wieczny problem most
Moderator: Albert_N
-
- jestem tu nowy...
wieczny problem most
panowie mam pytanko czy da się poskładać przedni most znaczy wymienić koło talerzowe i wałek na nowy bez żadnego osiowania bo mi sprzedawca coś wspomina o jakiś tulejkach i rozwiercaniu?
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Re: wieczny problem most
Jako, że o rozwiercaniu i tylejkach gada sprzedawca, to można mu wybaczyć
. Ale i tak, minimum wiedzy powinien posiadać
Żadnego rozwiercania, przy wymianie wałka i talerza - nie ma
Faktem jest, że trzeba talerz, względem wałka odpowiednio ustawić i "napiąć".
Więc z tym "osiowaniem" miał trochę racji.
Może się zdarzyć, że po założeniu wałka i wstępnym pasowaniu względem talerza, trzeba będzie go "rozbroić", czyli zdjąć łożysko i zmienić podkładkę. Ale po ostatnich doświadczeniach śmiem twierdzić, że ta którą masz, na 99% będzie właściwa.
A co ci się z przednim "mostem" dzieje?

Żadnego rozwiercania, przy wymianie wałka i talerza - nie ma

Więc z tym "osiowaniem" miał trochę racji.
Może się zdarzyć, że po założeniu wałka i wstępnym pasowaniu względem talerza, trzeba będzie go "rozbroić", czyli zdjąć łożysko i zmienić podkładkę. Ale po ostatnich doświadczeniach śmiem twierdzić, że ta którą masz, na 99% będzie właściwa.
A co ci się z przednim "mostem" dzieje?
-
- jestem tu nowy...
kolego jak to bywa zerwałem do połowy zęby na kole talerzowym niby brakuje minimalnie z wysokości ale jedzie tylko metr może dwa i zaczyna przeskakiwać i dopiero po zapięciu blokady mogę się poruszać. Co do twojej wypowiedzi to rozumie że ta podkładka znajduje się na wałku i reguluje się nią prawidłowy moment zazębienia wałka z kolem? dziś będe rozbierał most czy na coś szczególnego zwrócić uwagę/ dzięki za info.
- Marek D.
-
łał - czekają Cię ciekawe doświadczemiaduzy-domel@wp.pl pisze:kolego jak to bywa zerwałem do połowy zęby na kole talerzowym niby brakuje minimalnie z wysokości ale jedzie tylko metr może dwa i zaczyna przeskakiwać i dopiero po zapięciu blokady mogę się poruszać. Co do twojej wypowiedzi to rozumie że ta podkładka znajduje się na wałku i reguluje się nią prawidłowy moment zazębienia wałka z kolem? dziś będe rozbierał most czy na coś szczególnego zwrócić uwagę/ dzięki za info.

na początek poszukaj, chyba w dziale suki, przepisu na ustawianie talerza z atakiem - było tam o gazetach, farbie, takie tam zabobony

a i o nowych łożyskach, uszczelkach i tulejce dystansowej nie zapomnij

A czemu wieczny 

-
- jestem tu nowy...
rozebrałem dziś most i okazało się że te stopy które trzymają satelity i łożyska były lużne i nie używałem wogle siły do ich odkręcenia. teraz jeszcze jedno czy te duże dziwne śruby od strony półosiek wkręca się po skręceniu satelit? i jak mocno je dokręcić?
- silverstone
-
A może byś tak sobie w KSIĄŻCE poczytał. Tam wszystko czarno na białym po kolei...
A tak z innej bajki.......odważny jesteś......

A tak z innej bajki.......odważny jesteś......

1,6 '92, 1,7i '98.....
- Marek D.
-
to tzw. podpory - aluminiowe, gwintowane odlewy. sprawdź czy któraś nie jest pęknięta (pęknięcie teoretycznie kwalifikuje całą obudowę do wymiany) pomacaj czy gwint nie zerwany i najważniejsze - nie pomyl ich przy składaniu bo popękają przy dokręcaniuduzy-domel@wp.pl pisze:rozebrałem dziś most i okazało się że te stopy które trzymają satelity i łożyska były lużne i nie używałem wogle siły do ich odkręcenia. teraz jeszcze jedno czy te duże dziwne śruby od strony półosiek wkręca się po skręceniu satelit? i jak mocno je dokręcić?

- rus_one
-
- Kontaktowanie:
I tak zebaneodważny jesteś......

miasto WOODSTOCKu
Disco 200 tdiPlug & przyspawaj & Play
Mitsumaniaki
Mitsumaniaki
- silverstone
-
To że sam, to brawo.
To że bez żadnej wiedzy, choćby teoretyczno-książkowej, to odwaga (coby tego nie nazwać głupotą).
To że bez żadnej wiedzy, choćby teoretyczno-książkowej, to odwaga (coby tego nie nazwać głupotą).
1,6 '92, 1,7i '98.....
- rus_one
-
- Kontaktowanie:
No możliwe. Ale sam pamiętam jak robiłem pierwszy raz skrzynię i różnicowy w malaczu. Jak się ma łeb na karku i google, albo kogoś żeby zapytać o niejasności to się da.
miasto WOODSTOCKu
Mitsumaniaki
Mitsumaniaki
- silverstone
-
A o przygotowaniu logistycznym ofensywy Ty słyszał ?
Tak coby się w połowie miotania nie ocknąć z ręką w nocniku.

Tak coby się w połowie miotania nie ocknąć z ręką w nocniku.

1,6 '92, 1,7i '98.....
- rus_one
-
- Kontaktowanie:
Słyszał słyszał
Ale to trzeba samodzielnie sprawdzić. Potem wyjąć rękę z nocnika, umyć i odpalić kompa, tudzież telefon do przyjaciela
Do tej pory nie nauczyłem się używać instrukcji wszelakich
Bo co? Ja nie dam rady... 

Do tej pory nie nauczyłem się używać instrukcji wszelakich

miasto WOODSTOCKu
Mitsumaniaki
Mitsumaniaki
-
- jestem tu nowy...
witam ekipę, widzę że wywiązała się nie zła pogawędka. Co do mostu to złożony wszystkie bebechy nowe dziś go zamontuje i zdam relację, posłuchałem rady kilku z was i poczytałem trochę i wydaje mi się że nie będzie tragedi
- rus_one
-
- Kontaktowanie:
Za którymś razem na pewno nie będzie 

miasto WOODSTOCKu
Mitsumaniaki
Mitsumaniaki
Fajnie,że złożony.
Zdaj teraz relację z jazd ,czy nie pojawia się np.wycie przekładni przy jakiejś prędkości,ewent. inne atrakcje.
Bo jednak,że śrubek nie zostało,nie znaczy, że jest dobrze.

Zdaj teraz relację z jazd ,czy nie pojawia się np.wycie przekładni przy jakiejś prędkości,ewent. inne atrakcje.
Bo jednak,że śrubek nie zostało,nie znaczy, że jest dobrze.

-
- jestem tu nowy...
a jednak panowie jest dobrze nic nie wyje i albo mam sporo szcześcia albo nie jest to takie trudne.teraz czeka mnie walka z wycentrowaniem reduktora .dzięki za info
Kierowałeś się serwisówką, pilnowałeś momentów dokręcenia, czy po prostu poskładałeś ?
Niva 1978 1.6D VW ;]