyniaka nie sprawia większych problemów i nie potrzeba robić żadnych wynalazków. Z tego wynika, że jeżeli moja niva jest przerobiona na silnik poloneza(fiata) to nie powinno być problemów z dieslem. Powrót do oryginalnego silnika ?
Tak jak napisał tomaszpi:
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... &start=200
Pozdrawiam
Tak jak napisał tomaszpi:
Na początek może spróbuję jak sprawuje się obecny silnik a później pomyślę nad dieslem. Za nim wyjadę w teren jeszcze minie trochę czasu ponieważ muszę założyć przegub i wał napędowy oraz dokonać procedur rejestracyjnych. Auto kupiłem w stanie jak opisałem w innym wątku :Chociażby z racji tego,że jak kupisz oryginalny silnik to kolejne przeróbki będą Cię czekały.
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... &start=200
Pozdrawiam
witam
moim zdaniem sprawdz najpierw ten silnik jak jezdzi i ciagnie a jak stwierdzisz ze to nie to albo ze silnik jest juz feeee wtedy dobrze sie zastanow nad wymiana silnika na jaki z dizlem bedzie wiekszy problem z wsztawieniem i mocowaniem
orginal pewnie tez, nie wiadomo jak popszednik wykonal mocowanie
sorki ze pytam bo moze nie doczytalem z jakich okolic jestes?
moim zdaniem sprawdz najpierw ten silnik jak jezdzi i ciagnie a jak stwierdzisz ze to nie to albo ze silnik jest juz feeee wtedy dobrze sie zastanow nad wymiana silnika na jaki z dizlem bedzie wiekszy problem z wsztawieniem i mocowaniem
orginal pewnie tez, nie wiadomo jak popszednik wykonal mocowanie
sorki ze pytam bo moze nie doczytalem z jakich okolic jestes?
Mitsubishi Pajero Sport 2.5
-
- jestem tu nowy...
Silnik pracuje dość ładnie chociaż jest zalany olejem i nie widać gdzie są wycieki. Po umyciu dopiero się okaże jak to wygląda. Nie testowałem go ponieważ samochód nie ma przeglądu i ubezpieczenia. Jedynie jazda po podwórku, odpięty jest przedni napęd bo poprzedni właściciel zajechał przegub i zdjął półośkę oraz wał napędowy.
Jestem z okolic szczecina.
pozdrawiam.
Jestem z okolic szczecina.
pozdrawiam.
kupujac ta nieviaste to wpadles na mine
zaraz na dzien dobry masz sporo do zrobienia
zaraz na dzien dobry masz sporo do zrobienia
Mitsubishi Pajero Sport 2.5
-
- jestem tu nowy...
Jest w tym trochę prawdy ale cena była na tyle niska, że ją wziąłem. Tak jak pisałem w innym wątku niva jest z 92 roku z gazem. Prawda, że stan nie jest najlepszy ale zapłaciłem za nią 1700 pln i wiedziałem o niektórych jej wadach. Z autem jest tak jak z kobietą po czasie okazuje się jaka jest naprawdę.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Z samochodami jest o tyle lepiej, że czasami możesz jednak trafić na dobre auto- ergo masz jakąś szansę....tho-mas pisze:Jest w tym trochę prawdy ale cena była na tyle niska, że ją wziąłem. Tak jak pisałem w innym wątku niva jest z 92 roku z gazem. Prawda, że stan nie jest najlepszy ale zapłaciłem za nią 1700 pln i wiedziałem o niektórych jej wadach. Z autem jest tak jak z kobietą po czasie okazuje się jaka jest naprawdę.
Pozdrawiam
- silverstone
-
Tak dla naprzyładu auto można zezłomować...a baby nikt nie skupijarekstryszawa pisze:Z samochodami jest o tyle lepiej, że czasami możesz jednak trafić na dobre auto- ergo masz jakąś szansę....tho-mas pisze:...Z autem jest tak jak z kobietą po czasie okazuje się jaka jest naprawdę.[/b]
Pozdrawiam

1,6 '92, 1,7i '98.....
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
No właśniesilverstone pisze:Tak dla naprzyładu auto można zezłomować...a baby nikt nie skupijarekstryszawa pisze:Z samochodami jest o tyle lepiej, że czasami możesz jednak trafić na dobre auto- ergo masz jakąś szansę....tho-mas pisze:...Z autem jest tak jak z kobietą po czasie okazuje się jaka jest naprawdę.[/b]
Pozdrawiam![]()
![]()

http://pl.youtube.com/watch?v=w0G1HfT-4 ... re=related
W teorii podobno i jedno i drugą można wyregulowaćsilverstone pisze:Tak dla naprzyładu auto można zezłomować...a baby nikt nie skupijarekstryszawa pisze:Z samochodami jest o tyle lepiej, że czasami możesz jednak trafić na dobre auto- ergo masz jakąś szansę....tho-mas pisze:...Z autem jest tak jak z kobietą po czasie okazuje się jaka jest naprawdę.[/b]
Pozdrawiam![]()
![]()

w praktyce - życie

- silverstone
-
Tomuś, wyregulowałeś M.
Powiedz jak, to lece po krzynke bronka i jade do Cie

Powiedz jak, to lece po krzynke bronka i jade do Cie

1,6 '92, 1,7i '98.....
Jak znam życie to ona wyregulowała jego
i to tak, że on myśli, że to on wyregulował
pzdr
\Sebi

pzdr
\Sebi
Wiesz, swego czasu miałem takie wrażenie, ale teraz to by się przydal jakiś reset (dobrze, że kod dostępu przynamniej dalej aktywny)silverstone pisze:Tomuś, wyregulowałeś M.![]()

Czesc,
kiedys posiadalem Ladziane wiec moze i swoje 3 grosze tez wrzuce
lada i PF 125 maja wysprzeglik hydrauliczny, Poldek przynajmniej Caro ma sprzeglo na linke... chyba zmiana pojawila sie
przy zmianie skrzyni z 4 na 5 ale moge sie mylic.
Generalnie idzie dokrecic skrzynie poldka do silnika lady i na odwrot, potrzebny jest tylko kielich laczacy skrzynie i silnik - wiec sam silnik to za malo bedzie
, rozstaw srob na skrzyni jest taki sam ( no chyba ze trafilem na jakis ewenement ale watpie)
w moim odczuciu silnik lady latwiej zabezpieczyc od wody bo swiece ma plasko wkrecone w blok a w poldku czy fiacie tkwia w gniazdach co sprzyja zbieraniu sie tam wody, a aparat zaplonowy tez jakby minimalnie wyzej.
Osiagi chyba raczej podobne, jak masz fantazje dłubać przy rozrzadzie, wymieniac walki na ostrzejsze
to lada jest bardziej OK bo walek ma w glowicy.
Mam nadzieje ze nie zanudzilem
Pozdrawiam
Andrzej
kiedys posiadalem Ladziane wiec moze i swoje 3 grosze tez wrzuce

lada i PF 125 maja wysprzeglik hydrauliczny, Poldek przynajmniej Caro ma sprzeglo na linke... chyba zmiana pojawila sie
przy zmianie skrzyni z 4 na 5 ale moge sie mylic.
Generalnie idzie dokrecic skrzynie poldka do silnika lady i na odwrot, potrzebny jest tylko kielich laczacy skrzynie i silnik - wiec sam silnik to za malo bedzie

w moim odczuciu silnik lady latwiej zabezpieczyc od wody bo swiece ma plasko wkrecone w blok a w poldku czy fiacie tkwia w gniazdach co sprzyja zbieraniu sie tam wody, a aparat zaplonowy tez jakby minimalnie wyzej.
Osiagi chyba raczej podobne, jak masz fantazje dłubać przy rozrzadzie, wymieniac walki na ostrzejsze

Mam nadzieje ze nie zanudzilem
Pozdrawiam
Andrzej
Patrol Y60 V8 long 1990r.
- Marek D.
-
@tho-mas - Pojeździj trochę tym autkiem. Jak masz kawałek warsztatu i kapkę umiejętności to sobie wymienisz uszczelniacze i uszczelki w silniku, ot tak dla prywaty bo po wymianie będzie lało się tak samo
. Gdzieś po roku dopiero będziesz wiedział czego tak naprawdę od auta oczekujesz, i jak kasa pozwoli, zaczniesz motać. Albo zmienisz auto i zaczniesz motać

-
- jestem tu nowy...
Właśnie tak zrobię:
Pozdrawiam.
Tak jak pisałem jest to moje pierwsze auto 4x4 i dopiero po jakimś czasie będę mógł stwierdzić o co dokładnie mi chodzi.Marek D. pisze:@tho-mas - Pojeździj trochę tym autkiem. Jak masz kawałek warsztatu i kapkę umiejętności to sobie wymienisz uszczelniacze i uszczelki w silniku, ot tak dla prywaty bo po wymianie będzie lało się tak samo. Gdzieś po roku dopiero będziesz wiedział czego tak naprawdę od auta oczekujesz, i jak kasa pozwoli, zaczniesz motać. Albo zmienisz auto i zaczniesz motać
![]()
Pozdrawiam.