Niva 1,7 MPi 2004 wymiana zaworów

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

efendi2007
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Niva 1,7 MPi 2004 wymiana zaworów

Post autor: efendi2007 » śr lut 16, 2011 6:41 pm

Witam jestem posiadaczem Niwki 1,7 MPi 2004. od niedawna okazało się iż będę musiał wymienić zawory niwa od początku szwankowała nie paliła na 4 cylindry przy wymianie popychacza hydraulicznego zaworu stwierdziliśmy że dźwigienki na zaworach nie pracują (nie dzieje się tak cały czas tyko przy zimnym silniku lub w momencie większego przegazowania dźwigienki przestają pracować )przy normalnej jeździe na rozgrzanym silniku jest ok. Powodem tego może być gaz który był zamontowany w 2005r czy ktoś może miał z wymianą większą styczność i podpowie krok po kroku jak się do tego zabrać
-demontaż rozrządu (ustawienia na kole rozrządu , napinacz hydrauliczny jak zdemontować na co zwrócić szczególną uwagę)
-demontaż samych zaworków
mam zamiar kupić kpl.zaworów, uszczelkę pod głowice, uszczelniacze zaworów,uszczelkę pokrywy zaworów(wyciek) a także filtr oleju + olej

Awatar użytkownika
bartekbp01

Re: Niva 1,7 MPi 2004 wymiana zaworów

Post autor: bartekbp01 » czw lut 17, 2011 2:53 pm

efendi2007 pisze:Witam jestem posiadaczem Niwki 1,7 MPi 2004. od niedawna okazało się iż będę musiał wymienić zawory niwa od początku szwankowała nie paliła na 4 cylindry przy wymianie popychacza hydraulicznego zaworu stwierdziliśmy że dźwigienki na zaworach nie pracują (nie dzieje się tak cały czas tyko przy zimnym silniku lub w momencie większego przegazowania dźwigienki przestają pracować )przy normalnej jeździe na rozgrzanym silniku jest ok. Powodem tego może być gaz który był zamontowany w 2005r czy ktoś może miał z wymianą większą styczność i podpowie krok po kroku jak się do tego zabrać
-demontaż rozrządu (ustawienia na kole rozrządu , napinacz hydrauliczny jak zdemontować na co zwrócić szczególną uwagę)
-demontaż samych zaworków
mam zamiar kupić kpl.zaworów, uszczelkę pod głowice, uszczelniacze zaworów,uszczelkę pokrywy zaworów(wyciek) a także filtr oleju + olej
Kolego a może by wystarczyło wymienić samoregulatory bo jeżeli zrobiłeś test szczelności (a mniemam że tak było) to raczej zaworki są ok. Można by to było zrobiś dla samego fanu tylko po co? bez zciągania głowicy można też posprawdzać czy zawory pracują poprawnie czy spręzynki nie są połamane. ale jeżeli chcesz to zachęcam do lektury książki serwisowej.!
JEST WOJNA-SĄ STRATY była NIVdzięcznica 1.6 91r==>Granda Viertara 2,0HDi

CHREATIW TECHNOLOŻI ;)

efendi2007
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: efendi2007 » czw lut 17, 2011 4:33 pm

Test szczelności robiłem i było ok. gdy sinik pracował na 4 cylindry natomiast po przegazowaniu jak zaczął pracować na 2 , nie było ciśnienia praktycznie wcale na pozostałych cylindrach.a co do książki napraw to mam ale z nivy 1,6 (w j polskim) z 1,7MPi nie mogę znaleźć nigdzie i stąd te moje pytania

Awatar użytkownika
LTK

Post autor: LTK » śr lut 23, 2011 3:52 pm

Polecam FAKJU :)21
Russian Panzer Łada Niva....

2Kółka

Post autor: 2Kółka » czw lut 24, 2011 1:55 pm

Proszzzz... łopatologicznie i z obrazkami :)21

http://www.autoprospect.ru/vaz/21213-ni ... 21214.html

Przestudiuj sekcję trzecią, jak nie władasz mową Rusa, użyj gogla :wink:

efendi2007
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: efendi2007 » czw lut 24, 2011 3:15 pm

Wielkie dzięki za pomoc stronka się przydała części kupione i jutro biorę się do roboty :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”