wprowadzenie w nive
Moderator: Albert_N
wprowadzenie w nive
Witam wszystkich nivo-maniaków. Wczoraj moj szwagier stał się szczęśliwym posiadaczem nivelatora. Mam dwa pytania, które wam mogą wydać się głupie ale ja jezdząc samurajem nie potrafię na nie odpowiedzieć.
1. Na desce rozdzielczej, po prawej stronie obok obudowy wskaźników znajdują się dwie kontrolki pomarańczowa i czerwona. Pomarańczowa to domyślam się kontrolka zapiętej blokady reduktora. Problem jest z tą czerwoną bo cały czas świeci czym to jest spowodowane?
2.Drugi problem to słabe hamulce, temat wałkowany na forum, ale mam pytanie jak to jest z tymi dwoma obwodami, ponieważ podnosząc maskę zauważyliśmy jabkby dwie pompy hamulcowe, jedna z serwo a druga bez?
Lada 1600ccm 1989r, sprowadzona z niemiec.
A tak na marginesie, może ktoś ma dostęp do manuala tego auta w języku polskim?
1. Na desce rozdzielczej, po prawej stronie obok obudowy wskaźników znajdują się dwie kontrolki pomarańczowa i czerwona. Pomarańczowa to domyślam się kontrolka zapiętej blokady reduktora. Problem jest z tą czerwoną bo cały czas świeci czym to jest spowodowane?
2.Drugi problem to słabe hamulce, temat wałkowany na forum, ale mam pytanie jak to jest z tymi dwoma obwodami, ponieważ podnosząc maskę zauważyliśmy jabkby dwie pompy hamulcowe, jedna z serwo a druga bez?
Lada 1600ccm 1989r, sprowadzona z niemiec.
A tak na marginesie, może ktoś ma dostęp do manuala tego auta w języku polskim?
Re: wprowadzenie w nive

Dobrze wieszmkkm pisze:Pomarańczowa to domyślam się kontrolka zapiętej blokady reduktora.

Brakiem płynu w układzie hamulcowym/zwarciem instalacji pływakamkkm pisze:Problem jest z tą czerwoną bo cały czas świeci czym to jest spowodowane?
Pompa bez serwa to pompa sprzęgła, co ono jest hydraulicznie sterowane, hamulcowa jest jedna. A dwuobwodowość hamulców polega na tym że przednie zaciski mają 3 tłoczki, 2+1 zasilane osobno i z różnych sekcji pompy.mkkm pisze:2.Drugi problem to słabe hamulce, temat wałkowany na forum, ale mam pytanie jak to jest z tymi dwoma obwodami, ponieważ podnosząc maskę zauważyliśmy jabkby dwie pompy hamulcowe, jedna z serwo a druga bez?
Czeka was odpowietrzanie instalacji

Dzieki kolego. Tak myslalem ze trzeba bedzie odpowietrzac. Dam znac jak to wyszło.
Płyn zalany- kontrolka zgasła. hamulce po odpowietrzeniu ok. Ale natrafiliśmy na inny problem. Uszkodzoną membrankę w gaźniku, co skutkuje wyciekiem paliwa z gaźnika. Wiecie może ile rodzajów gaźnika było montowanych w 1600ccm, może membranka pasuje od jakiegoś innego modelu auta.
- Marek D.
-

znaczy z husgwarny, czy inszej taigi tam motor siedzi

w przyklejonych masz link do katalogów - w kodzie binarnym łatwiej nam będzie się porozumieć

Normalnie jeden problem za drugim
A tak na serio to czeka was wiele pracy
Jedno jest pewne , ile sztuk Dziwki wyszło , tyle różnic montażowych

A tak na serio to czeka was wiele pracy

Jedno jest pewne , ile sztuk Dziwki wyszło , tyle różnic montażowych

każda jest inna 

Niva 1,7 94r - LPG - była ;((
Niva bez rdzy, to nie oryginalna niva.
Kierowca kat: A, B, B+E, C.
Niva bez rdzy, to nie oryginalna niva.
Kierowca kat: A, B, B+E, C.
Czyli jak na Allegro piszą: "Niva jedyna w swoim rodzaju/jedyna taka na Allegro" itp. to mają rację.
Moja też jest jedyna w swoim rodzaju

Moja też jest jedyna w swoim rodzaju

Russian Panzer Łada Niva....
zapomniałeś o " NIEKATOWANA W TERENIE "

hmm ale ciężko było by napisac, że używana przez starszą babcię do dojazdu do kościoła 

RIP - Łada Niva - symfonia zaworów z nutką rozrządu
Live - Kia Asia Rocsta - skośnooki Jeep
Live - Kia Asia Rocsta - skośnooki Jeep
chyba że niepalącąDSP pisze:hmm ale ciężko było by napisac, że używana przez starszą babcię do dojazdu do kościoła

- poborcapodatkowy
Używana przez emerytowanego leśniczego do dojazdu do paśnika 

Pajero Sport 3.0 V6 '00 - było
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
- michalxl600
znaczy ,,, do źródełka ?poborcapodatkowy pisze:Używana przez emerytowanego leśniczego do dojazdu do paśnika

kobiety też mają prawo programować.Dlatego kupujemy im pralki 

- poborcapodatkowy
Chyba, że "źródełko" ma na strychumichalxl600 pisze:znaczy ,,, do źródełka ?poborcapodatkowy pisze:Używana przez emerytowanego leśniczego do dojazdu do paśnika

Pajero Sport 3.0 V6 '00 - było
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
tak czy inaczej , co by nie napisali jest to samochodzik do pracy ( i nie chodzi o to żeby tylko do niej dojeżdżać )