Ku przestrodze - alternator Iskra

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

babuj
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Ku przestrodze - alternator Iskra

Post autor: babuj » pt wrz 24, 2010 7:20 am

Witam wszystkich niwkowiczów!
Niniejszy post to efekt moich kilkumiesięcznych zmagań z materią. Piszę go bo może innym trochę pomoże... :lol:
Kupiłem niwkę z wtryskiem czyli z alternatorem 80A. Od początku miałem kłopoty z paskiem klinowym. Popiskiwał, śmierdział palona gumą. Oczywiście posprawdzałem naciąg. Niewiele pomogło, paski wymieniałem średnio co trzy miesiące, raz mi się płyn zagotował (moja nieuwaga), raz dojechałem do domu na akumulatorze - padaka totalna.
To wszystko mnie w..ło i zacząłem przyglądać się prostemu (tak się wydawało) układowi trzech kółek pasowych. Wszystkie były ok, bez zadziorów i zwichrowań. Dopiero wielokrotne przymiarki, badania i obdukcje :o pomogły ustalić że kółko alternatora jest przekoszone - razem z całym alternatorem. Winne okazały się mocowania - otwory na osi zawieszenia miały luzy a dodatkowy adapter-przedłużka służący do napinania całości jeszcze rzecz pogarszał. Wyjąłem gada i na jego miejsce wstawiłem oryginalny. Zero luzów, idealne mocowanie, wszystko prosto i gra jak należy.

Reasumując - jeśli macie alternator Iskry a padają wam paski - sprawdźcie czy wszystko jest ok.
pzdrówko
Babuj
Ni-va 1,7i zagazowana - fajowa całkiem

maxx10
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Ku przestrodze - alternator Iskra

Post autor: maxx10 » pt lis 05, 2010 10:49 pm

Ja mam taki alternator ale jak na razie jest OK - wyminiełem tylko regulator napięcia

Awatar użytkownika
Svenson

Re: Ku przestrodze - alternator Iskra

Post autor: Svenson » sob lis 06, 2010 1:59 pm

Czy z plasteliny czy ze złota zawsze może się trafić wadliwa sztuka .

Więc nie ma na to reguły i nie ma po co szufladkować ,że te są dobre , a te złe :)3

Jeszcze ktoś przeczyta i uwierzy

:)21

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”