Jazda bez przedniego mostu.
Moderator: Albert_N
Jazda bez przedniego mostu.
Witam, mam pytanie.Zakupiłem nivę z wymontowanym przednim mostem i skrzynią rozdzielczą(dyfrem)do tej pory jezdziłem z tylnym napędem.Ostatnio wrzuciłem dyfer,teraz mam pytanie jak ustawić tą średnią i krótką wajchę tak żeby nie uszkodzić tego reduktora.Nadmienię że nivka jest bez przedniego napędu.
Re: Jazda bez przedniego mostu.
średnia wajcha przełącza na biegi normalne i wolne - ustawiasz jak potrzebujesz
krótka wajcha jest od załączania blokady międzyosiowej - w twoim przypadku (brak przedniego napędu) powinieneś mięć załączoną blokadę bo w przeciwnym wypadku nigdzie nie pojedziesz (będzie się kręcił przedni wał)
mam nadzieję, że cię dobrze zrozumiałem bo dyfer i skrzynka rozdzielcza (reduktor) to nie to samo...
krótka wajcha jest od załączania blokady międzyosiowej - w twoim przypadku (brak przedniego napędu) powinieneś mięć załączoną blokadę bo w przeciwnym wypadku nigdzie nie pojedziesz (będzie się kręcił przedni wał)
mam nadzieję, że cię dobrze zrozumiałem bo dyfer i skrzynka rozdzielcza (reduktor) to nie to samo...
Лада Нива 84r., 1,6B
Dzięki kolego Feynman2 Chciałem się upewnić żeby czegoś nie rozwalić.Pozdrawiam
jak będziesz kiedyś miał już ten przedni most to wtedy należy pamiętać, że blokada (krótka wajcha) może być wszędzie załączona tylko nie na czarnym
Лада Нива 84r., 1,6B
Dziękować Dziękować.A może ktoś miał problem z grzejącą się skrzynią rozdzielczą Po przejechaniu 15km gorąca.Co może być tego przyczyną?
...brak oleju?lukaszb8 pisze:Dziękować Dziękować.A może ktoś miał problem z grzejącą się skrzynią rozdzielczą Po przejechaniu 15km gorąca.Co może być tego przyczyną?

UAZ 78 r (dawno temu)>czerwona niva 91r>biała niva 98 r >Disco 300, 98 r
Przedni most już wrócił do ładzianki.Piękna sprawa.Most zalany Hipol 85W 90.Dziękuję za dobre słowo.