Łada niva-z salonu cz kupić
Moderator: Albert_N
Łada niva-z salonu cz kupić
Witam jestem nowy.Zastanawiam się nad kupnem nowej nivy z salonu.Jak sądzicie czy to jest dobry pomysł .Czy poszukać jakiejś mało używanej
Re: Łada niva-z salonu cz kupić
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=13&t=78837landeus pisze:Witam jestem nowy.Zastanawiam się nad kupnem nowej nivy z salonu.Jak sądzicie czy to jest dobry pomysł .Czy poszukać jakiejś mało używanej
W tamtym wątku to się paru takich wypowiedziało co nigdy w życiu niwy nie miało
Co do kupowania -- myślę, że jednak lepiej lekko używaną. Bo:
1. Seriws ASO Łady w Polsce obsysa (mi z jednej naprawiali a z drugiej psuli) (btw. nie kupiłem nowej, ale nie odrazu znalazłem dobry serwis)
2. I tak warto wszystko posprawdzać w dobrym serwisie (albo samemu jak się umie)
3. Wartość pojazdu w początkowym okresie szybko spada -- kupisz 2-letnią za pi*drzwi pół ceny
pzdr
\Seb

Co do kupowania -- myślę, że jednak lepiej lekko używaną. Bo:
1. Seriws ASO Łady w Polsce obsysa (mi z jednej naprawiali a z drugiej psuli) (btw. nie kupiłem nowej, ale nie odrazu znalazłem dobry serwis)
2. I tak warto wszystko posprawdzać w dobrym serwisie (albo samemu jak się umie)
3. Wartość pojazdu w początkowym okresie szybko spada -- kupisz 2-letnią za pi*drzwi pół ceny
pzdr
\Seb
-
- jestem tu nowy...
Hejka zadawalem to pytanko juz w innym watku i poza Svensonem nikt nieodpowiedzial - czy sa jakies jeszcze salony lady w Warszawie lub pod WAWA?? Co by niedaleko jechac?- Wczoraj wracajac z Poznania mijalem dziesiec ladnych niwek wszystkie biale na lawecie - ale do poznania daleko...
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Jak na lawecie, w okolicach Poznania, to pewnie A-2, jechały na zachód.voitaskawa pisze:Hejka zadawalem to pytanko juz w innym watku i poza Svensonem nikt nieodpowiedzial - czy sa jakies jeszcze salony lady w Warszawie lub pod WAWA?? Co by niedaleko jechac?- Wczoraj wracajac z Poznania mijalem dziesiec ladnych niwek wszystkie biale na lawecie - ale do poznania daleko...
Poszukaj salonu firmy DOW-MAX. To dealer Lady, w tym NIVY.
Szczerze. To gdybym miał do wydania około 40 tysięcy na nową, to był się zastanowił, mocno zastanowił, nad egzemplarzem około
dwuletnim. Dużo mniejsze pieniądze a ciągle NIVA

- Bruner
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
To nie jest dobry pomysł.landeus pisze:Witam jestem nowy.Zastanawiam się nad kupnem nowej nivy z salonu.Jak sądzicie czy to jest dobry pomysł .Czy poszukać jakiejś mało używanej
Jak naprawdę masz sporo hajsu to poszukaj 2-3 letniej, lub niedużo starszej ale z małym przebiegiem, starannie serwisowanej. Wyjdzie taniej i mniej stresująco

Niva 1.7i '00, mono, benz
Cordoba 1.4 '03, multi, benz
-
- jestem tu nowy...
niezapominajmy - ze aby ktos mogl kupic 2- 3 letnia ktos musi kupic nowa tak?? - mi bardziej pasuje kupic nowa - firma musi miec swoje wydatki itd...
...

Świete słowa , ale te nowe niech niemcy kupująvoitaskawa pisze:...niezapominajmy - ze aby ktos mogl kupic 2- 3 letnia ktos musi kupic nowa tak?? ...

-
- jestem tu nowy...
A propo wyposażenia Łady Nivy.
Pomijając ABS i poduszkę powietrzną to ma bogatsze wyposażenie niż Fiat Panda (czy też Seicento) w wersji podstawowej.
Koleżanka kupiła nową Pandę podstawową wersje. Nie było listewek ochronnych na drzwi, obrotomierza, instalacji radiowej, gniazda zapalniczki,wykładziny w bagażniku, korek paliwa nie był zamykany na kluczyk, szyby oczywiście mega przezroczyste (nieprzyciemniane fabrycznie).
Na gwarancji 20 tyś pękł jej amortyzator, zaraz później zepsuły się hamulce z przodu.
Pomijając ABS i poduszkę powietrzną to ma bogatsze wyposażenie niż Fiat Panda (czy też Seicento) w wersji podstawowej.
Koleżanka kupiła nową Pandę podstawową wersje. Nie było listewek ochronnych na drzwi, obrotomierza, instalacji radiowej, gniazda zapalniczki,wykładziny w bagażniku, korek paliwa nie był zamykany na kluczyk, szyby oczywiście mega przezroczyste (nieprzyciemniane fabrycznie).
Na gwarancji 20 tyś pękł jej amortyzator, zaraz później zepsuły się hamulce z przodu.
Jakbym mial taki dylemat to pewnie skusilbym sie na Huntera z Andoria:) Bo i diesel i dzielnosc terenowa wieksza. Tak dla zaspokojenia wlasnego ego po wygraniu 6 w lotto.
Nive raczej 2-3 letnia - jest szansa ze jest jeszcze niedoj....a i cena znacznie nizsza, co przy nieustajacym braku 6tki w lotto ma zywotne znaczenie.
Nive raczej 2-3 letnia - jest szansa ze jest jeszcze niedoj....a i cena znacznie nizsza, co przy nieustajacym braku 6tki w lotto ma zywotne znaczenie.
nie po to kupilem sobie terenowe auto, zeby w teren jezdzic;)
Używaną kilku letnią najlepiej
o np tą http://moto.allegro.pl/lada-niva-4x4-1- ... 37789.html już jest parę tysiaków w kieszeni, tylko nie wiadomo ile opłaty 

Niva 1,7 94r - LPG - była ;((
Niva bez rdzy, to nie oryginalna niva.
Kierowca kat: A, B, B+E, C.
to za te pieniądze wolał bym Jeepa Cherokee 4.0
był by na 100 calowym lifcie i na 50 calowych gumach już
był by na 100 calowym lifcie i na 50 calowych gumach już

i spalanie beny na poziomie 30 litrów a gazu z 50 na sto 

- PIOTRek NIVA
-
firma musi miec swoje wydatki itd...
...[/quote]
jeżeli o to chodzi to warto się pospieszyć do końca roku możesz odliczyć pełen vat od zakupu. Po nowym roku wg mnie biznes nieopłacalny lepiej kupić używkę za pół ceny

jeżeli o to chodzi to warto się pospieszyć do końca roku możesz odliczyć pełen vat od zakupu. Po nowym roku wg mnie biznes nieopłacalny lepiej kupić używkę za pół ceny
Niva 1,6 '82
GV 1600 '03
MB W210 '01
to już historia
C4 Picasso '07
jeździ
Transit '02
dla chleba
GV 1600 '03
MB W210 '01
to już historia
C4 Picasso '07
jeździ
Transit '02
dla chleba
spalanie LPG w cherokeem jak u mnie było w nivie z 1.6 od 15L do 20Lgornek pisze:i spalanie beny na poziomie 30 litrów a gazu z 50 na sto

Svenson pisze:spalanie LPG w cherokeem jak u mnie było w nivie z 1.6 od 15L do 20Lgornek pisze:i spalanie beny na poziomie 30 litrów a gazu z 50 na sto

Co do salonu to kiedyś był w Ożarowie czy Błoniu -- ale czy jeszcze jest? Nie wiem
Na Alledrogo pare jest nowych salonowych -- zapewne to i salony sprzedają.
pzdr
\Seb
Na Alledrogo pare jest nowych salonowych -- zapewne to i salony sprzedają.
pzdr
\Seb
- Sniper
- Kontaktowanie:
Daruj sobie takie pomysły.landeus pisze:...Zastanawiam się nad kupnem nowej nivy z salonu.Jak sądzicie czy to jest dobry pomysł.
Ręce precz od GENERAŁA!...

- Bruner
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
np.:
http://allegro.pl/lada-niva-4x4-1-7i-sp ... 37789.html
Po nowym roku będzie świeża 2latka, cena pójdzie w dół, albo na przerejestrowanie się urwie, kasy by zostało z 15kpln w kieszeni, a wyposażenie idento jak ta z Tarmotu
http://allegro.pl/tarmot-lada-niva-2010 ... 88258.html
No chyba ze decydujące są te gratisowe kalesony w promocji swiateczno - zimowej
Nawiasem mówiąc ja kupiłem 4 lata temu Nivkę pochodzącą z salonu, od myśliwego, któremu zdrowie przerwało pasję... miała 7 lat i 32000 przebiegu (faktycznie) bo jeździł nią do lasu tylko. Mysle, że 3 - 4 latka jest w sam raz nawet ze sporo wiekszym przebiegiem (jak ktos ma kasę oczywiście).
Wydaje mi się, że te opisy co to nie zrobiono w Nivie od rocznika 2010 to sciema żeby zachęcic kupujących. Pewnie tego typu teksty wabiące pojawiaja sie co roku, tym bym sie nie kierował.
Sprawdzisz dobrze i kupisz taka 5cio latkę:
http://otomoto.pl/lada-niva-1-7-serwis- ... 85344.html
To mniej bedziesz miał napraw, diagnostyk na początku jak przy nowej z salonu, pojeździsz tak samo i też będziemy Ci zazdrościć
http://allegro.pl/lada-niva-4x4-1-7i-sp ... 37789.html
Po nowym roku będzie świeża 2latka, cena pójdzie w dół, albo na przerejestrowanie się urwie, kasy by zostało z 15kpln w kieszeni, a wyposażenie idento jak ta z Tarmotu
http://allegro.pl/tarmot-lada-niva-2010 ... 88258.html
No chyba ze decydujące są te gratisowe kalesony w promocji swiateczno - zimowej

Nawiasem mówiąc ja kupiłem 4 lata temu Nivkę pochodzącą z salonu, od myśliwego, któremu zdrowie przerwało pasję... miała 7 lat i 32000 przebiegu (faktycznie) bo jeździł nią do lasu tylko. Mysle, że 3 - 4 latka jest w sam raz nawet ze sporo wiekszym przebiegiem (jak ktos ma kasę oczywiście).
Wydaje mi się, że te opisy co to nie zrobiono w Nivie od rocznika 2010 to sciema żeby zachęcic kupujących. Pewnie tego typu teksty wabiące pojawiaja sie co roku, tym bym sie nie kierował.
Sprawdzisz dobrze i kupisz taka 5cio latkę:
http://otomoto.pl/lada-niva-1-7-serwis- ... 85344.html
To mniej bedziesz miał napraw, diagnostyk na początku jak przy nowej z salonu, pojeździsz tak samo i też będziemy Ci zazdrościć

Jak chcesz robić koszty, to kupuj albo w lising, nie jest powiedziane, że będzie bez wadvoitaskawa pisze:niezapominajmy - ze aby ktos mogl kupic 2- 3 letnia ktos musi kupic nowa tak?? - mi bardziej pasuje kupic nowa - firma musi miec swoje wydatki itd......

Bruner pisze:
Że niby po kimś jest mniej roboty niż po fabryce

- Bruner
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Da - jak sprawdzi i kupi zadbaną, w miarę nową, gdzie co się dało co na starcie niedomagało już usunięte zostało przez poprzednika (a o takiej mowa) to auto jeździ i jeżdzi, i awaryjność nie jest wcale tragiczna. Jak kupi funkiel nową to będzie musiał sam się najeździć do serwisu autoryzowanego2Kółka pisze: Że niby po kimś jest mniej roboty niż po fabryceCiekawa teoria

Przecież wiemy, że awaryjność Nivy jest przesadzona

Hałasuje, smrodzi, trzęsie, skrzypi, przecieka, czasem rzucam na nią ku...ami... ale dupę mi ratuje zawsze i skutecznie bez wyjątku i wtedy ją przepraszam, i kupuję jej to czy tamto, i rozmawiam z nią (tak, żeby żona nie słyszała co jej obiecuję, gdzie razem pojedziemy itd)... Nie wyobrażam sobie, żebym pozostał bez Nivy. Skomplikowałyby mi się wszystkie moje pasje do których ją używam. Dopuszczam jedynie opcję zamiany jednego egzemplaża na inny i to szybko

W sumie ciekawy temat. Ładę darzymy sporym sentymentem-ojciec klnie na nią ale jak jeździmy (mam vitarę) to zawsze mówi że on był dał radę gdzieś wjechać za pierwszym razem
oczywiście tak nie jest.
Jednak duże ale:
Nawet dla fanatyka kupno nowej to marnowanie pieniędzy. Nie mówię że inne auta się nie psują, ta nowa niva niby z "udoskonaleniami" za 40 tys przegrywa niestety z 20 letnimi japończykami, nie wspominając o nowszych.Rosjanie jeszcze nie osiągnęli tej precyzji czy jak to nazwać,a szkoda
I tu jest ból, że jak wyremontujesz np vitarę i nie przykutwisz na częściach to jeździsz i zapominasz,a w ładzie to loteria. I nie chodzi o ceny części bo są tanie, natomiast robocizna jest droga,więc powtarzalność awarii wkurza. Mechanik musi znać "pateny" na nivkę.
Osobiście za taką kwotę poszukałbym pajero 2 generacji lub jak pisał kolega Svenson jeepa i starczyłoby na duży pakiet startowy w obu wypadkach. Z odpowiednimi skrzyniami mają stały napę na 4 koła. A frajda z jazdy tymi pojazdami znacznie większa.
pozdrawiam-

Jednak duże ale:
Nawet dla fanatyka kupno nowej to marnowanie pieniędzy. Nie mówię że inne auta się nie psują, ta nowa niva niby z "udoskonaleniami" za 40 tys przegrywa niestety z 20 letnimi japończykami, nie wspominając o nowszych.Rosjanie jeszcze nie osiągnęli tej precyzji czy jak to nazwać,a szkoda

Osobiście za taką kwotę poszukałbym pajero 2 generacji lub jak pisał kolega Svenson jeepa i starczyłoby na duży pakiet startowy w obu wypadkach. Z odpowiednimi skrzyniami mają stały napę na 4 koła. A frajda z jazdy tymi pojazdami znacznie większa.
pozdrawiam-
Wj/Wg
-
-
o ja pitole to ruskie airbaga montująLOSMARCELOS pisze:A propo wyposażenia Łady Nivy.
Pomijając ABS i poduszkę powietrzną...

to w kasku trzeba jeździć

- poborcapodatkowy
Wystarczy siąść z tyłu 

Pajero Sport 3.0 V6 '00 - było
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
-
- jestem tu nowy...
Niewieprzowina pisze:o ja pitole to ruskie airbaga montująLOSMARCELOS pisze:A propo wyposażenia Łady Nivy.
Pomijając ABS i poduszkę powietrzną...![]()
![]()
to w kasku trzeba jeździć