Zakup Nivy - polecacie?

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

grinchi
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Zakup Nivy - polecacie?

Post autor: grinchi » wt wrz 27, 2011 1:10 am

Witam,

Czy Niva nada się jako auto do dojeżdżania do pracy (około 50 km dziennie) i do nauki jazdy w terenie? Chodzi to za mną od dwóch lat, najpierw myślałem o Samuraju, ale ze względu na koszty części, wolę Nivę. Jeśli chodzi o dłubanie, to z usług mechaników nie korzystam, większość awarii naprawiam sam. Mam obecnie Opla Omegę i jest to dość wygodny dupowóz, ale na tą chwilę nie potrzebuję dużego kombiaka z kosmicznym spalaniem. Pytanie czy zniosę tak drastyczną zmianę standardu jazdy :)

Temat spalania znam, awaryjności też, bo trochę poczytałem (przyda mi się doświadczenie z posiadania poldka). Jak jest z ogrzewaniem> Nie przymarza tyłek do fotela? A może szykuje się jakiś spot w okolicach Warszawy? Tak, żebym mógł przyjechać i porobić jako balast w Waszych Nivach?

2Kółka

Re: Zakup Nivy - polecacie?

Post autor: 2Kółka » wt wrz 27, 2011 8:53 am

grinchi pisze:Witam,

.. Jak jest z ogrzewaniem> Nie przymarza tyłek do fotela?
Wręcz przeciwnie, jajka se możesz gotować :)13

Awatar użytkownika
Krzysiek-74
Kontaktowanie:

Post autor: Krzysiek-74 » wt wrz 27, 2011 8:59 am

Wynika z tego co napisałeś, że NIVA to wręcz idealny samochód dla Ciebie :)2 :)21

Awatar użytkownika
wojo02

Post autor: wojo02 » wt wrz 27, 2011 9:34 am

grinchi pisze:Jak jest z ogrzewaniem
ogrzewanie świetnie działa (w lecie też) :)21
poszukaj jakiejś zagazowanej wersji i nie 20 letniego syfa tylko coś po roku 2000
moim zdaniem lepszy jest gaźnik (do naprawy u kowala) ale tu są różne opinie: np że przy dachowaniu zgaśnie :D

grinchi
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: grinchi » wt wrz 27, 2011 10:53 am

wojo02 pisze:
poszukaj jakiejś zagazowanej wersji i nie 20 letniego syfa tylko coś po roku 2000
moim zdaniem lepszy jest gaźnik (do naprawy u kowala) ale tu są różne opinie: np że przy dachowaniu zgaśnie :D
Oczywiście, że z gazem :) w końcu ma być oszczędniejsza niż mój dotychczasowy strucel. Wtrysku się nie boję, bo też można wszystko zrobić samemu.
Po 2000 są za drogie, nie mam funduszy. Korozji sie nie boje, bo jeździłem Oplem :lol:
Za 4-5 tys. można kupić w rozsądnym stanie?

2Kółka

Post autor: 2Kółka » wt wrz 27, 2011 12:49 pm

grinchi pisze:
wojo02 pisze:
Oczywiście, że z gazem :) w końcu ma być oszczędniejsza niż mój dotychczasowy strucel. Wtrysku się nie boję, bo też można wszystko zrobić samemu.
Po 2000 są za drogie, nie mam funduszy. Korozji sie nie boje, bo jeździłem Oplem :lol:
Za 4-5 tys. można kupić w rozsądnym stanie?

w tych założeniach bierz jednowtryska :)2 Części od poldka na wtrysku pasują, koledzy wrzucają :)2
Nivy na gaźniku robili do '94-'95
gaźnik- problemy,
Multipoint- gadżety drogie,

Rozsądny stan pojęcie względne :roll:

grinchi
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: grinchi » wt wrz 27, 2011 1:39 pm

2Kółka pisze:
Rozsądny stan pojęcie względne :roll:
Rozsądny to taki, żeby przejeździł zimę (niekoniecznie w terenie) bez konieczności inwestowania w niego kolejnych 2 tys.

A co ze spotem? Szykuje się coś? A może jest jakiś user nivy mieszkający pod Warszawą (najlepiej na południe) do którego mógłbym podjechać, pogadać i zapoznać się w miarę z autem (przynajmniej wsiąść do środka, bo nivą w życiu nie jechałem)?

Awatar użytkownika
Krzysiek-74
Kontaktowanie:

Post autor: Krzysiek-74 » wt wrz 27, 2011 2:12 pm

grinchi pisze: pod Warszawą (najlepiej na południe) do którego mógłbym podjechać, pogadać i zapoznać się w miarę z autem (przynajmniej wsiąść do środka, bo nivą w życiu nie jechałem)?
Na południowy zachód jest Wrocław - Oława. Zawsze możesz podjechać, to się "bujniesz" NIVĄ mą :)21

Awatar użytkownika
escorciarz
Kontaktowanie:

Post autor: escorciarz » wt wrz 27, 2011 5:46 pm

Do Zduńskiej Woli masz bliżej. :)21 Zapraszam.
grinchi pisze:Korozji sie nie boje
Musisz się bać, bo jak wpieprzy Ci podłużnice, to długo nie pojeździsz :wink:

grinchi
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: grinchi » śr wrz 28, 2011 2:36 am

Kurna, jedno i drugie daleko, czekam na propozycje z Mazowsza.
escorciarz pisze:Musisz się bać, bo jak wpieprzy Ci podłużnice, to długo nie pojeździsz :wink:
Słuszna uwaga, nie pomyslałem :-?

siejol
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: siejol » pt wrz 30, 2011 5:55 pm

escorciarz pisze:Do Zduńskiej Woli masz bliżej. :)21 Zapraszam.
grinchi pisze:Korozji sie nie boje
Musisz się bać, bo jak wpieprzy Ci podłużnice, to długo nie pojeździsz :wink:
no ale spawarka i sprawna ręka da sobie z tym też radę:)

weleslaw
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: weleslaw » czw sty 31, 2013 4:47 pm

żeby nie zakładać nowego wątku... zbieram na nivę ale nową te 4 dychy co trzeba dać no chyba, żeby z gazem to jeszcze by wypadało dołożyć... generalnie jestem na ukończeniu (zbierania, chyba że mi się coś tam coś tam pokombinuje). w każdym razie mam takie pytanie, bo czytam o nivach same kontrowersyjne rzeczy, że dziadostwo itd. w każdym razie nie przedłużając czy taniej wyjdzie dać za nową to 40 tys. czy za te pieniądze lepiej jakąś powiedzmy rav4 2004-5r. z 150-200 tys na liczniku?

dandan

Post autor: dandan » czw sty 31, 2013 5:53 pm

Dobra Niva,dobra rav4ka.
Nie wiadomo,do czego potrzebny Ci ten samochód,jak go masz zamiar eksploatować.

Awatar użytkownika
majus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: majus » czw sty 31, 2013 6:22 pm

Zakładam, że jeśli myślisz na nową Nivą to nie planujesz jej katować po bagnach aby tylko antena wystawała ;) Ogólnie zawsze znajdą się osoby z bardzo różnymi opiniami. Czy sam wydałbym 40 kawałków na nówkę? Chyba nie, co prawda parę zmian zrobili przydatnych szczególnie w bardziej turystycznej i trasowej jeździe np wspomaganie, nowe wały z mniejszym biciem itd. W tej chwili pewnie najlepszą opcją (ciężką w realizacji) byłoby trafienie Nivki nawet z zachodu z lat 2009-2010 już po tych pierwszych zmianach ale za cenę do ok 20 000. Wkładasz pozostałą kasę w to co wymagana poprawienia i wydłuży okresy między kolejnymi wymianami (np komplet polibuszy, porządne drążki) trochę kasy na jakieś kółka itd. Ale każdy ma swoje priorytety :)
Niva 1,7 MPI, 2002.

Awatar użytkownika
tomek

Post autor: tomek » pt lut 01, 2013 12:18 am

weleslaw pisze:żeby nie zakładać nowego wątku... zbieram na nivę ale nową te 4 dychy co trzeba dać no chyba, żeby z gazem to jeszcze by wypadało dołożyć... generalnie jestem na ukończeniu (zbierania, chyba że mi się coś tam coś tam pokombinuje). w każdym razie mam takie pytanie, bo czytam o nivach same kontrowersyjne rzeczy, że dziadostwo itd. w każdym razie nie przedłużając czy taniej wyjdzie dać za nową to 40 tys. czy za te pieniądze lepiej jakąś powiedzmy rav4 2004-5r. z 150-200 tys na liczniku?
Zakup Nivy za 40 klocków...nie ma argumentów za.
Chociaż kto bogatemu zabroni :wink: Był tu na forum taki co i Uaza nówkęsztukę kupił...
UAZ 78 r (dawno temu)>czerwona niva 91r>biała niva 98 r >Disco 300, 98 r

weleslaw
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: weleslaw » pt lut 01, 2013 7:23 am

nivę zawsze mieć chciałem :D nieracjonalnie ale jak to w życiu bywa nie zawsze się ma to co się chce. samochód potrzebuję do rekreacji 60/40 trasa/teren typu dojazd do domu drogą leśną z średnimi koleinami po traktorze i czasami błotem... niby nic ale zwykłym samochodem czasami nie idzie i raz sobie przeciąłem przewód paliwowy bo kamienia nie zauważyłem :)3. poza tym nie potrzebuje jakiś specjalnych fajerwerków na pokładzie. jak miałem kiedyś Poldka to się jeździło czasami coś zaglądnęło do środka i było, jak widzę obecne samochody cud miód to niby fajnie ale bez serwisu albo mechanika porażka... a koszty napraw jakiegoś landa to jak czytałem zaczynają się od 5 tys... stąd niva. poza tym dochodzi kwestia zakupu gdzie miłych panów sprzedających niebezpieczne trupy jak Mrówków a ja mechanikiem ani cudotwórcą nie jestem... trzecie to, jak ojciec uczył kiedyś co nowe to nowe. przez moment myślałem o jimny bo jest stosunkowo |tani| ale czasami dwa worki ziemniaków by wypadało na bagażnik wrzucić

weleslaw
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: weleslaw » pt lut 01, 2013 7:26 am

tak mi się jeszcze pomyślało, że nie ma fabryk produkujących używane samochody i czasami ktoś musi ten nowy kupić :lol: ... ale nie upieram się przyjmuje argumenty i krytyki. już sobie uaza 452 wyperswadowałem

dandan

Post autor: dandan » pt lut 01, 2013 6:29 pm

Janusz73 zdaje się swoją Nivę parę lat temu w salonie zakupił,może coś napisze,czy jeszcze raz
kupiłby nówkę?

Janusz73

Post autor: Janusz73 » pt lut 01, 2013 9:54 pm

Dandan pytasz-odpowiadam.Jak najbardziej kupiłbym jeszcze raz,a tym bardziej że te najnowsze wersje bardzo mnie kuszą.Ale nie Łade Chevrolet Nive,ta mi sie nie podoba,po prostu nie ma w wyglądzie tego agresywnego zacięcia.To prawda,że już po wyjechaniu z salonu dużo sie traci,ale tak jest chyba z każdym nowym,produkowanym seryjnie samochodem.Nówka to jest nówka,po prostu zaczynasz pierwszy eksploatować samochód i masz na niego gwarancje.Welesław jest jeszcze taka metoda kupna samochodu-szukaj promocji w wyprzedażach ubiegłego rocznika tzn.auto jest nowe,a stalo rok może dwa gdzieś w salonie.W takim przypadku trzeba negocjować cene i powiem szczerze,że mozna osiągnąć zadowalające efekty.Taki samochód dla salonu to "cierń w oku" i każdy zainteresowany jego kupnem to ważny klient.Salon sprzedając takie auto też zarabia na nim ale już nie tak jak na aktualnym roczniku.

weleslaw
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: weleslaw » sob lut 02, 2013 7:26 am

dzięki wielki za cenne opinie

dandan

Post autor: dandan » ndz lut 03, 2013 12:32 am

:wink:
No to jeszcze patrz,co o ładziankach i ich właścicielach wypisują inni,żebyś wiedział,co Cię czeka :)21

Co łączy Ładę i magiczną różdżkę?
Obie działają tylko w bajkach.

Jak nazywamy Ładę na szczycie wzniesienia?
Cudem.

Jak nazywamy kilka Ład na szczycie wzniesienia?
Fabryką samochodów.

Jak mówimy na 100 Ład na szczycie wzniesienia?
Złomowisko.

Ile osób powinno jeździć Ładą?
Cztery. Jedna do kręcenia kółkiem, trzy do pchania z tyłu.

Dlaczego wszyscy kierowcy Ład się znają?
Widzieli się rano w warsztacie.

Jak nazywamy kierowcę Łady twierdzącego że przekroczył prędkość?
Kłamcą.

Dlaczego jazda Ładą nie jest ekonomiczna?
Bo na każde 10 kilometrów zużywa parę butów.

Jak podwoić wartość Łady?
Zostawić w niej złotówkę.

Czy Łada może się rozpędzić do 120 km/h?
Tak, ale tylko raz.

Jaka jest maksymalna wartość przyspieszenia Łady?
9,81 m/s^2.

Po co w Ładzie czwarty pedał?
Żeby napompować poduszkę powietrzną.

Jak nazywają się pochłaniacze drgań od nawierzchni w Ładzie?
Pasażerowie.

Co się stanie jeśli użyjesz odrdzewiacza na Ładzie?
Łada znika.

Co jest w Ładzie zamiast koła zapasowego?
Para treków i mapa.

Co się znajduje na 16 ostatnich stronach książki serwisowej Łady?
Rozkład jazdy autobusów.

Co się pojawia na liczniku kilometrów po przekroczeniu 10 000?
Game over!

Kto to jest optymista?
Właściciel Łady wyposażonej w alarm.

Jak poznać sportową wersję Łady?
Jej właściciel nosi adidasy.

Po co w Ładzie wycieraczka tylnej szyby?
Żeby zdrapywać rozbijające się o nią muchy.

Po co w Ładzie podgrzewanie tylnej szyby?
Do ocieplenia dłoni pchających ją ludzi.

Skopiowane z innego forum :wink:

weleslaw
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: weleslaw » ndz lut 03, 2013 1:16 pm

no.... :P
trabanta sobie kiedyś kupiłem... też było - żeby zatankować i podwoić wartość... ale wszyscy się na ulicy za mną oglądali...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”