czemu 15" zamiast 16"?
Moderator: Albert_N
czemu 15" zamiast 16"?
Sluchajcie tak sie zastanawiam czemu wiekszosc osob zmienia z 16" na felgi 15"... Korzystale z opcji szukaj ale po wpisaniu fraz "felgi opony" wyskakiwalo ze za duzo jest tematow z tymi slowami. Wydawalo mi sie zawsze, ze 16 bylyby lepsze, ale zapewne jestem w bledzie. Totez moze ktos mnie wyprowadzic z bledu?
"Pamiętaj tchórz ucieka tysiąc razy, odważny ucieka zawsze tylko raz"
Re: czemu 15" zamiast 16"?
chyba nie większośc...
jedyny argument to większa dostepność rozmiarów opon 15 calowych... Na 16 to tylko seria lub 205/16 (takie mam i sobie chwalę
)
jedyny argument to większa dostepność rozmiarów opon 15 calowych... Na 16 to tylko seria lub 205/16 (takie mam i sobie chwalę

UAZ 78 r (dawno temu)>czerwona niva 91r>biała niva 98 r >Disco 300, 98 r
i... tylko tyle? Aha. w sumie sie troche tak domyslalem ze moze chodzic o to. Mam tez jeszcze jedno pytanie. Gdzies kiedys przeczytalem ze do terenowek lepiej jest zakladac aluminiowe felgi. Czy to prawda? Wydaje mi sie ze chodzi o to, ze napedowi latwiej jest zakrecic felga aluminiowa, bo jest lzejsza od stalowki...?
No to chyba czytałeś w jakiejś mocno fachowej gazecie motoryzacyjnejmelanrz pisze:i... tylko tyle? Aha. w sumie sie troche tak domyslalem ze moze chodzic o to. Mam tez jeszcze jedno pytanie. Gdzies kiedys przeczytalem ze do terenowek lepiej jest zakladac aluminiowe felgi. Czy to prawda? Wydaje mi sie ze chodzi o to, ze napedowi latwiej jest zakrecic felga aluminiowa, bo jest lzejsza od stalowki...?

Po mojemu stalówka praktyczniejsza, bo najwyżej pogniesz a nie pęknie

P.S. mam 16"

a jak z kosztami opon? czy ta sama opona bedzie w innej cenie do 16 a do 15? Bo do 15 musi byc wiekszy profil, a co za tym idzie wiecej gumy..
Praktycznosc fakt... stalowka napewno nie bedzie sie giela jak aluminiowa, ale czy dla napedu lepiej by bylo gdyby byly to aluminiowe felgi?
Praktycznosc fakt... stalowka napewno nie bedzie sie giela jak aluminiowa, ale czy dla napedu lepiej by bylo gdyby byly to aluminiowe felgi?
jak aluminiowe to najlepiej 19" na niskim profilumelanrz pisze:a jak z kosztami opon? czy ta sama opona bedzie w innej cenie do 16 a do 15? Bo do 15 musi byc wiekszy profil, a co za tym idzie wiecej gumy..

gawron pisze:jak aluminiowe to najlepiej 19" na niskim profilumelanrz pisze:a jak z kosztami opon? czy ta sama opona bedzie w innej cenie do 16 a do 15? Bo do 15 musi byc wiekszy profil, a co za tym idzie wiecej gumy..
tak tak... i do tego szerokosc 265:P
Oczywiscie jakis spoiler

no i wydzior... minimum taki

aha... o maly wlos zapomnialbym o tym cudzie techniki... o nełonach

ładzianka wygladalaby wtedy bossssko:P
Neony do Nivy
to jest samochód do jazdy po ciężkim terenie a nie na pokaz. Takie neony to by i tak długo nie pożyły, bo wjazd nawet w małe krzaczki by je uszkodził 

Niva 1,7 94r - LPG - była ;((
Niva bez rdzy, to nie oryginalna niva.
Kierowca kat: A, B, B+E, C.
- silverstone
-
Neonik czadowy
taki niebiściutki to by mi nawet pod kolor lakieru pasił.
A z błota to karczerem sie chyba umyją, no nie

A z błota to karczerem sie chyba umyją, no nie

1,6 '92, 1,7i '98.....
tylko pamietac trzeba zeby odpowiednio dobac kolor neonow. Czyli do czerwonej nivy obowiazkowo neony niebieskie, najlepiej migajace w rytm muzyki disco... W takim zestawieniu mozemy smialo jechac pod najblizsza remize i wyrywac lachony na naszego "stjuningowanego dżipa":D:D:D.
Kolego gorneg toż to sa przecie takie jaja

Kolego gorneg toż to sa przecie takie jaja

Jaja jajami tylko kto ten omlet zjemelanrz pisze:
Kolego gorneg toż to sa przecie takie jaja![]()
![]()

Tomaszpi
Łaciate szaleństwo Niva 1.7i 95 (było
)
Teraz Kia Sportage
Łaciate szaleństwo Niva 1.7i 95 (było

Teraz Kia Sportage
a po co jesc... przecie mozna wyrzucic
- poborcapodatkowy
Ty wyrzucisz a dzieci w Afryce głodują 

Pajero Sport 3.0 V6 '00 - było
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
a kiedy ostatni raz przelales pieniadze na glodujace dzieci w afryce? 

ja i tak jestem grzesznikiem bo astre na lade nive chce zamienic:P
- poborcapodatkowy
Sniper, Ty się ze mną zgadzasz

Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
- poborcapodatkowy
Melanrz, głupota to nie grzechmelanrz pisze:ja i tak jestem grzesznikiem bo astre na lade nive chce zamienic:P

Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
W sumie racjapoborcapodatkowy pisze:Melanrz, głupota to nie grzechmelanrz pisze:ja i tak jestem grzesznikiem bo astre na lade nive chce zamienic:P![]()

przy tej samej średnicy kompletu felga-opona w przypadku 15 masz więcej gumy robiącej w terenie 

jak ktoś ma pecha to i w dupie palec złamie
LR disco 200
5 o'clock offroad team
LR disco 200
5 o'clock offroad team
Jak ich prędzej nie zgubisz to umyjeszsilverstone pisze:Neonik czadowytaki niebiściutki to by mi nawet pod kolor lakieru pasił.
A z błota to karczerem sie chyba umyją, no nie![]()
![]()
![]()

Niva 1,7 94r - LPG - była ;((
tak, ale w terenie tak samo pojdzie na 16 jak i 15jpi pisze:przy tej samej średnicy kompletu felga-opona w przypadku 15 masz więcej gumy robiącej w terenie
- bartekbp01
-
ja mam 205/80 r16 bogato nalanego "prawie" SIMEX'a zaleta jest taka że auto wstało o 5cm a co ważniejsze zwiększył się prześwit pod belką przednią i juz nie wadze nivą o krawężniki
do wad należy zaliczyć przede wszystkim wagę takiej opony (ciężka jak pieron) oraz przewymiarowanie które objawia się tym że na maxymalnym wykrzyżu coś tam ocierają
zmieniają minimalnie prędkość wskazywaną przez budzik
a dlaczego 15" może dlatego że łatwiej znaleźć felgi odstawione a nie takie wklęsłe jak w nivce
co do felg aluminiowych tzw. ze stopów lekkich to polecam weż podnieś dwie felgi w tym samym rozmiarze jedną stalówkę a drugą alu , zobaczysz wtedy że stopy lekkie to tylko nazwa

do wad należy zaliczyć przede wszystkim wagę takiej opony (ciężka jak pieron) oraz przewymiarowanie które objawia się tym że na maxymalnym wykrzyżu coś tam ocierają

a dlaczego 15" może dlatego że łatwiej znaleźć felgi odstawione a nie takie wklęsłe jak w nivce
co do felg aluminiowych tzw. ze stopów lekkich to polecam weż podnieś dwie felgi w tym samym rozmiarze jedną stalówkę a drugą alu , zobaczysz wtedy że stopy lekkie to tylko nazwa

JEST WOJNA-SĄ STRATY była NIVdzięcznica 1.6 91r==>Granda Viertara 2,0HDi
CHREATIW TECHNOLOŻI
CHREATIW TECHNOLOŻI

nie no wiesz roznica troche w wadze jest, bo u mnie jest roznica w osobowce, tylko czy warte to zachodu
- Sniper
- Kontaktowanie:
To NIEMOŻLIWE tej!!poborcapodatkowy pisze:Sniper, Ty się ze mną zgadzasz![]()
![]()
![]()
![]()

Chyba wyciągasz pochopne wnioski

Ręce precz od GENERAŁA!...