Trudności z paliwem.

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
landeus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Trudności z paliwem.

Post autor: landeus » czw lut 03, 2011 10:32 pm

Witam - choć od niedawna jeżdżę Nivką -to oczywiście już są z nią jakieś problemy.\
Mianowicie ( silnik to wielopunkt 1.7 ) na gazie chodzi bezproblemowo ( wymienione membrany w parowniku ) od pewnego czasu nie odpala i nie chcę jechać lub z trudem jedzie na benzynce. Po przełączeniu na gaz problem znika - w zasadzie to tak da się jeżdzić ale zimą szkoda trochę parownika na te " zimne" rozruchy. Ale wróćmy do rzeczy - od czego zacząć sprawdzanie - jakieś podpowiedzi mile przyjmę od wtajemniczonych w temat. ??

Awatar użytkownika
Svenson

Re: Trudności z paliwem.

Post autor: Svenson » pt lut 04, 2011 11:40 am

coś ci się zatarło lub się zaciera :roll:

jazda na gazie powoduje brak smarowania ( paliwem ) wielu elementów które i tak dalej pracują ( dostają sygnały z kompa )

:roll:

2Kółka

Post autor: 2Kółka » pt lut 04, 2011 12:44 pm

Zacznij od podstaw: wymień filtr, zobacz czy pompa nie umiera a, i trochę świeżej wahy nalej :wink:

Awatar użytkownika
landeus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: landeus » pt lut 04, 2011 9:28 pm

Filtr paliwa to to duże okrągłe po lewej stronie z przodu obok zbiorniczka płynu do spryskiwaczy ? A do pompy paliwa idzie się dostać " przez bagażnik " - czy trzeba odkręcać zbiornik ? Pytam bo NIE WIEM - !! ?? :o

Awatar użytkownika
łajdaczka

Post autor: łajdaczka » pt lut 04, 2011 9:46 pm

Po pierwsze zbiornik to masz pod tylnym siedzeniem i nie trzeba go wykręcać
Po drugie sprzedaj tą dziwkę i kup na gaźniku lub monowtrysku i z kończą się twoje problemy . 90 % ładzian MPI totalnie nie toleruje instalacji gazowych i dzieją się wtedy dziwne rzeczy a to jeździ na gazie a na benzynie nie lub na odwrót , tak to jest jak wkłada WAŁODNIA kamputra do auta wyklepanego młotem i programuje sierpem . :D

Awatar użytkownika
landeus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: landeus » pt lut 04, 2011 10:28 pm

Dzięki za podpowiedzi - chętnie skorzystam . Młotem i sierpem - no tak - widać takich narzędzi trza użyć do naprawy . Narazie mam nadzieję iż moja Ładzia jest w tych " lepszych" 10 %. Czyli do pompy paliwowej w MPI dobiorę się z " góry " czyli po zdjęciu tylnego " fotela " ?

Awatar użytkownika
Svenson

Post autor: Svenson » ndz lut 06, 2011 1:05 am

tak :)2

Awatar użytkownika
Gniew78
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Gniew78 » czw lut 17, 2011 3:46 pm

łajdaczka pisze:Po pierwsze zbiornik to masz pod tylnym siedzeniem i nie trzeba go wykręcać
Po drugie sprzedaj tą dziwkę i kup na gaźniku lub monowtrysku i z kończą się twoje problemy . 90 % ładzian MPI totalnie nie toleruje instalacji gazowych i dzieją się wtedy dziwne rzeczy a to jeździ na gazie a na benzynie nie lub na odwrót , tak to jest jak wkłada WAŁODNIA kamputra do auta wyklepanego młotem i programuje sierpem . :D
pytandko- do któego roku były na monowtrysku?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”