Wycieki ze skrzyni biegów niwa

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
czarny.piotr

Wycieki ze skrzyni biegów niwa

Post autor: czarny.piotr » czw lip 09, 2009 9:24 pm

Witam, kolegów. Ciąg dalszy moich przygód z niwą to konieczność uszczelnienia skrzyni biegów. Dolewałem oleju ale przez uszczelniacz na wałku sprzęgłowym się leje. Pytanie czy jest sens bawić się w uszczelnianie. Czy lepiej od razu załadować skrzynię 5 biegową z poloneza albo fiata 125p. Kolejny problem to obudowa sprzęgła. Czy jest zamienna z niwowską? Czy można przerobić sprzęgło na linkę?
Czy czekają mnie jakieś niespodzianki związane z demontażem?
Licząc na cenne wskazówki pozdrawiam
Piotr
czarny.piotr

Awatar użytkownika
bartekbp01

Re: Wycieki ze skrzyni biegów niwa

Post autor: bartekbp01 » pt lip 10, 2009 7:18 pm

no tak temat rzeka :o :-?
po pierwsze do nivy skrzynka z poldasa lub fiuciora nie wchodzi bez przeróbek w tym ingerencji w blacharkę
po drugie obudowa sprzegła by musiała zostać z łady bo podchodzi do skrzyni poldonezowskiej a ta z poldoneza nie siądzie na silnik
po trzecie można się bawić w przerabianie sprzęgła na linkę tylko w jakim celu???? hydraulik jest lepszy pod wieloma względami i nie wymaga ingerencji spawarki w nadwozie
po czwarte z niespodzianek to a: nie zgub sobie sprężynki od łożyska oporowego b: zdemontuj lewarek c: nie rozwal sobie łącznika elastycznego między skrzynią a reduktorem
i to tylu
taki sobie wywód :)21 :)21 :)21 :)21

powodzenia w motaniu
JEST WOJNA-SĄ STRATY była NIVdzięcznica 1.6 91r==>Granda Viertara 2,0HDi

CHREATIW TECHNOLOŻI ;)

Awatar użytkownika
Krzysiek-74
Kontaktowanie:

Post autor: Krzysiek-74 » pt lip 10, 2009 7:48 pm

W związku z demontażem i montażem, większych niespodzianek się nie przewiduje :)21 , jeśli stanowisko pracy odpowiednio jest zorganizowane i stan wiedzy pozwala na taki krok :wink: :D

Niespodzianki natomiast, są gwarantowane :)21 :)21 podczas potencjalnych przeróbek. Efekt na 100 % nie do przewidzenia. Zależy od jakości "projektu", fachowości prac i w perspektywie warunków użytkowania wozu 8)

Jeśli ze skrzynią, poza "ulewaniem" przez uszczelniacz oliwy, jest wszystko OK, moja rada: wyjmij, uszczelnij i zamontuj.

Powodzenia

Awatar użytkownika
bartekbp01

Post autor: bartekbp01 » pt lip 10, 2009 8:01 pm

Krzysiek-74 pisze: moja rada: wyjmij, uszczelnij i zamontuj.

Powodzenia
najświętsza prowda :)21
JEST WOJNA-SĄ STRATY była NIVdzięcznica 1.6 91r==>Granda Viertara 2,0HDi

CHREATIW TECHNOLOŻI ;)

Awatar użytkownika
czarny.piotr

Post autor: czarny.piotr » ndz lip 12, 2009 8:54 am

bartekbp01 pisze:
Krzysiek-74 pisze: moja rada: wyjmij, uszczelnij i zamontuj.

Powodzenia
najświętsza prowda :)21
wyjęte, uszczelnione i zamontowane. poprzedni meches odwrócił uszczelniacz na wałku sprzęgłowym o 180 stopni i dodatkowo, w procesie przeróbki skrzyni "poldas" na skrzynię "niwa" nie założył szerszej uszczelki pod kryzę-obudowę sprzęgła...
Pozdrawiam
czarny.piotr

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”