Wymiana skrzyni biegów
Moderator: Albert_N
Wymiana skrzyni biegów
Witam, mam Nive 1.7i 1995r i niestety zostałem zmuszony do wymiany skrzyni biegów (orginalna pękła) zamontowałem skrzynie od poloneza tylko mam mały problem z jej idealnym ułozeniem...... moze ktoś dokonywał takiej modyfikacji i jest w stanie podzielić się doświadczeniami? 

Re: Wymiana skrzyni biegów
kolego by wstawic polonezoska to trzeba ingerowac w tunel
a jesli nie to musisz wstawiac dystanse miedzy reduktor a bude
wiecej jest tez w temacie PRZESTROGA
postaraj sie o jakas uzywke ladoska bedzie mniej problemu
a jesli nie to musisz wstawiac dystanse miedzy reduktor a bude
wiecej jest tez w temacie PRZESTROGA
postaraj sie o jakas uzywke ladoska bedzie mniej problemu
Mitsubishi Pajero Sport 2.5
Czy nie bardziej by pasowała 5-cio biegowa od dużego fiata ?
Była Niva
Była Vitara
Jest Galloper !
Była Vitara
Jest Galloper !
Nie wiem.... dlatego pytam ... skrzynia jest już wsadzona... musiałem troszke powiększyć dziure w tunelu tylko jeszcze chyba troszke za nisko jest bo coś bije... nie moge poradzić sobie z dorobieniem podpory skrzyni...
ogolnie bez wycinania tunelu skrzynia polonezoska pasuje ale reduktor trzeba obnizyc o jakies 50mm najlepiej wtedy wstawic ceownik
wiem ze drogo ale nie lepiej wstawic juz jakis orginal nowy chyba ze dasz rade zalatwic uzywke?
wiem ze drogo ale nie lepiej wstawic juz jakis orginal nowy chyba ze dasz rade zalatwic uzywke?
skoro wątek o skrzyniach chcąc dołożyc sobie nadbieg (bo wiekszosc niv z reguły ma 4 biegowe ) przekładajac czesci z poloneza do skrzyni łady? robił ktos w ten sposób ?
moim zdaniem jakie kolwiek motanie w skrzyni to wielkie nieporozumienie i wiecej roboty niz to warte
kazda zmota ciagnie za soba jakies konsekwencje zazwyczaj na zle
ale dlaczego tak sadzisz ,niby dodatkowy nadbieg nie jest złym rozwiazaniem w końcu ta 5 przyda sie (tak samo w osobówce brakuje mi 6 biegu ,silnik spokojnie by dał rade no ale co poradzic jak go nie ma)czacha78 pisze:moim zdaniem jakie kolwiek motanie w skrzyni to wielkie nieporozumienie i wiecej roboty niz to warte

skrzynie 4 biegowe sa mocniejsze bo maja inne przelozenia, osobiscie mam 5 biegowa orginalna
ja jestem za 5 biegowa ale orginalna a nie jakas motana z innych aut
ja jestem za 5 biegowa ale orginalna a nie jakas motana z innych aut
Ja też mam piątke ale w sumie nie ma dużej różnicy między czwartym a piątym biegiem.
obroty spadają minimalnie wręcz nieodczuwalnie, dzwięki też
Więc chyba nie ma sensu takie motanie w skrzyni.
obroty spadają minimalnie wręcz nieodczuwalnie, dzwięki też

Więc chyba nie ma sensu takie motanie w skrzyni.
1997 diesel
IN MUD WE TRUST
IN MUD WE TRUST
- Marek D.
-
śmiem się nie zgodzić
pojeździj 1,6 z czwórką - docenisz: ... wręcz elizejską ciszę

z tego co ostatnio lukałem to obie skrzynie sie róznia (oryginalna i polonezowska) srodek skrzyni moze i jest ten sam ale za to końcowy znacznie inny i zeby miec nadbieg(5tke) to raczej nie da rady sie przełozyc do ladowskiej
a co do montazu całej skrzyni od poldzera tez za bardzo nie pasi bo trzeba chyba cos zrobic z mocowaniem skrzyni bo przeciez od łady ma wyciecie na wał który idzie do przedniego mostu

a co do montazu całej skrzyni od poldzera tez za bardzo nie pasi bo trzeba chyba cos zrobic z mocowaniem skrzyni bo przeciez od łady ma wyciecie na wał który idzie do przedniego mostu

- Sniper
- Kontaktowanie:
Poza autostradą jest całkiem znośnieMarek D. pisze:

Ręce precz od GENERAŁA!...

ja wiem ze czasem trzeba gdzies szybko sie przemiescic sam tez tak robie ale ogolnie to jezdzimy nieviasta w tempie spacerowym gora 50km/h a ten dzwiek to sama przyjemnosc
wczesniej jezdzilem wartburgiem 2suw i to dopiero byla muzyka
wczesniej jezdzilem wartburgiem 2suw i to dopiero byla muzyka
a co do montazu skrzyni polonezowskiej to trzeba zrobic mocowanie łapy skrzyni dłuzsze i dac jakies gumowe dystanse do tych łap co trzymaja łapy do podwozia oraz to samo trzeba zrobic z reduktorem(nalezy opuscic go nieco aby był troche nizej) bo bez jego obnizajania wał przedni bedzie sie obcierał o łape skrzyni
Ma ktos inny pomysł do jej(skrzyni 5tki) montazu
Ma ktos inny pomysł do jej(skrzyni 5tki) montazu
by zamontowac polonezoska trzeba przespawac orginalna lape ladoska z polonezoska
by nie wycinac tunelu trzeba obnizyc reduktor o ok 5cm
przerabialem to i stwierdzilem ze lepiej wydac toche wiecej kasy na orginalna bo w najgorszym przypadku urwie sie reduktor
by nie wycinac tunelu trzeba obnizyc reduktor o ok 5cm
przerabialem to i stwierdzilem ze lepiej wydac toche wiecej kasy na orginalna bo w najgorszym przypadku urwie sie reduktor
hmm moze i tak tylko wez Pan i znajdz oryginalna piątke 

jest na alle..... lub pogadaj w swoim sklepie co sie zaopatrujesz w czesci do nieviasty
- Sniper
- Kontaktowanie:
Nie potrzeba oryginalnej skrzyni "5" do nivki
Wystarczy skrzynia "5" z Łady 2107 plus jakiś tam końcowy element
nie pamiętam teraz jaki dokładnie ale ten temat był już poruszany multum razy na tym i innym forum wiec wystarczy jak sobie poszukasz.
Poza tym kilka osób tak właśnie zrobiło...
ja mogłem również i miałem zamiar tak postąpić, nawet miałem taką skrzynie daaaawno temu ale nieoczekiwanie chyba dorosłem i sobie to darowałem

Wystarczy skrzynia "5" z Łady 2107 plus jakiś tam końcowy element
nie pamiętam teraz jaki dokładnie ale ten temat był już poruszany multum razy na tym i innym forum wiec wystarczy jak sobie poszukasz.
Poza tym kilka osób tak właśnie zrobiło...
ja mogłem również i miałem zamiar tak postąpić, nawet miałem taką skrzynie daaaawno temu ale nieoczekiwanie chyba dorosłem i sobie to darowałem

- Marek D.
-
Karwa, katalog z łady naumieć się czytać
VAZ jeżeli w niwie montował jakiś element ze starszych modeli to w katalogu pozostawały stare numery. Jeżeli w jakimś konkretnym modelu pojawiała się jakaś modyfikacja, to numer katalogowy poprzedzano oznaczeniem typu np. 2121-xxxx, 21213-xxxxx, 21215-xxxxx.
Dokładnie widać, co pasuje z modeli cywilnych i starszych niv. Obudowa skrzyni biegów - piątki- jest taka sama jak w 2107.

VAZ jeżeli w niwie montował jakiś element ze starszych modeli to w katalogu pozostawały stare numery. Jeżeli w jakimś konkretnym modelu pojawiała się jakaś modyfikacja, to numer katalogowy poprzedzano oznaczeniem typu np. 2121-xxxx, 21213-xxxxx, 21215-xxxxx.
Dokładnie widać, co pasuje z modeli cywilnych i starszych niv. Obudowa skrzyni biegów - piątki- jest taka sama jak w 2107.
a wlasnie ze nie taka sama - bo 2107 miala wyjscie na linke predkosciomierza a oryginalna nivowska nie ma 

UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień
- Marek D.
-
Starzejesz się - jeszcze jakieś 4 czy 5 lat temu to nie był dla Ciebie problem

jaki tam problem - poprostu pamietam jeszcze male roznice to chyba sie jeszcze ta bardzo nie zestarzalem

UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień
- Sniper
- Kontaktowanie:
Tak czy siak, w paru przypadkach po zamontowaniu "5" z 2107 (itp.) w miejsce oryginalnej "4" stwierdzono nagminne padanie w nich biegu nr. 5 - było to na tyle częste, że stało się już chyba tradycją.
Zarówno przyczyny jak i faktyczne przypadki występowania tego zjawiska nie są po dziś dzień powszechnie znane wśród szerokiej masy użytkowników niviast.
Zarówno przyczyny jak i faktyczne przypadki występowania tego zjawiska nie są po dziś dzień powszechnie znane wśród szerokiej masy użytkowników niviast.

A moja osoba interesuje sie przełożeniem nadbiegu w takiej polonezowskiej skrzynce, czy jest sens sobie zawracac gitare i przekładać skrzynie czy remontować starą. Ktoś wie? Przy ilu obrotach silnika, skrzynia z poldasa/fiata na 5 biegu osiąga np 120kph?
Przełożenie 4 i 5 w oryginalnej skrzyni zaiste niewiele sie różni, na poparcie tego mam własnorecznie popełnony wykres skrzyni biegów i opcji z reduktorem, może wrzuce do fakju.
Przełożenie 4 i 5 w oryginalnej skrzyni zaiste niewiele sie różni, na poparcie tego mam własnorecznie popełnony wykres skrzyni biegów i opcji z reduktorem, może wrzuce do fakju.