Pedał sprzęgła na mrozie
Moderator: Albert_N
Pedał sprzęgła na mrozie
Pytanko: czy w Waszych niwkach wraz ze spadkiem temperatury pedał sprzęgła pracuje inaczej. Cieżej a raczej "ciastowato"? Przy wciskaniu najpierw jest opór duży, potem pedał rusza i ale ciężko "idzie", po puszczeniu wraca ale wolniej niż w dodatnich temperaturach. W zeszłym roku było tak samo, przy -14stC coś w układzie pękło i pedał wpadł, wymieniłem całość (siłownik, przewody, pompka), teraz przy -10 znowu podle chodzi. I boję się powtórki z rozrywki, jak już zlożę hamulce i wyjadę z podwórka.
Też tak macie? Co z tym zrobić?
W 160 3,3 TD (wyprawowy)
była niwka (i uaz, i aro też )
Re: Pedał sprzęgła na mrozie
To jest sterowanie hydrauliczne jak kiedyś było w Fiatach 125p, w zimie zawsze kuleje .
Miałem podobnie tyle że o 4:30 przy -20*C wysrał mi się całkowicie wysprzęglik , ale to raczej nie ma znaczenia bo i tak padnie kiedy chce . Chociaż oczywiście zimowe temperatury pomagają w destrukcji .
Dlatego też jak to kiedy robili posiadacze kredensów zmieniłem swój układ na linkę ( przy okazji motania ropola .
Wysprzęglik 50 zł
Linka sprzęgła 12,50 zł

Miałem podobnie tyle że o 4:30 przy -20*C wysrał mi się całkowicie wysprzęglik , ale to raczej nie ma znaczenia bo i tak padnie kiedy chce . Chociaż oczywiście zimowe temperatury pomagają w destrukcji .
Dlatego też jak to kiedy robili posiadacze kredensów zmieniłem swój układ na linkę ( przy okazji motania ropola .
Wysprzęglik 50 zł
Linka sprzęgła 12,50 zł

Ja nigdy nie miałem takiego problemu. Nawet przy -32oC był tak jak zawsze, oczywiście jak udało mi się odpalić przy tej temp.
Linka lepsza będzie
Linka lepsza będzie

Niva 1,7 94r - LPG - była ;((
Niva bez rdzy, to nie oryginalna niva.
Kierowca kat: A, B, B+E, C.
ja nie miałem problemu z odpalaniem
w czasach 125p wszyscy wymieniali na linkę -> mniej problemów
potem zrezygnowali z wadliwej hydrauliki

w czasach 125p wszyscy wymieniali na linkę -> mniej problemów
potem zrezygnowali z wadliwej hydrauliki
Tylko ja na gazie odpalałem, bo pompy paliwa sprawnej wtedy nie posiadałem 

Ostatnio zmieniony pn gru 13, 2010 6:31 pm przez gornek, łącznie zmieniany 1 raz.
Niva 1,7 94r - LPG - była ;((
- poborcapodatkowy
Miałem podobne problemy, zwłaszcza zimą. Wyglądało to tak, że raz działał normalnie, kiedy indziej "wpadał" i trzeba było go butem podnosićjarcion pisze:Pytanko: czy w Waszych niwkach wraz ze spadkiem temperatury pedał sprzęgła pracuje inaczej. Cieżej a raczej "ciastowato"? Przy wciskaniu najpierw jest opór duży, potem pedał rusza i ale ciężko "idzie", po puszczeniu wraca ale wolniej niż w dodatnich temperaturach. W zeszłym roku było tak samo, przy -14stC coś w układzie pękło i pedał wpadł, wymieniłem całość (siłownik, przewody, pompka), teraz przy -10 znowu podle chodzi. I boję się powtórki z rozrywki, jak już zlożę hamulce i wyjadę z podwórka.

Pajero Sport 3.0 V6 '00 - było
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
Dużo zabawy z przeróbką na linkę? (Bo zdaje się, że linka ma tę wadę,ze nie może pchać
)

W 160 3,3 TD (wyprawowy)
aż takich problemów nie ma , a i linka może pchać 

- poborcapodatkowy
Svenson, widzę, że fizykę potrafisz naginać 

Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
ograniczenia sami wymyślamy , reszte da sie zobić
http://picasaweb.google.com/MordSvenson ... 7970181714

http://picasaweb.google.com/MordSvenson ... 7970181714
Ostatnio zmieniony czw gru 16, 2010 5:40 pm przez Svenson, łącznie zmieniany 1 raz.
- poborcapodatkowy
To już widziałem, chodziło mi o pchającą linkę 

Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
sa takie , ale tylko bez pancerzapoborcapodatkowy pisze:To już widziałem, chodziło mi o pchającą linkę

i kto to wymyślił: kto pyta nie błądzi..?
Rozmawiałem z kolegą, który ma już nie pierwszego 125p i w żadnym nigdy takich problemów nie miał. Natomiast w polonezie przymarzła mu linka
Rozmawiałem z kolegą, który ma już nie pierwszego 125p i w żadnym nigdy takich problemów nie miał. Natomiast w polonezie przymarzła mu linka

W 160 3,3 TD (wyprawowy)