Wtryskiwacze do MPI
Moderator: Albert_N
Wtryskiwacze do MPI
Witam - wydaje mi się, że powinienem wymienić wtryskiwacze (Niva 1.7 MPI z 2006). Ciężko zapala, marnie chodzi na wolnych obrotach, przerywa....
Cewka nowa, świece, przewody też.
Macie może namiary na tanie wtryskiwacze? Bo w hurtowni są po 220 zł/sztuka....
Cewka nowa, świece, przewody też.
Macie może namiary na tanie wtryskiwacze? Bo w hurtowni są po 220 zł/sztuka....
Re: Wtryskiwacze do MPI
Młode autko jak na wymianę wtryskiwaczy...
1.Ja bym zaczął od weryfikacji stanu świec i przewodów zapłonowych oraz ewentualnej wymiany...
2.Zawsze możesz spróbować wlać dodatek do paliwa , czyszczący układ zasilania...
Firma STP ma taki preparat za ok 20 zł...
3. Można spróbować przeczyścić takie wtryskiwacze po wymontowaniu w myjce ultradźwiękowej.
Niektóre warsztaty mają takie urządzenia, które płuczą i myją wtryskiwacze w myjce.
1.Ja bym zaczął od weryfikacji stanu świec i przewodów zapłonowych oraz ewentualnej wymiany...
2.Zawsze możesz spróbować wlać dodatek do paliwa , czyszczący układ zasilania...
Firma STP ma taki preparat za ok 20 zł...
3. Można spróbować przeczyścić takie wtryskiwacze po wymontowaniu w myjce ultradźwiękowej.
Niektóre warsztaty mają takie urządzenia, które płuczą i myją wtryskiwacze w myjce.
dtoma1975 dobrze pisze, ze trochę za wcześnie na wymianę wtrysków i to jeszcze w benzyniaku. Ja w lanosie z 97 r na ww przebieg ponad 280 tyś km i wtryski nie ruszane i nie czyszczone.
Spróbuj dolać tego dodatku. Zobacz na sterownik, potencjometr przepustnicy, czujnik na wale korbowym...
Spróbuj dolać tego dodatku. Zobacz na sterownik, potencjometr przepustnicy, czujnik na wale korbowym...
Niva 1,7 94r - LPG - była ;((
Niva bez rdzy, to nie oryginalna niva.
Kierowca kat: A, B, B+E, C.
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Te dodatk czyszczące to są dobre, na dobre samopoczucie kierowcy. W praktyce, niewiele pomagają
.
A nie pomogą z całą pewnością, kiedy wtryski są mocno styrane.
W myjce ultradzwiękowej, dobrze jest umyć bransoletę, ze znalezionego zegarka
.
Jeśli już płukać układ wtryskowy, to na profesjonalnych urządeniach, którymi "wpinasz" się w układ paliwowy i czyścisz go specjalnymi preparatami. Oczywiście silnik normalnie pracuje
W tym przypadku, efekty potrafią pozytywnie zaskoczyć, choć gwarantowane to nie jest

A nie pomogą z całą pewnością, kiedy wtryski są mocno styrane.
W myjce ultradzwiękowej, dobrze jest umyć bransoletę, ze znalezionego zegarka

Jeśli już płukać układ wtryskowy, to na profesjonalnych urządeniach, którymi "wpinasz" się w układ paliwowy i czyścisz go specjalnymi preparatami. Oczywiście silnik normalnie pracuje

W tym przypadku, efekty potrafią pozytywnie zaskoczyć, choć gwarantowane to nie jest

O to, to i to ostatnie najbardziejgornek pisze:Zobacz na sterownik, potencjometr przepustnicy, czujnik na wale korbowym...

Oraz, czy ktoś żarówki z czekendżin nie wyciągnął

- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Oraz czy nie zrobił mostka na między PIN-ami: 5 a 162Kółka pisze:O to, to i to ostatnie najbardziejgornek pisze:Zobacz na sterownik, potencjometr przepustnicy, czujnik na wale korbowym...![]()
Oraz, czy ktoś żarówki z czekendżin nie wyciągnął![]()

To ostatnie to chyba tylko w SPI. W MPI jest inne ECU i tircki ze zpoinaczem nie działają.
pzdr
\Seb
pzdr
\Seb
Dzięki za rady...
Faktycznie, macie chyba rację - te wtryski to jedna z ostatnich rzeczy do popsucia. Sprawdzę układ zasilania - może coś się obluzowało, albo co. Poprzedni właściciel zupełnie sobie tym głowy nie zawracał - a szkoda.
Dzięki za podpowiedzi.
Krzysztof.
Dzięki za podpowiedzi.
Krzysztof.
Re: Dzięki za rady...
Sprawdź i napisz później co wywnioskowałeśchrikri pisze:Faktycznie, macie chyba rację - te wtryski to jedna z ostatnich rzeczy do popsucia. Sprawdzę układ zasilania - może coś się obluzowało, albo co. Poprzedni właściciel zupełnie sobie tym głowy nie zawracał - a szkoda.
Dzięki za podpowiedzi.
Krzysztof.

Niva 1,7 94r - LPG - była ;((
Trudnie nie trudny -- mi się popsuły...
\Seb
\Seb
Problem rozwiązany....
To była cewka. Po wstawieniu fabrycznie nowej Niva jeździ aż miło! Nie wiedziałem że mam taki żwawy samochód.
Dziękuję za porady.
Dziękuję za porady.