glizda pisze:2Kółka pisze:Ze świeczkami to kup se lepiej nowe, np. NGK - 30 zeta/kpl., pięknie się czyszczą

i całkiem długie przebiegi wytrzymują.
w wyszukiwarce nie znalazłem, a instrukcji obsługi nie mam, wiec moze kolega poleci jakies swieczki do mojego autka, jest to 1,7 wielopunkt + gaz sekwencyjny
Oczywiscie nie chodzi mi o kolor lub marke (

) tylko o wartosc cieplna i odstep elektrody, ewentualnie moze jakis konkretny model no i czy oplaca sie wieloelektrodowa zakladac???
Szczegóły produktu
producent LADA (AVTOVAZ)
model 21214 Niva 1.7i
rocznik 01.2001 - ...
cylinder (cyl.) 4
litr (l.) 1,7
kilowat (kW) 60
odstęp elektrod 1,1
świece BPR6ES-11
nr zamówienia 4824
V-Line 13
BIC BPR6EIX-11
nr zamówienia 3903
Szczegóły produktu
producent LADA (AVTOVAZ)
model 21213 Niva 1.7
rocznik 01.1993 - ...
cylinder (cyl.) 4
litr (l.) 1,7
kilowat (kW) 55
odstęp elektrod 0,8
świece BPR6ES
nr zamówienia 7822
V-Line 2
BIC BPR6EIX
nr zamówienia 6637
Prosz... dane z katalogu producenta. Wartość cieplna jest zakodowana w symbolu, musisz wejść na stronę ngk-ntk, to sobie odczytasz. Te mogę polecić spokojnie, choć w moim autku (1.7 Mpi) powinien być skok iskry 1.1, zawsze używałem 0.8, raz postanowiłem założyć takie jak być powinny (1.1) i przez parę dni szukałem winnego skaczących obr., braku mocy, szarpania itp., aż wreszcie po ok. 500 km postanowiłem zmienić na 0.8 i autko mnie się naprawiło. Jakby mi ktoś powiedział, to bym nie uwierzył

Tak więc nivki to indywidualistki
Używałem też ruskich świec i trójelektrodowych "iskra", które notabene świetnie mi się w innych autach sprawdzały, w Nivce jakoś nie byłem z nich zadowolony