kąty koła tyl
Moderator: Albert_N
kąty koła tyl
dzis przy okazji ustawiania zbieznosc srawdzilem konty z tylu bo wczesniej bralo mi opone od srodka i wyszedl zonk lewe lezy 4 stopnie prawe 2 stopnie ale co mnie zadziwilo to to ze z tylu nie ma regulacji tego konta prawda ? czy jest jakis sosub o ktorym nie wiem , i czy to mozliwe zeby kawal takiego zelastwa wygiąć ?
niva '85 1,8(vw,) lpg, wspomaganie el. , lift byl i sie zmyl, 215r15
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Re: kąty koła tyl
"Sosuba" żadnego nie ma, coby "kąty" na tyle ustawić.
Wniosek taki, że masz pogięte półosie i/lub pochwę mostu. No chyba, że fele zygzakiem jadą
No jeszcze łożyska półosi mogą być / lub są w agonii.
Pisz do Mikołaja, coby nowy most, pod Choję
przyniósł 
Wniosek taki, że masz pogięte półosie i/lub pochwę mostu. No chyba, że fele zygzakiem jadą

No jeszcze łożyska półosi mogą być / lub są w agonii.
Pisz do Mikołaja, coby nowy most, pod Choję

a może ktoś w swojej nivie mierzył katy z tylu i pamięta po ile miał stopni
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Generalnie jest jeszcze szansa, że jesli auto nie było po jakimś dzwonie, prostowane ciagnikiem - na oko - to możesz mieć wywalone przednie zawiecho i dlatego diagnosta nie może połapać całości.
Ciężko chłopie tak coś doradzić / zdiagnozować, nie mając samochodu pod nosem. Chcesz, aby ktoś podał "kąty" z tyłu. Ale "kąty" czego, jakie?
Ciężko chłopie tak coś doradzić / zdiagnozować, nie mając samochodu pod nosem. Chcesz, aby ktoś podał "kąty" z tyłu. Ale "kąty" czego, jakie?
katy pochylenia tylnego kola, a z ciągnikiem i użyciem jego siłownika to nadajemy na tych samych falach bo tez brałem to pod uwagę jako jedne z pierwszych rozwiązań
też to drążyłem w tym temacie http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=13&t=77864
Most jest trochę krzywy ale opon mi nie zdziera.
Most jest trochę krzywy ale opon mi nie zdziera.
Niva 1978 1.6D VW ;]
Radvarin dzięki sporo twój post wnosi czyli trzeba naprostować bydlaka a może pamiętasz czym Ty to zrobiłeś
Zmontowałem wszystko z tą "prostszą" obudową i przez rok użytkowania nie zauważyłem żadnych skutków ubocznych, a więc za prostowanie się nie brałem. Popytałem trochę jednak w warsztatach specjalizujących się w 4x4 i spece powiedzieli, że zaraz ponownie się pognie i lepiej inną obudowę załatwić. (opinie wyrażali na temat vitary w której dwa razy prostowanie przeprowadzali). Jak miałbym prostować, to opierałbym się na opisach z książki serwisowej nivki, gdyż bardzo dokładnie jest to opisane i przedstawione na rysunkach.
Niva 1978 1.6D VW ;]
Kolego pewnie ktoś cię wyrywał z bagna za most i się wykrzywił
Pozostała ci wymiana pochwy mostu z prostowaniem raczej ci nie wyjdzie , szybciej się cholerstrwo odłamie na spawie niż to naprostujesz .

- silverstone
-
Dupa tam prostowanie, szukaj dobrej obudowy. Przerzucisz most i bebechy za jedno popołudnie.
1,6 '92, 1,7i '98.....
no i most naprostowany, odginał się jak by był z blaszki cieniutkiej wiec dużej siły nawet nie było trzeba. A proces wyglądał mniej więcej tak 

...odginał się jak by był z blaszki cieniutkiej wiec dużej siły nawet nie było trzeba...
Więc gdybym na podwórku Nivę podniósł żabą za środek mostu,jak na zdjęciu,to most ugiął by się pod ciężarem Nivy?
Na tyle była potrzebna niewielka siła?

Więc gdybym na podwórku Nivę podniósł żabą za środek mostu,jak na zdjęciu,to most ugiął by się pod ciężarem Nivy?
Na tyle była potrzebna niewielka siła?
- PIOTRek NIVA
-
zobaczymy kiedy powróci do poprzedniego stanusawyer505 pisze:no i most naprostowany, odginał się jak by był z blaszki cieniutkiej wiec dużej siły nawet nie było trzeba. A proces wyglądał mniej więcej tak
Światła z 2107?????
POZDRO
Niva 1,6 '82
GV 1600 '03
MB W210 '01
to już historia
C4 Picasso '07
jeździ
Transit '02
dla chleba
GV 1600 '03
MB W210 '01
to już historia
C4 Picasso '07
jeździ
Transit '02
dla chleba
tak chyba są z 7'emki ale z takimi już kupiłem i nie wiem czy pasują bez modzenia
- PIOTRek NIVA
-
nie mówię że mam już zamiar motaćsawyer505 pisze:tak chyba są z 7'emki ale z takimi już kupiłem i nie wiem czy pasują bez modzenia

POZDRO
Niva 1,6 '82
GV 1600 '03
MB W210 '01
to już historia
C4 Picasso '07
jeździ
Transit '02
dla chleba
GV 1600 '03
MB W210 '01
to już historia
C4 Picasso '07
jeździ
Transit '02
dla chleba
no ty nie ale przez forum się przewija sporo osób wiec lepiej za w czasu uprzedzić pytania.

- silverstone
-
Naprostowany, czy wygięty jak leci w drugą stronę ? Pewnie nie spojrzałeś na schemat sposobu prostowania w KSIĄŻCE. Zauważyłbyś pewne subtelne, choć istotne różnice w metodachsawyer505 pisze:no i most naprostowany, odginał się jak by był z blaszki cieniutkiej wiec dużej siły nawet nie było trzeba. A proces wyglądał mniej więcej tak

1,6 '92, 1,7i '98.....
Się nie spinaj przeczytałem to co podał Radvarin po tym jak to twierdzisz wygięciu w druga stronę jak ze i w trakcie były robione pomiary dostępnymi mi przyrządami i wskazywały dość dobre wyniki, na pewno jest jakaś rozbieżność wymiarów ale w granicach rozsądku a co najważniejsze nie liże już mi opony wiec "operacja" jak dla mnie skuteczna
- silverstone
-
Nie spinam się, tylko podaję pod rozwagę uzasadnione wątpliwości 

1,6 '92, 1,7i '98.....