wywazanie walow napedowych
Moderator: Albert_N
wywazanie walow napedowych
Witam. Korzystajac z kolejnego przelotu przez PL umowilem sie na wywazanie walow napedowych w WalCar'ze w Zabkach pod Wawka. W srode pol godziny przed umowiona godzina zameldowalem sie w warsztacie, czym wprawilem w zdumienie panow mechanikow, bo widzac pogode zalozyli, ze nie dojade. Bylo ciezko fakt. Do rzeczy. Cena ustalona telefonicznie za wywazenie walow w Nivie to 180zl + VAT, wywazanie oczywiscie na samochodzie (sama mysl ze musialbym wczolgac sie pod samochod i je demontowac wydala mi sie obrzydliwa). Po wjechaniu na stanowisko stwierdzono luz na ataku tylnego mostu, na lozysku reduktora przy wyjsciu tylnego walu (oba luzy wyczuwalne, ale nie wymagajace interwencji), oraz po odkreceniu oslony skrzyni biegow (i kilkuminutowego podziwiania rosnacych tam sadzonek owsa:)) stwierdzono ponadto skrzywienie przedniego walu napedowego - skrzywienie spowodowane tym, ze ktos go kiedys urwal i pospawal, tyle ze krzywo:/. Po zasugerowaniu pozostawieniu samochodu do nastepnego dnia i mojej odmowie uzasadnionej obecnoscia kociego pomiotu na pokladzie, przedni wal zostal zdemontowany, przeciety, pospawany od nowa, przetoczony i wywazony, tylny zas tylko wywazony. Zgodnie z zastrzezeniem panow mechanikow nie nalezalo sie spodziewac osiagniecia komfortu charakterystycznego dla nowych japonskich terenowek, ale poprawa miala byc odczuwalna. No i jest. Przed wizyta w warsztacie charakterystyczne wibracje walowe pojawialy sie w okolicy 70km/h, lagodnialy przy 90 by przy 100km/h przejsc w probe wbicia reduktora (a moze skrzyni) do wnetrza kabiny przez podloge. Ze o uciekaniu z kolanem przed agresywnym lewarkiem od biegow nie wspomne. Natomiast po przeprowadzonej naprawie osiagniecie predkosci 120+ nie jest niczym niezwyklym (na wyzsze testowania nie bylo okazji), pojawiaja sie dwukrotnie delikatne wibracje walowe - raczej slyszalne niz wyczuwalne - tak przy 70 i 110, wajcha od biegow raczy drgac ledwo zauwazalnie. Nie zamierzam tu robic warsztatowi reklamy, po prostu byl to jedyny znany mi warsztat ktory wywaza waly na samochodzie, no i mialem po drodze. W zwiazku z rozszerzeniem zakresu prac cena wzrosla o 40zl. I tyle.
nie po to kupilem sobie terenowe auto, zeby w teren jezdzic;)
Re: wywazanie walow napedowych
Czyli jednak da się.
@Ivul wywazał waly tylko nie pamietam jak cenowo , pozatym przy takiej operacji wartało by krzyzaki wymienic 

Wibracje powstają bardzo często tylko z powodu wybitych krzyżaków i luzów na wielowypuście. Kto takowe wibracje posiada niech tylko dobrze przesmaruje wały i sprawdzi jaka jest różnica.
W przypadku w/w luzów smarowanie nie wystarczy, wibracje powrócą bardzo szybko 

kugel NIVKA 2,1 TD
U mnie wały dostały full service, ale trzeba było ściągać.. 300 + vata/szt = 2xkrzyżaki(2x60pln), wymiana, wyważanie, kontrola wielowypustu, smarowanie no i podstawa: kolor czarny mat. Znikneły drgania przy przyśpieszaniu, hamowaniu, natężenie pisków spadło, ogólnie da się
. Nie oszczędzałem na krzyżakach, nie kupowałem ruskich, bo wymiana kosztuje tyle samo, ale lepiej rzadziej wymieniać..i nie ukręcać w zimie w błocie. 

- poborcapodatkowy
Ivul pisze:no i podstawa: kolor czarny mat

Pajero Sport 3.0 V6 '00 - było
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Wał-Car to po prostu porządna firma
Robiłem u nich wały do kijanki.

Robiłem u nich wały do kijanki.
Panowie a jakie krzyżaki polecacie
szykują misię 2 szt do wymiany

zalezy jaki masz typ krzyzaka 

UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień
weź stare idz, do hurtowni i dobierz jakieś lepszej jakości na wymiar