Elektryczne wpomaganie kierownicy

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

babuj
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Elektryczne wpomaganie kierownicy

Post autor: babuj » śr sty 14, 2009 8:31 pm

Witam Nivowiczów!
Pragnę zasięgnąć informacji na temat elektrycznego wspomagania do nivki. Jest to silnik elektryczny dołączony do kolumny kierownicy i wspomagający jej ruch. W jednym z postów znalazłem linka do takiego rosyjskiego ustrojstwa. Gotowy zestaw części pozwala na samodzielny montaż jednak w/g znawców jest do d... i urządzenie sypie się po paru miesiącach. Zainspirowało mnie to do poszukiwań - na allegro jest sporo ofert kolumn kierownicy wraz z napędem elektrycznym. Ma to Fiat, Opel....Moje pytanie jest proste - czy próbował ktoś coś takiego zamontować w swoim samochodziku i z jakim rezultatem. Czy też może zostaje mi być prekursorem w temacie :roll: .
pzdr
Ni-va 1,7i zagazowana - fajowa całkiem

2Kółka

Re: Elektryczne wpomaganie kierownicy

Post autor: 2Kółka » czw sty 15, 2009 2:28 pm

Pojeździj trochę tym, pomyśl, uśmiechnij się :)12 :)21

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » pt sty 16, 2009 6:40 am

babuj pisze:... na allegro jest sporo ofert kolumn kierownicy wraz z napędem elektrycznym. Ma to Fiat, Opel....Moje pytanie jest proste - czy próbował ktoś coś takiego zamontować w swoim samochodziku i z jakim rezultatem. Czy też może zostaje mi być prekursorem w temacie :roll: .
pzdr
raczej zapomnij o adaptacji. Serwo takie jest układem nadążnym z zadajnikami oporowymi, z silnikiem synchronicznym zasilanym z falownika układu sterowania. Zwykle ma własny mózg, lub korzysta z głównego komputera auta. Jeśli nawet nie korzysta, to jest z nim połączony np. magistralą CAN. Raczej nie ma szans by działało autonomicznie.
Kwestia druga to adaptacja. Na pewno długości i typ wieloklinów nie będą zgodne z tymi w nivie. Jak chcesz to adaptować? - dospawywać? To jest układ kierowniczy, a nie bagażnik na dach...

babuj
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: babuj » pt sty 16, 2009 8:52 am

raczej zapomnij o adaptacji. Serwo takie jest układem nadążnym z zadajnikami oporowymi, z silnikiem synchronicznym zasilanym z falownika układu sterowania. Zwykle ma własny mózg, lub korzysta z głównego komputera auta. Jeśli nawet nie korzysta, to jest z nim połączony np. magistralą CAN. Raczej nie ma szans by działało autonomicznie.
Kwestia druga to adaptacja. Na pewno długości i typ wieloklinów nie będą zgodne z tymi w nivie. Jak chcesz to adaptować? - dospawywać? To jest układ kierowniczy, a nie bagażnik na dach...

Można dostać zestawy w których jest wszystko - napęd, zadajniki i komputer sterujący. Co do montażu - połączyć np na przegubach. Kwestia długosci takiego uzbrojonego odcinka kolumny i jego zamocowanie do deski nivki.
Ni-va 1,7i zagazowana - fajowa całkiem

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » pt sty 16, 2009 9:16 am

masz może link do takiego zestawu?

Awatar użytkownika
Krzysiek-74
Kontaktowanie:

Post autor: Krzysiek-74 » pt sty 16, 2009 9:22 am

Proszę brdzo:
http://www.niva-faq.msk.ru/tehnika/rulevoe/eur.htm

Jak dla mnie to sprawa nie warta zachodu, zwłaszcza, że nawet za wschodnią granicą, traktowana raczej jako ciekawostka :)21

Awatar użytkownika
bartekbp01

Post autor: bartekbp01 » sob sty 17, 2009 7:44 pm

proponuje paczkę sterydów jako wspomaganie i duży młotek jako oczyszczacz umysłu :)21

karfa ale mi się humor wyostrzył
JEST WOJNA-SĄ STRATY była NIVdzięcznica 1.6 91r==>Granda Viertara 2,0HDi

CHREATIW TECHNOLOŻI ;)

Awatar użytkownika
NUKEM

Post autor: NUKEM » sob sty 17, 2009 9:59 pm

można też założyć kierownicę od Kamaza :)21
większą lżej będzie kręcić :)13
Była Niva
Była Vitara
Jest Galloper !