Olej - pewnie już było

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
IdeL

Olej - pewnie już było

Post autor: IdeL » śr cze 17, 2009 8:32 pm

Mam pytanie. Jaki olej nalać do nivki z 2001/2002 ?? Mineralny czy syntetyk. Jestem pewnien, że obecnie jest u mnie Castrol z tym, że nie wiem jaki bo jakiś mechanior wypierdzielił mi kartkę przyczepioną do korka i guzik wiem. Wydaje mi się, że mam syntetyk bo olej nie ciemnieje. Chciałem dolać ździebełko i nie wiem jakiego Castrola dokupić. A w tej debilnej, ruskiej instrukcji (mam je w wersji polskiej, hiszpańskiej i angielskiej) napisali tylko, że to olej TOM - cokolwiek to za g....o

Pozdroofki

IdeL
Pozdroofki

IdeL

Awatar użytkownika
Marek D.

Re: Olej - pewnie już było

Post autor: Marek D. » śr cze 17, 2009 10:43 pm

rzuć pod nogi :wink:
zrób wymianę :wink:
Jak od wymiany do wymiany ubywa mniej jak ćwiartka - lej synteryka- czy co tam stryjenka uwaza. Jak od wymiany do wymiany znika literek (schodzi do minimum bez wycieków) pora przejść na minerał :wink: :)21
Niva 2,1TD koniec pieszczot
Monterey 3,1TD
www.podlasie4x4.pl

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » śr cze 17, 2009 10:47 pm

jak masz syntetyk to zalej magnateca 5W40 - nawet w lekko podjechanym silniku sie sprawdza :)2

jesli juz bierze olej - zrob tak jak Marek napisal - przejdz odrazu na mineral 15W40

jedno trzeba pamietac - jesli silnik jezdzil na mineralnym to przejscie spowrotem na syntetyk bedzie skutkowalo "graniem" panewek 8)
UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień

Awatar użytkownika
IdeL

Post autor: IdeL » czw cze 18, 2009 8:08 am

Właśnie wymieniać bym nie chciał bo olej jest jeszcze czyściutki. Chciałem zrobić po prostu dolewkę bo poziom mam nieco powyżej minimum.
Podpytywałem, bo jak czytałem masa ludzi zaleca tu i ówdzie olej mineralny do nivki. Problem w tym, że większosć wypowiadających się miała auta z roczników mocno zabytkowych - więc trudno im się dziwić.
Ale założem też, że w Togliatti czas mógł zatrzymać się w miejscu i generalnie nawet najnowsze produkcje tego auta mogą z definicji wymagać oleju mineralnego.
Ze względu na wyjątkową czystość oleju wydaje mi się, że mam syntetyka (lub półsyntetyka). inna sprawa, że większość swojego przebiegu auto przejeździło na gazie, więc olej ma prawo nie być tak zasyfiały jak przy PB.
Sądzę, że po prostu doleję na pałę jakąś szklankę magnateca. Silnik wyrąbany raczej nie jest - kompersję ma i fabryczny przebieg 87900. Myślę, że jeśli nawet motor jednak swoje już przeszedł (choć w górach i ostrym off-roadzie nie jeździł) to ta szklanka syntetyka mu nie zaszkodzi :)21
A swoją drogą to chętnie kopnąłbym w tyłek tego co mi tę kartkę z wymiany oleju zdjął. Zauważyłem to dopiero przewczoraj :)11

Pozdroofki

IdeL
Pozdroofki

IdeL

Awatar użytkownika
NUKEM

Post autor: NUKEM » czw cze 18, 2009 8:20 am

To może zmień na półsyntetyk ? Tak będzie najbezpieczniej
Była Niva
Była Vitara
Jest Galloper !

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » czw cze 18, 2009 8:24 am

moja niwa od nowisci jezdzila na syntetyku, dopiero po 130 tys przeszla na mineral z racji zuzycia silnika :wink:
tyle ze w tamtych czasach olej syntetyczny to byl ewenement i kupowalo sie go w Pewexie :)21
UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień

Awatar użytkownika
TomaszRT

Post autor: TomaszRT » czw cze 18, 2009 8:39 am

Bart03 pisze:moja niwa od nowisci jezdzila na syntetyku, dopiero po 130 tys przeszla na mineral z racji zuzycia silnika :wink:
Możesz rozwinąć ?
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » czw cze 18, 2009 8:46 am

poprostu byla zalana oryginalnie w fabryce olejem mineralnym na nim przejechala 1500km do Polski, silnik sie dotarł, olej zostal wymieniony na syntetyk :wink:

czacha78

Post autor: czacha78 » czw cze 18, 2009 11:46 am

ja zawsze zalewam silnik orlenoskim classic iem jest tani i wystarczajacy jak na to auto i silnik
http://www.orlenoil.pl/oferta/samochody ... 1,117.html
Mitsubishi Pajero Sport 2.5

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » czw cze 18, 2009 4:21 pm

kazdy takim zalewal ale skoro chlopak ma syntetyka i chce tylko dolac literek to wiadomo ze mineral sie tu nie nada :)

Awatar użytkownika
A.F.

Post autor: A.F. » czw cze 18, 2009 7:48 pm

IdeL pisze: Wydaje mi się, że mam syntetyk bo olej nie ciemnieje. Chciałem dolać ździebełko i nie wiem jakiego Castrola dokupić.
Ocena klasy oleju na podstawie barwy to trochę ryzykowne :wink:
2 baniaczki, jeszcze nie otwarte 8)
Obrazek
VW T4 syncro, 2.4D, long :)13

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » czw cze 18, 2009 8:55 pm

to ci podam prosty przyklad
w "czystym" silniku po 30 tys olej mineralny bedzie ciemny jak karmel a syntetyk bedzie praktycznie taki jaki byl przed wlaniem do silnika - na tym wlasniew polega wyzszosc olei na bazie syntetycznej nad olejami mineralnymi :wink:

Awatar użytkownika
cekpetap3
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: cekpetap3 » czw cze 18, 2009 8:56 pm

Ja w swojej nivce jeżdżę na syntetyku rocznik 2003 30 tyś.
Nie mam żadnych zastrzeżeń :D
A jeżeli ktoś jeździł na mineralnym lub nie wiadomo jaki olej był wlany a chce syntetyczny to polecam z własnego doświadczenia wlanie specjalnego dodatku do oleju na 15 minut przed wymianą (silnik musi pochodzić na starym oleju z tym dodatkiem przed zlaniem), żeby przeczyścił silnik bo inaczej osady wymywane przez syntetyk mogą zatorować kanaliki olejowe i rozszczelnić np. uszczelkę głowicy.
ЛАДА НИВА - автомобиль для каждого ... почти

Awatar użytkownika
A.F.

Post autor: A.F. » czw cze 18, 2009 9:16 pm

Bart03 pisze: a syntetyk bedzie praktycznie taki jaki byl przed wlaniem do silnika
To znaczy jaki, bo np. są też takie syntetyki:
Obrazek
Nie da się rozpoznać nowego oleju po barwie, a co dopiero oleju z silnika.
VW T4 syncro, 2.4D, long :)13

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » czw cze 18, 2009 9:21 pm

zgadza sie, ja mialem kiedys syntetyk koloru zielonego ale my mowimy o castrolu

Awatar użytkownika
Marek D.

Post autor: Marek D. » czw cze 18, 2009 9:41 pm

ech... minerał w starym silniku po 10 minutach robi się grafitowy... i to nie znaczy, że jest zły.
kiedyś stary mechanik co zęby zjadł na syrence, a doktorat na dewoo robił :wink: powiedział tak: olej moze być chu...owy aby czysty :wink:
tej wersji się trzymam. w dieslach od traktorów, kombajnów i łady się sprawdza :wink: :)2
się 1 czy 2 kkm wcześniej wymienia i jest cacy :wink:
Monterey 3,1TD
www.podlasie4x4.pl

Awatar użytkownika
TomaszRT

Post autor: TomaszRT » pt cze 19, 2009 6:51 am

Bart03 pisze:ja mialem kiedys syntetyk koloru zielonego
tzw. siki marsjanina :)21

Motul to był ?

Awatar użytkownika
TomaszRT

Post autor: TomaszRT » pt cze 19, 2009 6:52 am

Marek D. pisze:powiedział tak: olej moze być chu...owy aby czysty
bzdura łokrutna..

Awatar użytkownika
Marek D.

Post autor: Marek D. » pt cze 19, 2009 8:28 am

TomaszRT pisze:
bzdura łokrutna..
Nie tak do końca :wink:
Dla jednostek napędowych, które już 20 lat temu były archaizmem dzisiejszy, nawet najtańszy minerał spełni wymagania jakościowe. I to z dużą górką.
Monterey 3,1TD
www.podlasie4x4.pl

Awatar użytkownika
TomaszRT

Post autor: TomaszRT » pt cze 19, 2009 8:43 am

Marek D. pisze:
TomaszRT pisze:
bzdura łokrutna..
Nie tak do końca :wink:
Dla jednostek napędowych, które już 20 lat temu były archaizmem dzisiejszy, nawet najtańszy minerał spełni wymagania jakościowe. I to z dużą górką.
Zgadza się, co absolutnie nie zmienia faktu że stwierdzenie tego mechanika jest bzdurą...

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » pt cze 19, 2009 9:40 am

Olej w silniku w bardzo szybkim czasie robi się czarny od cząstek sadzy. Te cząsteczki sadzy mają wyśmienite właściwości smarownicze i powodują, że rozgrzany olej lepiej spełnia swoje funkcje i są korzystne dla pracy i osiągów silnika. Wymiana oleju to olbrzymie marnotrawstwo i wielkie obciążenie dla naszego środowiska naturalnego a także pogorszenie osiągów silnika.
Ręce precz od GENERAŁA!...
Obrazek

Awatar użytkownika
IdeL

Post autor: IdeL » pt cze 19, 2009 10:08 am

Dzięki za sugestie. Do tej pory syntetyk lałem wyłącznie do lanosa - to jedyne technologicznie normalne auto w mojej rodzinie. Cała reszta to zabytki spod znaku VW i tam jakieś 500km po wlaniu mineralny robi się po prostu "znacznie więcej niż karmelowy". Po dwóch tysiącach to bardziej przypomina kolorostycznie błoto niz olej - ale to standard w tych autach.
Kupiłem półsyntetycznego Castrola - zresztą chyba się pospieszyłem, bo na odstanym, zimnym motorze poziom jest chyba jednak bez zmian (widać za prędko sprawdziłem poprzednio poziom). Ale przynajmniej mam jakaś wiedzę w temacie.

Pozdroofki

IdeL
Pozdroofki

IdeL

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » pt cze 19, 2009 4:51 pm

TomaszRT pisze:
Bart03 pisze:ja mialem kiedys syntetyk koloru zielonego
tzw. siki marsjanina :)21

Motul to był ?

nie
to byla ciekawostka dropsa Selenia HPX 20W50 :)2 idealny do starego typu silnikow z przebiegiem ponad 50 tys - oczywiscie zdrowy czlowiek do starego klamota typu polonez tego nie zaleje tylko mineral ale np do starego SLK w stanie kolekcjonerskim to juz wypada takim zalac :)21

Awatar użytkownika
bartekbp01

Post autor: bartekbp01 » sob cze 20, 2009 12:56 pm

Ja u siebie po kompletnym remoncie silnika zastanawiałem się nad olejem i wtedy przypomniał mi sie jakiś artykuł z fachowego pisma na tenże właśnie temat.
było w nim napisane że silniki o starej konstrukcji jak w naszych nivach (jak podejrzewam tych młodszych też) są składane na większych luzach między elementami współpracującymi a co za tym idzie wlewanie olejów syntetycznych lub pół syntetycznych może dać rezultat zgoła odwrotny od zaplanowanego tzn. spadek ciśnienia oleju a co za tym idzie gorsze smarowanie silnika
Co do koloru oleju to wiem że te czarne lub zielone oleje mają poprostu dodatem molimbdenu który (ponoć) ma zbawienny wpływ na silnik
Ja do swojej po remoncie wlałem Castrola mineralnego i teraz po 1000km jest nadal przejrzysty
JEST WOJNA-SĄ STRATY była NIVdzięcznica 1.6 91r==>Granda Viertara 2,0HDi

CHREATIW TECHNOLOŻI ;)

Awatar użytkownika
wojo02

Post autor: wojo02 » ndz cze 21, 2009 3:29 pm

mnie mechanik wlał bez pytania "lotos gaz" i powiedział, że taki jest najlepszy do zagazowanej ładzianki (chociaż wcale nie jest jakiś super tani- coś koło 70 zeta za 4 litry)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”