przeniesienie napedu
Moderator: Albert_N
przeniesienie napedu
Witam, wczoraj moja Nivka odmówiła posłuszeństwa, nie ma przeniesienia napędu z silnika na koła. Co może być przyczyną? Proszę o pomoc. Pozdrawiam 

Łada Nivka 1.7i 1996
Re: przeniesienie napedu
to znaczy wrzucasz biega a nie jedzie?
sprawdź wajchę od reduktora czy przypadkiem nie wybiłeś jej na środkowe położenie
sprawdź wajchę od reduktora czy przypadkiem nie wybiłeś jej na środkowe położenie

Metal to wojna! Więc pompuj rower dla szatana!
Ponury Niviarz!
Rzecznik Klubu Nocnych Kasztaniarzy
Ponury Niviarz!
Rzecznik Klubu Nocnych Kasztaniarzy
właśnie wrzucam bieg i nie ma jazdy, reduktor sprawdzałem jest w odpowiednim położeniu 

Łada Nivka 1.7i 1996
a próbowałeś z blokadą pojechać czyli tą najkrótszą dzwignie pociągnij w strone tyłu pojazdu.
A czy przy puszczaniu sprzegła na biegu dochądzą jakieś dzwięki zgrzyty wstrząsy??
a wchodziłeś pod spód??
może ktoś ci wały napędowe pociągnął hehe.
A czy przy puszczaniu sprzegła na biegu dochądzą jakieś dzwięki zgrzyty wstrząsy??
a wchodziłeś pod spód??
może ktoś ci wały napędowe pociągnął hehe.
1997 diesel
IN MUD WE TRUST
IN MUD WE TRUST
A przegubu waćpan nie u..rwałeś 

- Marek D.
-
tam zaraz czarnowidztwo, - silnik niech odpali

po włączeniu silnika wszystkie biegi mogę włączyć, sprzęgło działa, ale Nivka ani drgnie, może to zerwanie półosi?
Łada Nivka 1.7i 1996
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
A może "gumiany" łącznik miedzy reduktorem a skrzynią 

tak czy siak trza wgromalic sie pod autko czyli to co tygryski lubią najbardziej

nivkę oddałem do mechanika, ciekawe co stwierdzi i ile będzie to kosztowało? 

Łada Nivka 1.7i 1996
A może przymarzła do ziemi

Jest jeszcze opcja, że koła za..jebali, a na cegłówkach to można piłować do woli 

No ładnie, towarzyszu 2Kółka prowokujecie pierwszego Nivowego focha

Witaj proponował bym sprawdzić tak jak pisali poprzednicy zapiąć blokadę i spróbować ruszyć, potem jak to nic nie da to sprawdź nakrętkę na wyjściu skrzyni biegów , połączenie z reduktorem a potem nie pozostaje nic innego jak przegubyj09s12 pisze:po włączeniu silnika wszystkie biegi mogę włączyć, sprzęgło działa, ale Nivka ani drgnie, może to zerwanie półosi?

Tomaszpi
Łaciate szaleństwo Niva 1.7i 95 (było
)
Teraz Kia Sportage

Teraz Kia Sportage
dokładnie tak jak Tomasz pisze moze jak i u niego padł ( wyrobił sie ) Ci " Kołnierz elastycznej tulei wału przeniesienia napędu "
, ale jak oddałeś do mechanika to dowiesz sie ze skrzynia reduktor i zarazem półosie ci zrobił za trylion złoty
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Już go nie ugłaszczesz, obraził się i nie słucha co masz do powiedzenia 

przegub homokinetyczny uszkodził się. znalazłem nowy na allegro za niecałe 2 stówki.Jakie czynności należy wykonać aby przegub wymienić? 

Łada Nivka 1.7i 1996
proponuję tak:
prysnąć lakierem na łapy mocujące reduktor(zostawi ślad początkowego ustawienia reduktora) potem odkręcić przedni i tylni wał. Następnie odkręcić śruby od przegubu metalowo-gumowego i zdemontować reduktor odkręcając mocowania do podwozia. Wymienić uszkodzony przegub homokinetyczny i montować spowrotem
prysnąć lakierem na łapy mocujące reduktor(zostawi ślad początkowego ustawienia reduktora) potem odkręcić przedni i tylni wał. Następnie odkręcić śruby od przegubu metalowo-gumowego i zdemontować reduktor odkręcając mocowania do podwozia. Wymienić uszkodzony przegub homokinetyczny i montować spowrotem

Tomaszpi
)
Teraz Kia Sportage

Teraz Kia Sportage
podpowiedz podpowiedzią , pisz czy zrobiłeś 

na razie czekam na przegub - temperatura - 17 stopni - 

Łada Nivka 1.7i 1996
U mnie zawsze wystarczało zdemontowanie przedniego wału, napędu licznika i poluzowanie reduktora. Wszystkie skrzynki w położeniu neutral i obracasz przegub odkręcając nakrętki. Trochę mniej podnoszenia i szybsze do poskładania 

Tak jak Tomek pisze zaznacz sobie koniecznie położenie reduktora bo później będziesz się bawił w centrowanie, a to nie należy do przyjemnych rzeczy. powodzenia
1997 diesel
IN MUD WE TRUST
IN MUD WE TRUST