Jak zdjąć bęben?

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
szary11

Jak zdjąć bęben?

Post autor: szary11 » pt sty 20, 2012 3:29 pm

Od rana męcze się z bębnem, w przerwach przeczesując forum. Nie mogę dziada zdjąć! Śrubki wykręcone, próbowałem też wkręcać je w inne otwory, którymi niby się pomaga w zdejmowaniu bębna. Efekt - jedna pękła druga ukręcona. Dziad nie drgnął. Obstukuję młotkiem i też nic... posa odbitymi kawałkami fartucha.

Co jeszcze można zrobić???

Jantah
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Jak zdjąć bęben?

Post autor: Jantah » pt sty 20, 2012 6:25 pm

Kiedyś kiedyś miałem zwykłą ładę (chyba 2103) i tez podobny problem, wszystkie sposoby zawodziły więc wymysliłem taki "patent" :
Zrobiłem krótsze szpilki kół tak żeby łapały koło (felgę) a nie wchodziły w gwintowane otwory stalowej tarczą wewnątrz.

Podniosłem (opracowywane koło) auto i na biegu nagle przyspieszyłem. bezwładnośc koła przy ruszaniy zrobiła swoje, zapieczony bęben puścił.

powodzenia

Awatar użytkownika
szary11

Post autor: szary11 » pt sty 20, 2012 6:52 pm

No to nie przejdzie bo tu szpilki wychodzą z wewnątrz.

Awatar użytkownika
Radvarin

Post autor: Radvarin » pt sty 20, 2012 7:10 pm

było w tym temacie http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... n#p2612390

Jak trochę bęben zlezie, to postaraj się puknąć jakimś płaskownikiem bezpośrednio w szczęki. No, a w same bębny, to nie młotkiem bezpośrednio, tylko przez deseczkę/parkiet właśnie w celu ochrony przed wyszczerbieniem kołnierza.
Niva 1978 1.6D VW ;]

Awatar użytkownika
szary11

Post autor: szary11 » pt sty 20, 2012 7:34 pm

Analizowałem ten temat i próbowałem wg niego...

Bęben nawet nie drgął na piaście. Ile dałem rady odczyściłem i wpuściłem wd40 - może pomoże. Na razie skręciłem wszystko w kupe. Rozbić bębna nie chciałem, bo na weekend może jakaś przejażdżka będzie.
Po niedzieli dalej będę tłukł.

Pan Zbyszek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Pan Zbyszek » sob sty 21, 2012 1:12 pm

Jak widze dopiero cztery godziny pracy . A ręczny napewno odpuszczony ?
Może jeszcze warto odkręcić odpowietrznik , bo pompa daje zbyt dużo ciśnienia .

Awatar użytkownika
łajdaczka

Post autor: łajdaczka » sob sty 21, 2012 6:40 pm

Roz...ol to badziewo w drobny mak i będziesz miał spokój za dwa nowe bębny zapłacisz 80 zł, za te pieniądze to nie warto tracić zdrowia i nerwów na młotkowanie . A tak na przyszłość to przy zmianie szczęk lub nawet cylinderka szlifierką zeszlifuj rant bębna to nie będziesz już nigdy miał takich problemów

Awatar użytkownika
szary11

Post autor: szary11 » ndz sty 22, 2012 7:00 pm

Pan Zbyszek pisze:Jak widze dopiero cztery godziny pracy . A ręczny napewno odpuszczony ?
Może jeszcze warto odkręcić odpowietrznik , bo pompa daje zbyt dużo ciśnienia .
Było deko więcej godzin ;)

Ręczny odpuszczony, bęben obracał się bez oporów.

Awatar użytkownika
szary11

Post autor: szary11 » ndz sty 22, 2012 7:03 pm

łajdaczka pisze:Roz...ol to badziewo w drobny mak i będziesz miał spokój za dwa nowe bębny zapłacisz 80 zł, za te pieniądze to nie warto tracić zdrowia i nerwów na młotkowanie . A tak na przyszłość to przy zmianie szczęk lub nawet cylinderka szlifierką zeszlifuj rant bębna to nie będziesz już nigdy miał takich problemów
Powiedz gdzie tak tanio znaleźć bębny? W jacars 115zł/szt. Na allegro również podobne ceny...

Awatar użytkownika
tomek

Post autor: tomek » ndz sty 22, 2012 7:40 pm

szary11 pisze:
łajdaczka pisze:Roz...ol to badziewo w drobny mak i będziesz miał spokój za dwa nowe bębny zapłacisz 80 zł, za te pieniądze to nie warto tracić zdrowia i nerwów na młotkowanie . A tak na przyszłość to przy zmianie szczęk lub nawet cylinderka szlifierką zeszlifuj rant bębna to nie będziesz już nigdy miał takich problemów
Powiedz gdzie tak tanio znaleźć bębny? W jacars 115zł/szt. Na allegro również podobne ceny...
Na Leszczynowej nie taniej?
UAZ 78 r (dawno temu)>czerwona niva 91r>biała niva 98 r >Disco 300, 98 r

Awatar użytkownika
szary11

Post autor: szary11 » ndz sty 22, 2012 8:41 pm

Wstyd przyznać, ale jeszcze na Leszczynową nie zawitałem. Ostatnio z Jacarsa kupowałem. Sporo osób poleca ten sklep więc zobaczymy co tam powiedzą.

Pozdro!

Awatar użytkownika
tomek

Post autor: tomek » ndz sty 22, 2012 8:45 pm

szary11 pisze:Wstyd przyznać, ale jeszcze na Leszczynową nie zawitałem. Ostatnio z Jacarsa kupowałem. Sporo osób poleca ten sklep więc zobaczymy co tam powiedzą.

Pozdro!
Jak będziesz , pozdrów chłopaków od "klienta w krawacie" z białej Nivy...

Awatar użytkownika
łajdaczka

Post autor: łajdaczka » ndz sty 22, 2012 9:01 pm

Jak tam zawitasz to i pozdrów chłopaków od leśniczego Darka. :D

Awatar użytkownika
poborcapodatkowy

Post autor: poborcapodatkowy » ndz sty 22, 2012 9:13 pm

Bry! :)21
Zdejmij koło, podnieś, odpal silnik. Bieg, troche gazu i podeptaj hamulec. Musi poluzować :)21
Pajero Sport 3.0 V6 '00 - było
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była

Janusz73

Post autor: Janusz73 » ndz sty 22, 2012 9:25 pm

Znam ten problem z bębnami w Nivie.Potrafi sie zapiec do półosi i trzymać sie jej jak przyspawany.Ale nie ma rzeczy niemożliwych.O ile pamietam w celu ułatwienia ściągnięcia są trzy gwintowane otwory M8(może M10 nie pamietam dokładnie?).Wkręcając w otwory śruby,śruby sie opieraja o kołnierz półosi i zsuwają z niej bęben.Najważniejszą sprawą jest to,że śruby które sie wkręca muszą miec twardość minimum 8.8 bo śruby o twardości 5.6 są dobre ale w stolarce.Jeżeli naprężone do granic wytrzymałości śruby nic nie dają to bierze sie palnik i podgrzewa bęben między wkręconymi śrubami i w okolicy szpilek koła ale temperatura nie może być za wysoka i nie należy podgrzewać półosi..To musi poskutkować bo materiał bębna ma inną rozszerzalność niż materiał półosi.Jeżeli ta metoda nie da rady ściągnąć bebna to bierze się dwuramienny ściągacz o dużym rozstawie ramion i ramionami łapie sie za bęben a śrube ściągacza opiera o środek półosi.Albo peknie albo zejdzie.Szary11 tak jak pisałeś,że stukałeś w rant bębna od wewnętrznej strony samochodu,to Ci nic nie da,bo siły od uderzeń nie działaja tak jak potrzeba by zdjąć bęben.Oczywiście warunkiem tej całej "zabawy" jest to,że szczeki nie mogą blokować bebna.Ja przeszło dwa lata temu ściągałem bębny bo po umyciu je zamroziło i samochód był ruszany na siłe,musiałem zobaczyc czy nic się nie uszkodziło.Przed tym zapiekaniem bębnów ubezpieczam się w następujący sposób;znajomy który pracuje w PEC-u dał mi trochę smaru do rolek podajnika który odprowadza szlake z rusztu potężnego pieca,smar jest wybitnie wysokotemperaturowy i piekielnie drogi.Zawsze jak ściągam bębny to delikatnie smaruje półoś w miejscu styku z bębnem,tak żeby siła odśrodkowa nie wyrzuciła go na miejsce kontaktu bębna ze szczękami.Jestem pewny,że jak by mi teraz przyszło ściągnąć bęben to czas tej operacji 5 minut.

Awatar użytkownika
cerber67

Post autor: cerber67 » ndz sty 22, 2012 11:32 pm

Miałem podobny problem. Bęben zapiekł się w otworze centralnym. Kołnierz półosi zaklinował się w bębnie. Wystarczyło wiertełko "2". Rozwierciłem styk bębna /aluminium/ z kołnierzem centrującym półosi. Wystarczyło kilka otworków i przyłożenie niutona młotkiem. Bęben odskoczył.
Niva `88 1.6 zagazowana

Awatar użytkownika
szary11

Post autor: szary11 » pn sty 23, 2012 9:48 am

Dzięki za cenne podpowiedzi :)2 Teraz uzbrojony w nową wiedzę i możliwości, zrobię drugie podejście do tematu.

Awatar użytkownika
Krzysiek-74
Kontaktowanie:

Post autor: Krzysiek-74 » wt sty 24, 2012 6:03 pm

Janusz73 - wręcz podręcznikowo opisałeś metody ściągnięcia bębna :)2 :)2

Zapomniałeś, że należałoby jeszcze odkręcić śrubę mocującą bęben do kołnierza półosi :wink: , jeśli ocywiście - wcześniej tam była wkręcona :lol:

Ja przed montażem, wszelkie miejsca styku smaruję pastą miedzianą. Jest w miarę tania, nie wypłukuje jej łatwo woda.
Dzieki temu, bęben schodzi "na pstryknięcie palcem" 8) :)2

Janusz73

Post autor: Janusz73 » wt sty 24, 2012 6:55 pm

Krzysiek-74 juz przed kupnem auta w 2004 wiedziałem,że te bebny to słaby punkt Niwek.Ale nie ukrywam widziałem zawodników co rozbijali bębny,a jeden nawet półoś wyciągnął.Tak pominełem fakt,że jest śrubka która mocuje bęben i przoczyłem też,że gdy do bębna podchodzimy ze ściągaczem to trzeba wpierw zdjąć kapsel ozdobny z półosi.

Awatar użytkownika
Krzysiek-74
Kontaktowanie:

Post autor: Krzysiek-74 » wt sty 24, 2012 7:13 pm

Janusz73 pisze:... przoczyłem też,że gdy do bębna podchodzimy ze ściągaczem to trzeba wpierw zdjąć kapsel ozdobny z półosi.
:)21 :)21 :)21 :)2

Bębny (ich demontaż) są nie tyle słabym ale upierdliwym elementem, o ile mechanik przy nich robiący nie zauważył postępu w tak zwanej chemii motoryzacyjnej.
Zwykły smar ŁT, sprawy nie załatwi :wink:

Awatar użytkownika
Marek D.

Post autor: Marek D. » śr sty 25, 2012 10:16 am

inaczej - normalnie bębny ściąga się raz w roku - wtedy same spadają :wink: :)21
zapieczone to pamiętać o szczękach, chemia na dobę i trójramienny ściągacz no i trochę delikatności przy młotkowaniu bo kruche cholerstwo :wink: .
Niva 2,1TD koniec pieszczot
Monterey 3,1TD
www.podlasie4x4.pl

12TEO
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: 12TEO » czw sty 26, 2012 2:32 pm

bębny - fajna zabawa
kto ma ściągacz? :)
tylko jeden zszedł mi bez problemów (w dwóch częściach) jak mi się podnośnik wyślizgnął i poleciało wszystko

a na poważnie to wkręcić dobre śruby do oporu i jeszcze trochę a potem od tyłu po rantach ale przez klocek drewniany
wszystkie schodą po jakimś czasie
niva '03
nighthawk '91

Awatar użytkownika
szary11

Post autor: szary11 » czw sty 26, 2012 10:53 pm

12TEO pisze:bębny - fajna zabawa
kto ma ściągacz? :)
tylko jeden zszedł mi bez problemów (w dwóch częściach) jak mi się podnośnik wyślizgnął i poleciało wszystko

a na poważnie to wkręcić dobre śruby do oporu i jeszcze trochę a potem od tyłu po rantach ale przez klocek drewniany
wszystkie schodą po jakimś czasie
Nie schodzą... ale jakoś zejdą ;)

Awatar użytkownika
szary11

Post autor: szary11 » pn sty 30, 2012 12:22 pm

tomek pisze: Jak będziesz , pozdrów chłopaków od "klienta w krawacie" z białej Nivy...
No i nie pozdrowiłem... w klubie fitnes i "szmatekcie" nie słyszeli ani o Was, ani o bębnach ;)

Sklepu nie ma na Leszczynowej :(

Jakby ktoś miał namiar na tańsze bębny to miłoby mi było o tym przeczytać :)

Awatar użytkownika
tomek

Post autor: tomek » pn sty 30, 2012 2:17 pm

szary11 pisze:
tomek pisze: Jak będziesz , pozdrów chłopaków od "klienta w krawacie" z białej Nivy...
No i nie pozdrowiłem... w klubie fitnes i "szmatekcie" nie słyszeli ani o Was, ani o bębnach ;)

Sklepu nie ma na Leszczynowej :(

Jakby ktoś miał namiar na tańsze bębny to miłoby mi było o tym przeczytać :)
Słabo szukałeś.Leszczynowa 25, w garażu :wink: , nawet kawałek szyldu jest.Aż zadzwoniłem przed chwilą do nich, wciąż działają...PS. bęben u nich 100 zł szt.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”