Patent na mocowanie przedniego dyfra
Moderator: Albert_N
Patent na mocowanie przedniego dyfra
W nowiutkim dyfrze szpilkę ścieło...gdzieś widziałem patent na wzmocnienie mocowania , taki obejmujacy od dołu obudowę...tylko znależć nie mogę...kojarzy ktoś gdzie wzoru szukać?
UAZ 78 r (dawno temu)>czerwona niva 91r>biała niva 98 r >Disco 300, 98 r
Re: Patent na mocowanie przedniego dyfra
W tematach o dieslu 

- Marek D.
-
tam są patenty na niezależne podwieszenie dyfra.
Tomek - przejrzyj jeszcze raz tą ruską stronę co to przedni dyfer z tylnego był robiony
Jest tam taka fajna osłona mocowana do stabilizatora i przedniego mostu - niegłupie i rozwiązuje problem podwieszenia mostu przy flanszy wału
Tomek - przejrzyj jeszcze raz tą ruską stronę co to przedni dyfer z tylnego był robiony

Jest tam taka fajna osłona mocowana do stabilizatora i przedniego mostu - niegłupie i rozwiązuje problem podwieszenia mostu przy flanszy wału
Podaj maila na pw to ci pakiet fotek dotyczący tego zagadnienia wyśletomek pisze:W nowiutkim dyfrze szpilkę ścieło...gdzieś widziałem patent na wzmocnienie mocowania , taki obejmujacy od dołu obudowę...tylko znależć nie mogę...kojarzy ktoś gdzie wzoru szukać?

Czy problem szpilki w dyfrze w nivach to jakis nagminny problem ? Bo chyba mnie dopadł. Sprawa o tyle kiepska ze nie urwało szpilki a zniszczył sie gwint w mocowaniu szpilki. Pytanie co lepiej - naprawiac gwint w dyfrze czy robic inne dodatkowe wzmocnienia ? Czy wogole ktoras z opcji jest mozliwa bez demontarzu calosci ?
Suzuki Samurai
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Ten problem, nie jest może nagminny, ale występuje w przypadku kiedy sie jeździ z niedokręconym dyfrem
Lepiej wyjmij dyfer, wyciagnij resztki starej szpilki, przegwintuj i po zawodach.
Tak zrobione ma kilku kolegów "po przejściach" i teraz pilnują, coby śruby się nie poluzowały

Lepiej wyjmij dyfer, wyciagnij resztki starej szpilki, przegwintuj i po zawodach.
Tak zrobione ma kilku kolegów "po przejściach" i teraz pilnują, coby śruby się nie poluzowały

Jak sie jeżdzi z dokręconym też występujeKrzysiek-74 pisze:Ten problem, nie jest może nagminny, ale występuje w przypadku kiedy sie jeździ z niedokręconym dyfrem![]()

UAZ 78 r (dawno temu)>czerwona niva 91r>biała niva 98 r >Disco 300, 98 r
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Tylko są okoliczności w których dużo łatwiej o taką usterkętomek pisze:Jak sie jeżdzi z dokręconym też występujeKrzysiek-74 pisze:Ten problem, nie jest może nagminny, ale występuje w przypadku kiedy sie jeździ z niedokręconym dyfrem![]()

Rozsądna eksploatacja NIVY, nie stwarza jakichś zajebiscie wielkich komplikacji i usterek, wbrew pozorom.
Ale może się nie orientuje w temacie

- Marek D.
-
Krzysiek - są na tym świecie rzeczy co się nawet filozofom nie sniły
w przypadku Tomka to "wada" odlewu, a nie luz na szpilce

No może ja naiwny jestem, ale jak jest nowy, to ja bym próbował lekramowaćMarek D. pisze:Krzysiek - są na tym świecie rzeczy co się nawet filozofom nie sniły![]()
![]()

a to te oryginalne (aluminiowe ) tak padaja ? 

Nic dodaćKrzysiek-74 pisze:Ten problem, nie jest może nagminny, ale występuje w przypadku kiedy sie jeździ z niedokręconym dyfrem![]()

Lub zrób tak jak ma kugel2

kugel NIVKA 2,1 TD
co tak to faktkugel2 pisze:Nic dodaćKrzysiek-74 pisze:Ten problem, nie jest może nagminny, ale występuje w przypadku kiedy sie jeździ z niedokręconym dyfrem![]()
Tak zrobione ma kilku kolegów "po przejściach" i teraz pilnują, coby śruby się nie poluzowały![]()

chciaz oryginlne mocowanie z prawe strony jest w miare (oczywisice jedynie do skrzyni bo trzyma sie na tych 3 srubach i tam raczej nie ma szans zeby pusciło)
a z lewej to zostawiam bez komentarza (ciezko spotkac zeby gniazdo z dwintem nie było wykruszone etc

Rumor i drgania sa na standardzie , wiec można przeoczyćmaxers pisze:co tak to faktkugel2 pisze:Nic dodaćKrzysiek-74 pisze:Ten problem, nie jest może nagminny, ale występuje w przypadku kiedy sie jeździ z niedokręconym dyfrem![]()
Tak zrobione ma kilku kolegów "po przejściach" i teraz pilnują, coby śruby się nie poluzowały![]()
![]()
chciaz oryginlne mocowanie z prawe strony jest w miare (oczywisice jedynie do skrzyni bo trzyma sie na tych 3 srubach i tam raczej nie ma szans zeby pusciło)
a z lewej to zostawiam bez komentarza (ciezko spotkac zeby gniazdo z dwintem nie było wykruszone etc(a jak poluzuje sie to niezły rumot jak sie jedzie i drgania )

ale troszke ucichły (jak skazowałem luzy na dzwigienkach od reduktora,jego mocowaniach i łaczniku ze skrzynia (guma odparzyło)Rumor i drgania sa na standardzie , wiec można przeoczyć
przyniajmniej chłas troche zmalał (do granic wytrzymałosci

przynajmniej rzadko sie zdaza aby kierowca w nive mogł zasnac za kierownikiem hehe

- bartekbp01
-
maxers pisze:rzadko sie zdaza aby kierowca w nive mogł zasnac za kierownikiem hehe
no chyba że prowadzi ją niedźwiedź na syberii to wtedy różnie bywa

JEST WOJNA-SĄ STRATY była NIVdzięcznica 1.6 91r==>Granda Viertara 2,0HDi
CHREATIW TECHNOLOŻI
CHREATIW TECHNOLOŻI

To trafi zaspę i zapadnie w sen zimowy..bartekbp01 pisze: no chyba że prowadzi ją niedźwiedź na syberii to wtedy różnie bywa
A jak go znajdą na wiosnę..

"O stary, ale zarosłeś"

-
- jestem tu nowy...
Witam!
Ostatnio miałem problem z pourywanymi szpilkami. Kupiłem Nive z urwaną jedną, a po "chwili" i druga poszla (jedna dała sie wykręcić a druda wyrwała sie z mostu). Specjalista od spawania aluminium zaspawał otwór. zrobiłem nowe gwinty i szpilki, dorobiłem po lewej stronie podobne wzmocnienie jak jest z prawej i tak samo zamocowałem, od góry dodałem dodatkowa małą poduszkę, teraz jest ok. Przyczyną wyrwania może też być zatarta "pochwa" wału, jak było u mnie. Wal byl sztywny.
Ostatnio miałem problem z pourywanymi szpilkami. Kupiłem Nive z urwaną jedną, a po "chwili" i druga poszla (jedna dała sie wykręcić a druda wyrwała sie z mostu). Specjalista od spawania aluminium zaspawał otwór. zrobiłem nowe gwinty i szpilki, dorobiłem po lewej stronie podobne wzmocnienie jak jest z prawej i tak samo zamocowałem, od góry dodałem dodatkowa małą poduszkę, teraz jest ok. Przyczyną wyrwania może też być zatarta "pochwa" wału, jak było u mnie. Wal byl sztywny.
Jeszcze pytanie - jesli most przedni bedzie na stale za pomoca jakis wysięgników zamontowany (przyspawany) do tej rury przed nim i dodatkowo przykrecony oryginalnymi mocowaniami (sruby od gory) to czy drgania przechodzace z silnika przez most na ta rure moga miec jakis negatywny wplyw na nivke ?
Suzuki Samurai
- Marek D.
-
a skądalientm pisze:Jeszcze pytanie - jesli most przedni bedzie na stale za pomoca jakis wysięgników zamontowany (przyspawany) do tej rury przed nim i dodatkowo przykrecony oryginalnymi mocowaniami (sruby od gory) to czy drgania przechodzace z silnika przez most na ta rure moga miec jakis negatywny wplyw na nivke ?

niva wytrzyma, ale obudowę dyfra rozdupczysz nie ruszając z miejsca.
Most wieszasz na sankach od przedniej belki (to ta rura) do stabilizatora (drut łączący wahacze z budą)

OK ale jak most bedzie na sankach ktore beda go trzymaly i zalozmy ze pozbede sie oryginalnego mocowania - srub - to czy silnik ktory jakos tam pracuje na poduszkach nie bedzie stukal w obudowe dyfra ? czy wypada zostawic jakas sensowna przerwe miedzy dyfrem a dolem silnika (oryginalny 1.6)Marek D. pisze: a skąd![]()
![]()
niva wytrzyma, ale obudowę dyfra rozdupczysz nie ruszając z miejsca.
Most wieszasz na sankach od przedniej belki (to ta rura) do stabilizatora (drut łączący wahacze z budą)
Suzuki Samurai
- Marek D.
-
http://www.catalog.niva4x4.ru/kt2131/v502.htm
http://www.catalog.niva4x4.ru/kt2131/v501.htm
ale prawidłowo połączenie obu tych patentów jest niezajebliwe
http://www.catalog.niva4x4.ru/kt2131/v501.htm

włąsnie ja tak mam ,tyle tylko tu wszystko ok lecz bedzie problem z montażem w tym przypadku (u mnie jest przeciete)Marek D. pisze: http://www.catalog.niva4x4.ru/kt2131/v501.htm