Gdzie kupić Ładę Niva 2131 / 21312 / Niva4x4?

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

VLX
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Gdzie kupić Ładę Niva 2131 / 21312 / Niva4x4?

Post autor: VLX » ndz sty 18, 2009 6:44 pm

Witam

Mam pytanie, na które nie znalazłem odpowiedzi w archiwum. Czy w Polsce są w ogóle dostępne samochody Niva w wersji pięciodrzwiowej - 2131 / 21312 / Niva4x4? Chodzi mi nie tylko o sprzedaż w salonie czy autohandlu, ale też o dostępność z ogłoszeń. W Google nie znalazłem żadnych ofert, na allegro jest tylko wersja 2121, generalnie na polskich stronach www jest tylko informacja, że coś takiego istnieje.

Da się to w jakiś sposób kupić w Polsce?

Awatar użytkownika
Svenson

Re: Gdzie kupić Ładę Niva 2131 / 21312 / Niva4x4?

Post autor: Svenson » ndz sty 18, 2009 7:01 pm

około pazdziernika zeszlego roku widziałem jedna na allegro , pojazd jakiegos parku narodowego chyba idacy na emeryture

niviarz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: niviarz » ndz sty 18, 2009 7:22 pm

Jeżeli chodzi o auta nowe, to wersja wydłużona 5-d jest oferowana np. przez poznański Tarmot do sprowadzenia na zamówienie. W Niemczech jest sporo używek (w porównaniu z Polską a nie wersjami 3-d). Generalnie egzotyka :)
Była Niva, Viertara, Frota a teraz przymierzam się do UAZ-a 452

2Kółka

Post autor: 2Kółka » ndz sty 18, 2009 7:37 pm

Zapomnij o tym modelu bo to nieporozumienie :)3 . jak krótka jest za mała dla Ciebie, to szukaj innego samochodu.

VLX
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: VLX » ndz sty 18, 2009 8:37 pm

Nie no, dwudrzwiowa jest zdecydowanie za mała. W takim razie szukam pomysłu na inny niedrogi, czterodrzwy samochód do wycieczek na wschód. :wink:

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Awatar użytkownika
Svenson

Post autor: Svenson » ndz sty 18, 2009 8:59 pm

no to UAZ albo ARO

Awatar użytkownika
silverstone

Post autor: silverstone » ndz sty 18, 2009 9:34 pm

VLX pisze:Nie no, dwudrzwiowa jest zdecydowanie za mała. W takim razie szukam pomysłu na inny niedrogi, czterodrzwy samochód do wycieczek na wschód...
Kibitka, wersja 4 konie. Testowane przez wielu Carów Wszechrusi :)21 :)21 :)21
1,6 '92, 1,7i '98.....

Awatar użytkownika
Marek D.

Post autor: Marek D. » pn sty 19, 2009 7:47 am

silverstone pisze:
VLX pisze:Nie no, dwudrzwiowa jest zdecydowanie za mała. W takim razie szukam pomysłu na inny niedrogi, czterodrzwy samochód do wycieczek na wschód...
Kibitka, wersja 4 konie. Testowane przez wielu Carów Wszechrusi :)21 :)21 :)21
E, nie testowana, ale opracowana przez Jego Błagarodie jako dalekobieżny środek transportu zbiorowego :)21
To musiała być wygodna fura, bo woziła głównie szlachtę i intelektualistów na dalekie wycieczki krajoznawcze :)11
Niva 2,1TD koniec pieszczot
Monterey 3,1TD
www.podlasie4x4.pl

Awatar użytkownika
IdeL

Post autor: IdeL » pn sty 19, 2009 11:46 am

Ponoć Rosjanie chętniej korzystają z wersji pięciodrzwiowej. Kolega był też kiedyś na kontrakcie gdzieś za Uralem (gdzie to nawet stare deski potrafią zapieprzyć jak ich nie pilnujesz) i tam sporo tego jeździło. Twierdził, że świetnie się tym jeździ po stepach i pustyniach.
Obecnie jest na sprzedaż taka w Nadleśnictwie Zwierzyniec (Zamojskie) - nawet podpytywałem o nią. Nijaki pan K. twierdzi, że auto jest w doskonałym stanie i świetnie jeździ, natomiast facet, który czytał mi opinię rzeczoznawcy przedstawił mi nieco inaczej sytuację. Z rzeczy kluczowych pamietam: niesprawny układ hamulcowy roboczy i awaryjny, wycieki z silnika i mostów, odkształcenia blachy w tylnej części karoserii, i jeszcze parę punktów - OCZYWIŚCIE AUTO Z PRZEGLĄDEM :lol: :lol: :lol: :lol:
Inna sprawa, że cena niewysoka bo jakieś niecałe 2,5 tys. Rocznik bodajże 2000.

Pozdroofki

IdeL
Pozdroofki

IdeL

VLX
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: VLX » pn sty 19, 2009 4:02 pm

Marek D. pisze:To musiała być wygodna fura, bo woziła głównie szlachtę i intelektualistów na dalekie wycieczki krajoznawcze :)11
Hm, ja też na wycieczki krajoznawcze, ale nie tak długotrwałe, a noclegi i rozrywki wolę jednak załatwiać we własnym zakresie, bo oferta carskich biur podróży trochę nie trafia w moje gusta. :D
IdeL pisze:Ponoć Rosjanie chętniej korzystają z wersji pięciodrzwiowej. Kolega był też kiedyś na kontrakcie gdzieś za Uralem [...] i tam sporo tego jeździło. Twierdził, że świetnie się tym jeździ po stepach i pustyniach. [...] Obecnie jest na sprzedaż taka w Nadleśnictwie...
Dlatego właśnie chciałbym Nivę - ponoć sprawują się w miarę nieźle, u Ruskich nawet kowal mi to w razie czego naprawi za flaszkę, a części dostanę nawet w mięsnym. Chyba faktycznie będę szukać w nadleśnictwach i spróbuję kupić w ten sposób. Do ARO i Uazów jakoś nie jestem przekonany.

niviarz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: niviarz » wt sty 20, 2009 1:02 am

IdeL pisze:Ponoć Rosjanie chętniej korzystają z wersji pięciodrzwiowej. Kolega był też kiedyś na kontrakcie gdzieś za Uralem (gdzie to nawet stare deski potrafią zapieprzyć jak ich nie pilnujesz) i tam sporo tego jeździło. Twierdził, że świetnie się tym jeździ po stepach i pustyniach.
Obecnie jest na sprzedaż taka w Nadleśnictwie Zwierzyniec (Zamojskie) - nawet podpytywałem o nią. Nijaki pan K. twierdzi, że auto jest w doskonałym stanie i świetnie jeździ, natomiast facet, który czytał mi opinię rzeczoznawcy przedstawił mi nieco inaczej sytuację. Z rzeczy kluczowych pamietam: niesprawny układ hamulcowy roboczy i awaryjny, wycieki z silnika i mostów, odkształcenia blachy w tylnej części karoserii, i jeszcze parę punktów - OCZYWIŚCIE AUTO Z PRZEGLĄDEM :lol: :lol: :lol: :lol:
Inna sprawa, że cena niewysoka bo jakieś niecałe 2,5 tys. Rocznik bodajże 2000.

Pozdroofki

IdeL
Z ciekawości obejrzałem auto, które oferowane jest na tym przetargu http://www.lublin.lasy.gov.pl/strony/1/i/25007.php Znawcą nie jestem, ale auto jest raczej w stanie agonalnym, choć rocznik piękny, bo 2000 :wink: Widać, że użytkownik, a raczej liczba mnoga, nie mieli serca dla poczciwej Niviasty :( Cena 2500 zł brutto jako wywoławcza jest też fajna, ale podejrzewam, że koszty doprowadzenia auta do stanu używalności będą zwielokrotnieniem tej małej sumki :x Wydaje mi się, że "Lasy" raczej nie pozbywają się czegoś, co jeszcze jest w stanie poprawnie działać. Ale to tylko moje zdanie. Dla mnie ta sztuka jestn :)3 Szukaj a znajdziesz...
Była Niva, Viertara, Frota a teraz przymierzam się do UAZ-a 452

Awatar użytkownika
sebaska

Kontaktowanie:

Post autor: sebaska » wt sty 20, 2009 3:06 am

2Kółka ma co przeciw długiej Nivie, ale nie mówi dlaczego... :)21

W środku jest faktycznie istotnie wygodniejsza i ma istotnie większy bagażnik. Wada główna to to, że dach jest sztukowany (jakaś ruska oszczędność) więc wiadomo z góry gdzie będzie rdzewiał. Do zabawy w błotku wokół jednego drzewa to to i faktycznie średnie wyjście (dzielność w terenie ma jednak słabszą), ale żeby pojechać sobie na 12000km wycieczki na Wschód to czemu by nie ?? :)2
no to UAZ albo ARO
Co do ARO, to tam jest to marka aaaabsolutnie niespotykana -- jak coś padnie, to będzie twarda jazda. Jakbym jeździł na częste wycieczki do Rumunii to bym nie miał Niwki tylko ARO -- bo tam mi to wszędzie zrobią. Ale Ukraina, Rosja, Zakaukazie...

Co do UAZa to :)20 -- gościu z podforum uazowego, mieszkający w Rosji, blisko za granicą Ukrainy, zapraszał i organizował zlot (pozałatwiał wszystko z władzani lokalnymi, łącznie z eskortą policyjną na te 300km od granicy :o ) i... nikt nie pojechał :)18 . Cóż, jak się jedzie cięgiem (z przerwami na spanie, żarcie i rozprostowanie kości) np. przez 5 dni to jakieś normy komfortu auto spełniać musi, bo inaczej załoga ocipieje. A te starszawe UAZy (nowe to tyle ile i nowe nivy albo i (tak jak Patriot dużo) więcej kosztują) to i potrzebują częstej regulacji, a to tego, a to owego.

A Niwką da się pojechać? Da :D , sam jestem na to przykładem http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... 6&start=27
Obecnie jest na sprzedaż taka w Nadleśnictwie Zwierzyniec (Zamojskie) - nawet podpytywałem o nią. Nijaki pan K. twierdzi, że auto jest w doskonałym stanie i świetnie jeździ, natomiast facet, który czytał mi opinię rzeczoznawcy przedstawił mi nieco inaczej sytuację. Z rzeczy kluczowych pamietam: niesprawny układ hamulcowy roboczy i awaryjny, wycieki z silnika i mostów, odkształcenia blachy w tylnej części karoserii, i jeszcze parę punktów
Z kupowaniem wózka są 2 szkoły:
1. Kupujemy w jak najlepszym stanie, dokładamy niewiele i liczymy (czyt. modlimy się), że będzie dobrze -- np. Niwka za 10000 + poprawki za 1000 (a potem kolejne i kolejne i kolejne... :wink: ) aż do punktu Michura :)16 :)21 :)23 :)24
2. Kupujemy trupa (byle tylko nie zgnita doszczętnie) tanio, dokładamy duuużo i jeśli majster dobry to jest zupełnie dobrze (jeśli majster cienki to zmarnowaliśmy pieniądze), czyli np. Nivka za 2000 + wyszykowanie za 9000. Jeśli ma się pewnego majstra, który zna się na rzeczy to będzie dobrze.

pzdr
\Sebi
If you can't do it right do it left!
Niva 1.7mpi
http://www.tajga.org + http://www.kaukaz.net

Awatar użytkownika
Marek D.

Post autor: Marek D. » wt sty 20, 2009 7:35 am

Sebaska ma rację :)2
Jeżeli toto ma zdrowe blachy (pal sześć budę, ale czy podłoga i podłużnice nie są deskami sztukowane :roll: ) i jaki taki silnik - to w budżecie 10 kpln możesz mieś bardzo fajną furę do wschodniej turystyki.
Ups - żeby nie było :wink: terenówka z tego żadna, ale turystyk do samotnych wycieczek pimo sort :)21
Monterey 3,1TD
www.podlasie4x4.pl

Awatar użytkownika
IdeL

Post autor: IdeL » wt sty 20, 2009 9:42 am

VLX pisze:Dlatego właśnie chciałbym Nivę - ponoć sprawują się w miarę nieźle, u Ruskich nawet kowal mi to w razie czego naprawi za flaszkę, a części dostanę nawet w mięsnym.
ja nie wiem jak u Ruskich, ale w Posce z częściami wcale nie ma rewelacji. W mięsnym to tu można kupić części do Fiatów, Daewoo i Skody. Na hasło Łada (przynajmniej w Poznaniu) w znanych mi sklepach robili miny cokolwiek niewyraźne. Zupełnie przypadkiem trafiłem na sklep zajmujący się sprzedażką podzespołów do nivki.
Z tą naprawą byle czym to też tak nie tralala przynajmniej w kwestii jednostki napedowej. Stary motor ten podobny do fiatowskiego, ale z wałem na pięciu łożyskach to dość prosta konstrukcja. Z tym, że jak mój znajomy mechanik (dobry jest - na prawdę) zobaczył ten na wtrysku wielopunktowym to mu kopara opadła. Mnie opadła już wcześniej jak próbowałem przed mrozami zlać płyn z chłodnicy i nie znalazłem kraników :o :o :o
Byłbym ostrożny.

A co do tej pieciodrzwiówki to mnie najbardziej przeraził przebieg - a wiadomo, że w jeździe po chęchach przebieg należy przemnożyć razy dwa :)12
Zresztą z autopsji wiem, że w Lasach Państwowych nie szanuje się aut. Naoglądałem się trochę przetargowych cudów. Sam kupiłem nivkę z nadleśnictwa i jest to auto co najmniej zaniedbane (najlepszą jaką znalazłem). Jedyne co to fakt, że przebieg jest znośny (86 tys. km), blacha zdrowa, rocznik przyzwoity i napedy działają bez problemu, cena do strawienia jak za ten rocznik. Ale aby nie było za słodko są i wady: silnik popieprzony (chodzi na gazie super, a na benzynie - dramat), amory do wymiany bez jakichkolwiek dyskusji, przekładnia kierownicza raczej też do wymiany, jakiś debil odciął bloczek transportujący linkę podnośnika szyby w lewych drzwiach i porozcinał go - cud, że te szczątki w drzwiach zostawił. Dwa dni go lutowałem z trzech kawałków (z demontarzem, bo ten sam debil przyspawał jego kawałek w miejscu zgrzewów - sam nie wiem po co) :evil: :)11 :evil: :)3 . O wnętrzu auta nie wspomnę - jarało tam chyba całe nadleśnictwo :)11
Trzeba uważać i jak kupować to świadomie ze spokojem :)2

Pozdroofki

IdeL
Pozdroofki

IdeL

Awatar użytkownika
Marek D.

Post autor: Marek D. » wt sty 20, 2009 9:49 am

a) nie po tej stronie Wisły mieszkasz :wink: Kongresówka ma łatwiej :)21
b) nie mylmy remontu z odwszawianiem - te ostatnie od ch...a pracy kosztuje, ale jest bez mała bez kosztowe :)21
Monterey 3,1TD
www.podlasie4x4.pl

Awatar użytkownika
IdeL

Post autor: IdeL » wt sty 20, 2009 10:04 am

Marek D. pisze:a) nie po tej stronie Wisły mieszkasz :wink: Kongresówka ma łatwiej :)21
Wielu mi to już mówiło :)9 :D :o :lol:

Marek D. pisze: b) nie mylmy remontu z odwszawianiem - te ostatnie od ch...a pracy kosztuje, ale jest bez mała bez kosztowe :)21
Taaa, to jest trafione określenie :)14

Pozdroofki

IdeL
Pozdroofki

IdeL

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » wt sty 20, 2009 11:40 am

Marek D. pisze:a) nie po tej stronie Wisły mieszkasz :wink: Kongresówka ma łatwiej :)21
Haha.. łatwiej tylko w czym ?? chyba w obijaniu się :)20 :)23 :)21

A jeśli masz na myśli dostępność części do nivki to w samym Posen sklepów jest przynajmniej z 3, do tego Tarmot (też handluje częściami), a w Gnieźnie to nawet hurtownia części jest która wysyła towar do sklepów nawet na terenie dawnej Kongresówy 8) :)21 :)20

A powiedzenia że po nie tej stronie rzeki mieszkasz to raczej częściej używamy tu odnośnie Warty a nie Wisły - i dotyczy to części miasta na obu jej brzegach - bo Wisła to dla nas taka sama egzotyka jak Amu-daria :)21
Ręce precz od GENERAŁA!...
Obrazek

Awatar użytkownika
sebaska

Kontaktowanie:

Post autor: sebaska » wt sty 20, 2009 1:35 pm

U "ruskich" (tak zwanych, u nas "ruskimi" nazywa się i Rosjan i Ukraińców i ludzi z Zakaukazia i z Azji Środkowej) to bardzo popularne auto i na prawdę części są wszędzie i serwis jest wszędzie. A ten silnik 21214-10 (czyli MPI) się od innych (starszych) wersji aż tak bardzo nie różni (oczywiście poza tym co wynika z tego, że nie ma gaźnika), poza hydrauliczną (auto)regulacją zaworów.

pzdr
\Sebi
If you can't do it right do it left!
Niva 1.7mpi
http://www.tajga.org + http://www.kaukaz.net

Awatar użytkownika
IdeL

Post autor: IdeL » wt sty 20, 2009 2:38 pm

Sniper pisze:[A jeśli masz na myśli dostępność części do nivki to w samym Posen sklepów jest przynajmniej z 3, do tego Tarmot (też handluje częściami)...
Rzuć jakieś namiary - ja znam tylko ten na Wawrzyniaka

Pozdroofki

IdeL
Pozdroofki

IdeL

VLX
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: VLX » śr sty 21, 2009 12:10 pm

Dzięki ogromne, sporo się dowiedziałem. Dozbieram jeszcze trochę kasy i po wakacjach będę sobie na spokojnie szukał Nivki, w stanie "jak najlepsiejszym". Ciśnienia nie mam, nie musi być kupowana "jak najszybciej". Nie ma to też być terenówka, jak to pisał Marek D., tylko trochę większy wózek do turystyki dla 2 (czasem 4) osób, a przy okazji do jeżdżenia bez strachu o zawieszenie na naszych drogach, szutrach, polnych i generalnie wszędzie gdzie da się tym wjechać.

Awatar użytkownika
Marek D.

Post autor: Marek D. » śr sty 21, 2009 1:08 pm

@Sniper - co tej egzotyki to pełna zgoda :wink: U nas sołtys dalej nie wierzy, że jest takie miasto, gdzie ludzie z bloku na pole wychodzą. - A on oczytany przecierz jest, kiedyś nawet gazetę prenumerował :wink: :)21 :)21
A co do obijania się 8) - nikt tu u nas żadnej roboty się nie boi. Koło najgorszej mogę cały dzień przeleżeć i nawet powieka mi nie drgnie :)21 - takie strony
Monterey 3,1TD
www.podlasie4x4.pl

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » śr sty 21, 2009 5:30 pm

Idel pisze: Rzuć jakieś namiary - ja znam tylko ten na Wawrzyniaka
Żeby było szybciej to zacytuję siebie samego z innych forów :)21

2004-09-02 16:56:22, Sniper pisze:
Według mnie hierarchia cenowa w poznańskich sklepach wygląda następująco:
1.Grudzieniec jest stosunkowo najdroższy - duża marża, na niektóre części już przeginają z tym ekwiwalentem , wszystko na rachunki itp.
2. Sklep z częściami do Łady przy Śródce - bardzo drogo , a elementy których nie mają na miejscu są jeszcze droższe niż gdziekolwiek. Sprzedawcy sami nie wiedzą ile sprowadzona część będzie kosztować - czasem zdarza się np. że jedna lampa w sklepie kosztuje 80 zł a ta co przyjdzie kosztuje 160 zł - podczas gdy sprzedawca twierdzi że wszystko będzie w tej samej cenie.
3. W Tarmocie na Wysogotowie też nie jest tanio - części tylko do Nivy.
4. Moim zdaniem najtańszy jest sklep na Wawrzyniaka, i prawie wszystko da się tam sprawadzić.
2004-07-20 18:37:44, Sniper pisze:
Jeżeli nie macie jeszcze tego sklepu na liście to warto go dodać. ::
Sklep mieści się w Poznaniu przy ul. Wawrzyniaka, oferuje szeroki wybór części do różnych modeli Ład. Akcesoria tanie i na czas. Obsługa miła i rzeczowa. Co do płatności i jej terminowości możliwe pertraktacje. Dla stałych klientów rabaty , odroczone terminy płatności itp Z panem Andrzejem można się dogadać Części oryginalne, praktyczne bez pośredników więc tanie. Niesprawne zawsze wymienią na inne (nawet całe omyłkowo zabrane, zamontowane, zalane olejem mosty napędowe . Lokalizacja w centrum więc każdemu pasuje .... każdemu z Poznania
Obrazek

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » śr sty 21, 2009 5:39 pm

Marek D. pisze: U nas sołtys dalej nie wierzy, że jest takie miasto, gdzie ludzie z bloku na pole wychodzą. - A on oczytany przecież jest, kiedyś nawet gazetę prenumerował :wink: :)21 :)21
Tylko że w Posen wychodzi sie już "na dwór" nie na pole tej :)21

Ten sołtys to chyba przesiedleniec z ziem odzyskanych :D

też bym sie nie mógł przyzwyczaić do wychodzenia "na pole" w mieście co za nonsens tej ! !! :)23 :)20 :)21
Obrazek

Awatar użytkownika
tomek

Post autor: tomek » czw sty 22, 2009 8:56 am

Marek D. pisze:@Sniper - co tej egzotyki to pełna zgoda :wink: U nas sołtys dalej nie wierzy, że jest takie miasto, gdzie ludzie z bloku na pole wychodzą. - A on oczytany przecierz jest, kiedyś nawet gazetę prenumerował :wink: :)21 :)21
A co do obijania się 8) - nikt tu u nas żadnej roboty się nie boi. Koło najgorszej mogę cały dzień przeleżeć i nawet powieka mi nie drgnie :)21 - takie strony
Marek, "na pole" to Małopolska raczej, Kraków...
UAZ 78 r (dawno temu)>czerwona niva 91r>biała niva 98 r >Disco 300, 98 r

Awatar użytkownika
Marek D.

Post autor: Marek D. » czw sty 22, 2009 9:41 am

tomek pisze:
Marek D. pisze:@Sniper - co tej egzotyki to pełna zgoda :wink: U nas sołtys dalej nie wierzy, że jest takie miasto, gdzie ludzie z bloku na pole wychodzą. - A on oczytany przecierz jest, kiedyś nawet gazetę prenumerował :wink: :)21 :)21
Marek, "na pole" to Małopolska raczej, Kraków...
Sprawdziłem - jednak to z małopolski :oops: - ale "pyry" - to wielkopolska, czyż nie ?? :)21
Ech odkąd gazety na kredowym papierze zaczęli wydawać człowiek jakiś mało oczytany się zrobił :wink: :)21
Tomek - nadnarwiańskie bagna do niedzieli odmarzną?
Monterey 3,1TD
www.podlasie4x4.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”