Jakie auto kupic ?
Moderator: Albert_N
Jakie auto kupic ?
Jestem tutaj świeżakiem przewertowałem już prawie całe forum i potrzebuje porady jakie auto mam kupić. Auto ma kosztować maksymalnie 5 tys. zł i jestem napalony na Nivę, poza tym w gre wchodzą takie samochody jak samurai, uaz ewentualnie Honker. Jestem wędkarzem i potrzebuje tego auta m.in. do wjeżdzania na plażę i przeciągania po niej łodzi o wadze około 350kg, poza tym od czasu do czasu chciałbym się potaplać w błotku ewentualnie dojechać zimą do pracy jak dobrze posypie śniegiem. Generalnie nie przewiduję większych przebiegów niż 800 km miesięcznie. Jednocześnie bym niechciał przez większość czasu naprawiać tego samochodu i wydawać majątku na częsci zamienne, a wiem że za takie pieniądze mogę kupić tylko starego strucla(na urodzie mi akurat nie zależy).
1. Niva - tania w zakupie i stosunkowo młoda jak na te pieniądze, dość dzielna w terenie, cała z blachy i bardzo tanie części zamienne, ubezpieczenie w rozsądnej cenie, ale bardzo boje się jej legendarnej awaryjności. Zależy mi na samochodze z gazem.
2. Samuraj - za te pieniądze to tylko takie z końca lat 80, tanie ubezpieczenie, niskie spalanie, podobno dzielny w terenie, niewiem jak koszty częsci zamiennych. Zazwyczaj brak twardego dachu.
3. Uaz - Niewiem czy da się tym jeżdzić po piachu nadmorskim, w gre wchodzi tylko diesel lub gaz, nie mam pojecią o dostępności części zamiennych i ich cenach, duże pojemności a co za tym idzie wyższe ubezpieczenia. Zazwyczaj brak twardego dachu.
4. Honker - tutaj niewiem nic. Poza tym, że duże pojemności a co za tym idzie, wyższe koszty ubezpieczeń.
Auto bedzie stało pod chmurką, i bedzie wykorzystywane do wyjazdów na ryby i czasami rekreacyjnie w terenie.
1. Niva - tania w zakupie i stosunkowo młoda jak na te pieniądze, dość dzielna w terenie, cała z blachy i bardzo tanie części zamienne, ubezpieczenie w rozsądnej cenie, ale bardzo boje się jej legendarnej awaryjności. Zależy mi na samochodze z gazem.
2. Samuraj - za te pieniądze to tylko takie z końca lat 80, tanie ubezpieczenie, niskie spalanie, podobno dzielny w terenie, niewiem jak koszty częsci zamiennych. Zazwyczaj brak twardego dachu.
3. Uaz - Niewiem czy da się tym jeżdzić po piachu nadmorskim, w gre wchodzi tylko diesel lub gaz, nie mam pojecią o dostępności części zamiennych i ich cenach, duże pojemności a co za tym idzie wyższe ubezpieczenia. Zazwyczaj brak twardego dachu.
4. Honker - tutaj niewiem nic. Poza tym, że duże pojemności a co za tym idzie, wyższe koszty ubezpieczeń.
Auto bedzie stało pod chmurką, i bedzie wykorzystywane do wyjazdów na ryby i czasami rekreacyjnie w terenie.
- poborcapodatkowy
Re: Jakie auto kupic ?
Uaz - ciężki, niepraktyczny kloc, będzie żłopał jak smok.
Honeker - nie wiem, ale podejrzewam, że niewiele lepiej.
Do celów, które określiłeś najbardziej widzi mi się Samurai albo Niva właśnie.
Samurai - bardziej "terenowa" budowa (rama, dwa sztywne mosty)
Niva - stały napęd na cztery koła przez międzyosiowy mechanizm różnicowy, czyli możliwość (i konieczność
) jazdy 4x4 na utwardzonym.
Każdy samochód zaniedbywany będzie się psuł, stary szczególnie.
W ogóle to witamy
Honeker - nie wiem, ale podejrzewam, że niewiele lepiej.
Do celów, które określiłeś najbardziej widzi mi się Samurai albo Niva właśnie.
Samurai - bardziej "terenowa" budowa (rama, dwa sztywne mosty)
Niva - stały napęd na cztery koła przez międzyosiowy mechanizm różnicowy, czyli możliwość (i konieczność

Słowo klucz: legendarnaklosik69 pisze:bardzo boje się jej legendarnej awaryjności

Każdy samochód zaniedbywany będzie się psuł, stary szczególnie.
W ogóle to witamy

Pajero Sport 3.0 V6 '00 - było
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
A jak tak naprawdę jest z awaryjnością Nivy, gdy nie jest katowana, chodzi mi o roczniki około 1990-94.
- poborcapodatkowy
Przez pół roku, czyli odkąd mam Nivę, przejeździłem nią ok 10tys. km. Nie zdarzyło się dotąd, żeby stanęła w drodze. Jedyne poważniejsze sprawy były wynikiem zużycia eksploatacyjnego, ewentualnie wspieranego partactwem mechaników 

Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
- rafbor1973
- jestem tu nowy...
A ja mam Explorera i jest git. fakt dużo pali, ale za to nie ma problemu w terenie i można kupić fajny egzemplarz za neduże pieniądze. Automatyczna skrzynia biegów natomiast zapenia mi pełna moc w każdej sytuacji 

kolego ja dysponuje kasa do 8 tysi i mam podobny problem. Przesledzilem juz wiele aut i tak:
jeep cherokee - dajne auto, ale duzo pali i w teren srednio.
nissan terrano - czesci do japonczyka nie najtansze
samurai - maly twardy i do jazdy na codzien niewygodny
vitara + lift - niewiele wieksza, na lifcie buja sie na boki, bez liftu niska
łada niva - ideał... źródło natchnień i westchnien. Wręcz moznaby nazwać ją muzą

A tak serio to nivka mysle ze zda egzamin..
jeep cherokee - dajne auto, ale duzo pali i w teren srednio.
nissan terrano - czesci do japonczyka nie najtansze
samurai - maly twardy i do jazdy na codzien niewygodny
vitara + lift - niewiele wieksza, na lifcie buja sie na boki, bez liftu niska
łada niva - ideał... źródło natchnień i westchnien. Wręcz moznaby nazwać ją muzą

A tak serio to nivka mysle ze zda egzamin..
"Pamiętaj tchórz ucieka tysiąc razy, odważny ucieka zawsze tylko raz"
- cordoba_2004
-
cherooke dużo pali ale :
- w sumie to nie wychodzi aż taki wiele więcej w porównaniu do nivy,
- komfort w szerokim jest nieporównywalny do nivy podobnie jak terrano,
- niva to taki "terkotacz" a cherooke czy terrano mają moc ogromną ....
- ceny części do szerokiego i nissana nie są takie drogie szczególnie teraz gdzie w co drugiej chaupie stoją te auta z kierownicą po złej stronie - z częściami to kwestia tylko pobuszowania po necie
Było mi dane jechać uazem nivą terrano i cherokem i te dwa pierwsze koszmar i ból głowy te dwa drugie wygodne terenóweczki, a w terenie wcale im nie ustępują
Znajomy geodeta bierze roboty w lasach polach 3 lata miał nivę i wiecznie u mechanika, wpienił się kupił cherokiego - i jak mówi " nie to auto " komforcik wygoda , klima ogrzewanie, w terenie on twierdzi, że jest dużo lepszy, zagazowany nie sprawia problemów
Zachęcam do pojeżdzenia choćby przez parę minuty każdym z tych aut i zmienicie zdanie
- w sumie to nie wychodzi aż taki wiele więcej w porównaniu do nivy,
- komfort w szerokim jest nieporównywalny do nivy podobnie jak terrano,
- niva to taki "terkotacz" a cherooke czy terrano mają moc ogromną ....
- ceny części do szerokiego i nissana nie są takie drogie szczególnie teraz gdzie w co drugiej chaupie stoją te auta z kierownicą po złej stronie - z częściami to kwestia tylko pobuszowania po necie
Było mi dane jechać uazem nivą terrano i cherokem i te dwa pierwsze koszmar i ból głowy te dwa drugie wygodne terenóweczki, a w terenie wcale im nie ustępują
Znajomy geodeta bierze roboty w lasach polach 3 lata miał nivę i wiecznie u mechanika, wpienił się kupił cherokiego - i jak mówi " nie to auto " komforcik wygoda , klima ogrzewanie, w terenie on twierdzi, że jest dużo lepszy, zagazowany nie sprawia problemów
Zachęcam do pojeżdzenia choćby przez parę minuty każdym z tych aut i zmienicie zdanie
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało
hehe to jeszcze kolego udostepnij nam mozliwosc jazdy wszystkimi z tych aut. Cherokee jest wysoki ale rozmawialem ze znajomym i mowil, ze jednak w terenie lepiej nivka sie sprawdza. Z reszta z drugiej strony my i tak przynajmniej narazie nie wykorzystamy mozliwosci tych aut. Z tym ze jeep spali 20 litrow gazu, a nivka zdrowa z 14-15... I w nivce chyba wiecej zrobisz samemu jak z jeepem....
Z reszta powiem Ci tak. Jezdzilem dwoma oplami... astra 99 polska salon dwie poduchy powietrzne i to wszystko, oraz omega a 92 el. podgrz. lusterka, el. szyber, el szyby, komputer pokazujacy spalanie i rozne inne bajery, wspomaganie... itd. Mamy rok 2009. W omedze elektryka zaczela sie sypac i wiecej napraw momentami jak jazdy. W astrze natomiast nie ma nic wiec nie ma sie co sypac... W aucie terenowym oczekiwalbym jednak mniej elektryki a wiecej prostoty, oraz twardego neizawodnego auta. Wiem ze napiszesz, ze niva jest awaryjna ale... Wszystko zalezy na jaka trafisz... Dlatego po przygodach z omega wiem, ze im elektryki wiecej tym i wiecej klopotow.. i tego zdania nie zmienie. A przypominam ze za te pieniadze jeepa mozna kupic z roku jakos 1990...
Z reszta powiem Ci tak. Jezdzilem dwoma oplami... astra 99 polska salon dwie poduchy powietrzne i to wszystko, oraz omega a 92 el. podgrz. lusterka, el. szyber, el szyby, komputer pokazujacy spalanie i rozne inne bajery, wspomaganie... itd. Mamy rok 2009. W omedze elektryka zaczela sie sypac i wiecej napraw momentami jak jazdy. W astrze natomiast nie ma nic wiec nie ma sie co sypac... W aucie terenowym oczekiwalbym jednak mniej elektryki a wiecej prostoty, oraz twardego neizawodnego auta. Wiem ze napiszesz, ze niva jest awaryjna ale... Wszystko zalezy na jaka trafisz... Dlatego po przygodach z omega wiem, ze im elektryki wiecej tym i wiecej klopotow.. i tego zdania nie zmienie. A przypominam ze za te pieniadze jeepa mozna kupic z roku jakos 1990...
- cordoba_2004
-
mhm spalanie to akurat najmniejszy problem w tym wszystkim i z tym się zgodzimy
- ja też nie miałem tych aut w domu wszystkich, ot jak było do sprzedania w moje okolicy to jechałem obejrzeć przejechać się a często zabierali mnie właściciele na wycieczkę w teren chcąc pokazać jakie to super auto w terenie
Masz dużo racji Kolego w tym co piszesz ale ......
- jeżeli tylko na ryby parę km od domu to spoko niva jak najbardziej, jeżeli chociaż czasem 100 200 km od domu to już poczujesz różnice i zmęczenie, jeep jest jak wygodna duża łódź poprostu płyniesz w terenie i na drodze, przyśpieszenie takie że wiele osobówek wymięka,
- niva no cóż to jednak inna cywilizacja lat 70 no może 80 .....
- w tych pięniądzach może ci się trafić terrano I made in japan z literką j w numerach nadwozia bajka nie do zajechania
- jeep tylko wydaje się trudniejszy w naprawie bo mało znany, mnóstwo filmów jest na youtubie o naprawie jeepa a stron niezliczona ilość
Uazy i nivy to na pewno świetne autka w teren tylko jak by nie ta epoka, ale to tylko moje zdanie, może ktoś ma jeepa i nive i może się wypowie.
W mojej rodzinie jest amerykański ford z 91 roku dużo mi było dane nim jeździć potem miałem forda europejskiego z 99 roku kombi nie zniszczone (tzw mienie przesiedleńcze) 10 lat bez mała dzieli te auta a uwierzcie mi to przepaść na korzyść motoryzacji amerykańskiej przepaść
Jeśli w twoim rejonie ktoś sprzedaje jeepa zachęcam przejedź się choć parę metrów posłuchaj silnika itd
- ja też nie miałem tych aut w domu wszystkich, ot jak było do sprzedania w moje okolicy to jechałem obejrzeć przejechać się a często zabierali mnie właściciele na wycieczkę w teren chcąc pokazać jakie to super auto w terenie
Masz dużo racji Kolego w tym co piszesz ale ......
- jeżeli tylko na ryby parę km od domu to spoko niva jak najbardziej, jeżeli chociaż czasem 100 200 km od domu to już poczujesz różnice i zmęczenie, jeep jest jak wygodna duża łódź poprostu płyniesz w terenie i na drodze, przyśpieszenie takie że wiele osobówek wymięka,
- niva no cóż to jednak inna cywilizacja lat 70 no może 80 .....
- w tych pięniądzach może ci się trafić terrano I made in japan z literką j w numerach nadwozia bajka nie do zajechania
- jeep tylko wydaje się trudniejszy w naprawie bo mało znany, mnóstwo filmów jest na youtubie o naprawie jeepa a stron niezliczona ilość
Uazy i nivy to na pewno świetne autka w teren tylko jak by nie ta epoka, ale to tylko moje zdanie, może ktoś ma jeepa i nive i może się wypowie.
W mojej rodzinie jest amerykański ford z 91 roku dużo mi było dane nim jeździć potem miałem forda europejskiego z 99 roku kombi nie zniszczone (tzw mienie przesiedleńcze) 10 lat bez mała dzieli te auta a uwierzcie mi to przepaść na korzyść motoryzacji amerykańskiej przepaść
Jeśli w twoim rejonie ktoś sprzedaje jeepa zachęcam przejedź się choć parę metrów posłuchaj silnika itd
zgodze sie, ze jeep to jednak inna kultura jazdy, ale na normalnych drogach. Mi osobiscie szkoda by bylo w zabloconych traperach wskoczyc do jeepa bo... tam za slicznie jest w srodku
Co do tego ze lada to auto z 70-80 lat to fakt. zgodze sie, ale to tez ma plusy, bo naprawiasz ja mlotkiem
I mnie nikt juz chyba nigdy nie namowi mnie na auto w full elektryce (no chyba ze nowe), bo poprostu boje sie znow wszelakich napraw z nia zwiazanych... To ma w przypadku jeepa prawie 20 lat i ma poprostu prawo sie popsuc, bo czas plynie a nic nie jest wieczne... Ale jesli nie mam wspomagania to mi sie ono poprostu nie popsuje
Moze dziwne podejscie ale oparte na moim zyciowym doswiadczeniu

Co do tego ze lada to auto z 70-80 lat to fakt. zgodze sie, ale to tez ma plusy, bo naprawiasz ja mlotkiem

I mnie nikt juz chyba nigdy nie namowi mnie na auto w full elektryce (no chyba ze nowe), bo poprostu boje sie znow wszelakich napraw z nia zwiazanych... To ma w przypadku jeepa prawie 20 lat i ma poprostu prawo sie popsuc, bo czas plynie a nic nie jest wieczne... Ale jesli nie mam wspomagania to mi sie ono poprostu nie popsuje

Chciałem zauważyć, że kolega napisał iż ma do wydania na auto 5 tys zł
Za tyle to można najwyżej padło jeepa dostać
Takie padło, które sponiewiera właściciela finansowo i psychicznie
Tak więc debata czy Jeep jest lepszy od nivy jest całkowicie pozbawiona sensu

Za tyle to można najwyżej padło jeepa dostać

- pbyra
-
po co mówicie o spalaniu skoro kolega chce zrobić tym autem max 800 km miesięcznie........
TO MIEJSCE CZEKA NA TWOJĄ REKLAMĘ
gg: 4793104
gg: 4793104
No co Ty. On nie kupi pipa? i to lepszego od nivy?Adamo pisze:Chciałem zauważyć, że kolega napisał iż ma do wydania na auto 5 tys zł![]()
Za tyle to można najwyżej padło jeepa dostaćTakie padło, które sponiewiera właściciela finansowo i psychicznie
![]()
http://www.allegro.pl/item677945747_jee ... _niva.html
Ivul pisze: No co Ty. On nie kupi pipa? i to lepszego od nivy?
http://www.allegro.pl/item677945747_jee ... _niva.html

- Marek D.
-
Oli kaźwa rozrzut sietklosik69 pisze:...
...

1. Tani SUV dedykowany osobom z zacięciem do mechaniki i duża ilością cierpliwości.
2. Najtańszy i naprawdę dobry wóz terenowy - tyle, że karwa to kład półtoraosobowy.
3. prawdziwy wóz terenowy dedykowany zapaleńcom z cochones wielkości arbuza i umiejętnościach McGaywera.
4. Ciężki transporter, gdzie pod maską można schować całego samuraja - jedyny wóz rodzimej produkcji do którego nikt w Polsce części nie robi.
Ogólnie - ubezpieczenie i paliwo to w tym zestawieniu pikuś - liczy się zaplecze techniczne

Prawda to że @michur po przegranej wojnie z nivą kupuje LR

nooo, tak pisał na LR.I to z "legendarnym" silnikiem VMMarek D. pisze:Oli kaźwa rozrzut sietklosik69 pisze:...
...![]()
1. Tani SUV dedykowany osobom z zacięciem do mechaniki i duża ilością cierpliwości.
2. Najtańszy i naprawdę dobry wóz terenowy - tyle, że karwa to kład półtoraosobowy.
3. prawdziwy wóz terenowy dedykowany zapaleńcom z cochones wielkości arbuza i umiejętnościach McGaywera.
4. Ciężki transporter, gdzie pod maską można schować całego samuraja - jedyny wóz rodzimej produkcji do którego nikt w Polsce części nie robi.
Ogólnie - ubezpieczenie i paliwo to w tym zestawieniu pikuś - liczy się zaplecze techniczne![]()
- bierz ten, który Ci się podoba bo i tak każdy z nich Cię sponiewiera.
Prawda to że @michur po przegranej wojnie z nivą kupuje LR![]()
![]()

UAZ 78 r (dawno temu)>czerwona niva 91r>biała niva 98 r >Disco 300, 98 r
- cordoba_2004
-
Marek super to skomentowałeś - poprosimy jeszcze o parę słów twojego opisu do
1 Vitary
2 Terrano
3 Jeepa
1 Vitary
2 Terrano
3 Jeepa

- Sniper
- Kontaktowanie:
E nie nie, tam chyba jeszcze w międzyczasie był też epizod (potyczka) z PatrolemMarek D. pisze:Prawda to że @michur po przegranej wojnie z nivą kupuje LR![]()
![]()

Ręce precz od GENERAŁA!...

- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Sniper pisze:E nie nie, tam chyba jeszcze w międzyczasie był też epizod (potyczka) z PatrolemMarek D. pisze:Prawda to że @michur po przegranej wojnie z nivą kupuje LR![]()
![]()
Że o motorze w stylu CROSS, nie wspomnę

nieee, na crosa tez narzekał?Krzysiek-74 pisze:Sniper pisze:E nie nie, tam chyba jeszcze w międzyczasie był też epizod (potyczka) z PatrolemMarek D. pisze:Prawda to że @michur po przegranej wojnie z nivą kupuje LR![]()
![]()
Że o motorze w stylu CROSS, nie wspomnę![]()
![]()

UAZ 78 r (dawno temu)>czerwona niva 91r>biała niva 98 r >Disco 300, 98 r
Kolego klosik69 ja też wędkuję i jeżdżę Nivą przeważnie tereny nadwiślańskie po glinie błocie piachu, a auto daje radę co mnie bardzo cieszy 

- cordoba_2004
-
nie psiuje się ?
jeździsz tylko w weekendy? czy to auto codzienne ?
jeździsz tylko w weekendy? czy to auto codzienne ?
Chłopaki, wielkie dzięki za porady
, ale co wy mi tu wyjeżdżacie z Jeepami czy innymi Amerykańcami
, w tej chwili do rozpatrzenia zostały już tylko Niva i Samuraj. Niechcę w samochodzie mieć żadnej elektroniki ale chcę żeby dobrze jechał po piachu, aby dowiózł mnie do tego piachu ^^ jednocześnie nie zeżarł mnie finansowo bo krezusem to ja nie jestem i chyba już nie zostane
. Poprostu auto, o które się normalnie dba, ma mi dobrze jeździć a nie wymagam od niego żadnego komfortu, bo to ma być w końcu siermiężna terenówka, a w tej chwili coraz bardziej skłaniam się w stronę Nivy, bo w końcu jest to ruski sprzęt a Rosjanie jak wiadomo wygrali wojnę swoimi siermiężnymi T-34, a niemcy którzy robią ponoć Zaje...fajne wozidełka nie dali rady swoimi Panterami i Tygrysami
.
Kolego cyran973 pochwal się swoimi wynikami wędkarskimi. Ja co prawda już zrezygnowałem z wędkowania na śródlądziu, łapię tylko w bałtyku, ale zawsze możemy wymienić się doświadczeniami
, zresztą jeśli będziesz kiedyś w pobliżu Koszalina, to możemy umówić się na dorszyki, a przy okazji przetestujemy twoją Nivke na plaży
.
Co do "szerokiego" który jest mi tu polecany, to ciekawe dlaczego nie ma przeglądu, widocznie jest to straszliwa padaka, którą ktoś boi się wjechać na stację diagnostyczną.
A teraz co do Honkera to z tego co się orientuje jest to składak z części różnych polskich samochodów np. Żuk, polonez, fiat 125p, a nawet maluch wyposażony czasem w niezły silnik, więc z częściami zamiennymi chyba nie ma problemu, tylko trzeba wiedzieć która od jakiego samochodu pochodzi ^^.

Kolego cyran973 pochwal się swoimi wynikami wędkarskimi. Ja co prawda już zrezygnowałem z wędkowania na śródlądziu, łapię tylko w bałtyku, ale zawsze możemy wymienić się doświadczeniami

Co do "szerokiego" który jest mi tu polecany, to ciekawe dlaczego nie ma przeglądu, widocznie jest to straszliwa padaka, którą ktoś boi się wjechać na stację diagnostyczną.
A teraz co do Honkera to z tego co się orientuje jest to składak z części różnych polskich samochodów np. Żuk, polonez, fiat 125p, a nawet maluch wyposażony czasem w niezły silnik, więc z częściami zamiennymi chyba nie ma problemu, tylko trzeba wiedzieć która od jakiego samochodu pochodzi ^^.
- poborcapodatkowy
Oj ojklosik69 pisze:przetestujemy twoją Nivke na plaży![]()
.

Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
Już gdzieś na forum było. Nie wolno, tylko szybkopoborcapodatkowy pisze:Oj ojklosik69 pisze:przetestujemy twoją Nivke na plaży![]()
.
Na plaży nie wolno