Największe koła do nivy
Moderator: Albert_N
Największe koła do nivy
Witak wszystkich potrzebuje informacji jakie największe koła wejdą do Nivki bez modernizacji zawieszenia. Proszę o szybką odpowiedz, mam do kupienia okazyjnie koła ale mam wątpliwości czy wejdą.
Re: Największe koła do nivy
Bez modyfikacji zawieszenia mam kopie Simex 205/80R16 - ale trzeba nadkola modyfikowac
Ile wątków na ten sam temat będzie jeden pod drugim
Lenistwo się panoszy
, temat był wałkowany ostatnio (i przedostatnio i przedprzedostatnio)
Przeczytaj Faq
Nalewki 205/80R16 jak u Svensona wchodzą po modyfikacji nadwozia (znaczy się gumkówka do akcji
-- trzochę trzeba podciąć -- Svenson to ładnie zrobił, poszukaj leniuchu zdjęć).
Fabryczne nie nalewane ATeki 205/80R16 wchodzą bez modyfikacji przy zdrowych sprężynach na oryginalne(
) felgi (na inne nie ma szans) "na styk" (na trialu mi na wykrzyrzach czasem czyściło o błotnik -- było słychać -- ale po przejeździe nie było ani śladów na kapciu ani wytarć w nadkolu czyli tylko z błota czyściło).
215/70R16 u mnie takoż wchodzą bez żadnego bólu i kombinacji ale komuś 215/65R16 tarła
.
\Sebi

Lenistwo się panoszy

Nalewki 205/80R16 jak u Svensona wchodzą po modyfikacji nadwozia (znaczy się gumkówka do akcji

Fabryczne nie nalewane ATeki 205/80R16 wchodzą bez modyfikacji przy zdrowych sprężynach na oryginalne(

215/70R16 u mnie takoż wchodzą bez żadnego bólu i kombinacji ale komuś 215/65R16 tarła

\Sebi
Kolego to nie lenistwo tylko potrzeba wiedzy konkretnej wiedzy na dany temat w wielu miejscach coś jest napisane ale niezbyt konkretnie. Ja chce wstawić koła 33" i zastanawiam się czy ktoś już takie próbował włożyć
Kolego, wiedza jest konkretna i konkretnie napisana. Słabo szukałeś.
33"
Konkrtenie i na dany tamat: ZAPOMNIJ
pzdr
\Sebi
33"

Konkrtenie i na dany tamat: ZAPOMNIJ
pzdr
\Sebi
czy to takie śmieszne to się okaże. zgadzam się trudne ale nie niemożliwe.
Chcesz zrobić z Niwy pomnik czy szukasz wymyślnego sposobu na samobójstwo czy jedno z drugim
Najpierw łaskawie poczytaj co inni w tej dziedzinie zrobili i jak. Zobacz jak została zrobiona niwka Tieriego, Barta03, itd. BTW onie nie pchali tam 33" kapci tylko nieco mniejsze. W Niwce Tieriego założony został "nieco" mocniejszy silnik.
Jak wciśniesz te kapcie w budę to niwka nie będzie skręcać, zaraz też up..dolisz zawiechę i rozp...dolisz napędy. A i tak robić nie będzie bo z taką mocą na kapciach 11.5" szerokości i 33" średnicy to ona nigdzie nie przejedzie. Po piachu nawet płaskim nie pójdzie
. A jak potniesz grodzie żeby skręcała, to z takim podejściem do sprtawy jak tu pokazujesz, to się zabijesz -- nie bierz pasażerów -- Ty sam to w końcu Twój biznes, ale pasażerowie nie.
\Sebi

Najpierw łaskawie poczytaj co inni w tej dziedzinie zrobili i jak. Zobacz jak została zrobiona niwka Tieriego, Barta03, itd. BTW onie nie pchali tam 33" kapci tylko nieco mniejsze. W Niwce Tieriego założony został "nieco" mocniejszy silnik.
Jak wciśniesz te kapcie w budę to niwka nie będzie skręcać, zaraz też up..dolisz zawiechę i rozp...dolisz napędy. A i tak robić nie będzie bo z taką mocą na kapciach 11.5" szerokości i 33" średnicy to ona nigdzie nie przejedzie. Po piachu nawet płaskim nie pójdzie

\Sebi
Dziękuje. To jest jedyna konstruktywna myśl jaką dziś dostałem wezmę to pod uwagę i jeszcze raz przemyśle czy warto to robić. Ale naprawdę dziękuje.
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Przeglądnąłem historię twoich wpisów i mam wrażenie, że po pierwszym, lub jednym z pierwszych "zakopań w terenie", stwierdziłeś, że jedynym lekarstwem na przeszkody w terenie, będzie założenie dużych kół.marek1860 pisze:Dziękuje. To jest jedyna konstruktywna myśl jaką dziś dostałem wezmę to pod uwagę i jeszcze raz przemyśle czy warto to robić. Ale naprawdę dziękuje.
A to jest droga do nikąd. Owszem od kół zależy dużo , ale jest wiele innych czynników wpływających na powodzenie w terenie

I tu kolego się mylisz. Jestem niedawno zarejestrowany ale to nie świadczy o tym że od wczoraj jeżdze samochodem. Zarejestrowane nie świadczy o tym że nie jeździ się samochodem.
Ja czytając te posty mam wrażenie że wielu ludzi (nie wszyscy) tu piszących niema zielonego pojęcia o tym co pisze ale robi z siebie nie wiadomo jakich znawców.
Czytając posty mam również wrażenie że wielu powtarza zasłyszane sprawy np. Nie wejdą a na pytanie dlaczego można usłyszeć bo nie wejdą.
Duża część ludzi jest również nastawiona na nie do jakichkolwiek przeróbek przez to że im coś tam się nie powiodło a to nie jest powód żeby od razu mówić że wszystko się nie uda.
I proszę uwierzcie że nie każdy kto bawi się samochodami terenowymi jest zarejestrowany na 4x4 nie każdy ma taką potrzebę w końcu jeździsz dla własnej przyjemności.
Ja czytając te posty mam wrażenie że wielu ludzi (nie wszyscy) tu piszących niema zielonego pojęcia o tym co pisze ale robi z siebie nie wiadomo jakich znawców.
Czytając posty mam również wrażenie że wielu powtarza zasłyszane sprawy np. Nie wejdą a na pytanie dlaczego można usłyszeć bo nie wejdą.
Duża część ludzi jest również nastawiona na nie do jakichkolwiek przeróbek przez to że im coś tam się nie powiodło a to nie jest powód żeby od razu mówić że wszystko się nie uda.
I proszę uwierzcie że nie każdy kto bawi się samochodami terenowymi jest zarejestrowany na 4x4 nie każdy ma taką potrzebę w końcu jeździsz dla własnej przyjemności.
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Masz rację, że data rejestracji, o niczym nie przesądza.
Masz rację, że jazda samochodem, ma być przyjemnością dla kierowcy, ale nie należy zapominać, żeby jeżdżąc, nie wchodzić innym w szkodę
Generalnie, szkoda czasu, na takie dyskusje o niczym. Każdy robi co chce, jak chce, kiedy chce i ponosi konsekwencje swoich czynów.
Zaprezentuj jakieś zdjęcie swojej NIVKI i napisz skąd jesteś?
Pozdrawiam
Krzysiek
Masz rację, że jazda samochodem, ma być przyjemnością dla kierowcy, ale nie należy zapominać, żeby jeżdżąc, nie wchodzić innym w szkodę

Generalnie, szkoda czasu, na takie dyskusje o niczym. Każdy robi co chce, jak chce, kiedy chce i ponosi konsekwencje swoich czynów.
Zaprezentuj jakieś zdjęcie swojej NIVKI i napisz skąd jesteś?
Pozdrawiam
Krzysiek
Widzę że nadal chciałbyś mnie sprawdzać jestem z Poznania.
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Nie mam zamiaru. Tylko takie mocne wejście zrobiłeśmarek1860 pisze:Widzę że nadal chciałbyś mnie sprawdzać jestem z Poznania.

A co do auta to nie mam się czym chwalić ani szczycić zwykła Łada Niva 98r.
Od dawna ją masz?
Te od 2 miesięcy
Znaczy wcześniej miałeś inną Nivę?
Miałem przez rok nivke z 92r miałem też samuraia vitarę i tropera
- Marek D.
-
ech... zapowiadało się ciekawie
a tu sielanka... komuna... peace & love
@marek1860 na razie nie dysponujemy namacalnymi dowodami, że 33" o sensownej szerokości da się wcisnąć do nivy, bez uprzedniego stawiania jej na mostach z uaza.
...
miałem jeszcze dopisać coś sarkastycznego, ale mi się nie chce

a tu sielanka... komuna... peace & love
@marek1860 na razie nie dysponujemy namacalnymi dowodami, że 33" o sensownej szerokości da się wcisnąć do nivy, bez uprzedniego stawiania jej na mostach z uaza.
...

hehehe dobre.
Marek D. pisze:ech... zapowiadało się ciekawie![]()
...
Zdaje mnie się, że empatycznie wyraziłeś odczucia większości

podziwiam kolegę za zapał, ale czy jest wiarygodny śmiem wątpić

- benek83
-
- Kontaktowanie:
2Kółka pisze:
podziwiam kolegę za zapał,
żeby tylko z tego zapału jakiś niewypał nie wyszedł

Nie puszczone bąki unoszą się do mózgu, stąd biorą się pos.ane pomysły...
- Misiek Bielsko
-
- Kontaktowanie:
Półośki i przeguby nivki vs 33 cale, łał...
Ciekawe, że właśnie jesienią na forum następuje wysyp tzw. prawdziwków.

to ten brak słońca chyba to powodujeMisiek Bielsko pisze:Półośki i przeguby nivki vs 33 cale, łał...![]()

UAZ 78 r (dawno temu)>czerwona niva 91r>biała niva 98 r >Disco 300, 98 r
a mój nauczyciel mawiał na takie prawdziwki Za przeproszeniem "dziwkarz teoretyk" i e naszym dziale z ''dzi'' wystarczy zmienić na ''ni''. Aha przepraszam za dzisiejszy sarkazm