Felgi 15'' do Nivy

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
Franek_

Felgi 15'' do Nivy

Post autor: Franek_ » sob cze 16, 2012 8:54 am

Witam najuprzejmiej wszystkich.

Pozbylem sie zapewniajacych rewelacyjna trakcje, doskonale wlasciwosci terenowe, wysmienicie skuteczne oczyszczanie z blota, krotka droge hamowania na sliskiej nawierzchni oraz niezmiernie niski poziom halasu opon Voltyre VLI-5. Lada stoi w tej chwili na oryginalnych / wygladajacych na oryginalne felgach detkowych 16'' oraz rownie rewelacyjnych co VLI-ki detkowych oponach letnio - zimowych, szosowo - allterrain'owych renomowanej marki GoodRide (taki Goodyear skrzyzowany z Goodrich, laczacy najlepsze wlasciwosci opon obydwu wyzej wspomnianych producentow).

Doceniajac dobra wole i jak najlepsze intencje poprzednich wlascicieli, ktorzy w przedmiocie zapewnienia Ladzie maksimum bezpieczenstwa, komfortu oraz wlasciwosci jezdnych zaopatrzyli ja w te dwa komplety rewelacyjnych gum, postanowilem je mimo wszystko wymienic, a te dwa komplety kol (z ktorego zostal już tylko jeden, niezmiernie uniwersalny zestaw cieszacej sie wieloletnia tradycja, zbierajacej najbardziej prestizowe laury marki GoodRide) zamienic na jeden. Na przyklad na nalewki BFG AT lub inne podobne, w orientacyjnej cenie ok. 250 PLN / sztuke.

Wziawszy pod uwage budzacy moj smutek fakt, iz z zalem rozstane sie z technologia space rocket przejawiajaca sie instalowaniem w XXI wieku wewnatrz opon detek, zastanawiam sie nad wyborem odpowiednich felg. I tu moje pytalnie - jakie felgi 15'' na opony bezdetkowe nadaja sie do Nivy, wziawszy pod uwage fakt zastosowania przez jej konstruktorow sprytnego patentu polegajacego na zlaczeniu na stale szpilek do kol? Opony, na ktorych toczyc sie bedzie moj pojazd, beda mialy wymiar oscylujacy w granicach 27/8,5r15 (lub 27/8r15 i inne zblizone). Chodzi mi o to, bym mogl na nowe felgi bezproblemowo zalozyc tak monstrualnie szerokie opony, oraz by felgi pasowaly do tych trwale zlaczonych z pojazdem szpilek (i aby szpilki nie okazaly sie za krotkie) oraz oczywiscie, by zgadzal sie rozstaw srub oraz srednica tego srodkowego kolka.

Z gory dziekuje za merytoryczne odpowiedzi. Pozdrawiam.

EDIT: Jednoczesnie informuje, iz gdyby szanowne towarzystwo na sama mysl o posiadanych przeze mnie doskonalych oponach GoodRide (rokujacych na jeszcze przynajmniej jeden sezon jezdzenia po czarnym) na stalowych, oczyszczonych druciana szczotka i zabezpieczonych przed zlosliwa rdza (tylko pro forma, wszak rosyjskich pojazdow i akcesoriow do nich rdza sie nie ima) podkladem do plotow oraz gustownie czarnym, nadajacym agresywny wyglad chlorokauczukiem stalowych, detkowych felgach 16'' dostalo niekontrolowanego slinotoku, to jestem gotow do negocjacji w kwestii zbycia tego doskonalego przykladu najnowoczesniejszej technologii.

Tylko nie pozabijac sie tu!

EDIT 2: Majac w perspektywie traumatyczne rozstanie z dotychczasowymi oponami zapomnialem dodac, iz do tych czterech kol jest jeszcze identyczny, transportowany przeze mnie pod maska Lady zapas, jednakze nie zostal on poddany tuningowi polegajacym na nadaniu mu eleganckiej, czarnej barwy.

lukaszb8

Re: Felgi 15'' do Nivy

Post autor: lukaszb8 » sob cze 16, 2012 8:43 pm

Pozbylem sie zapewniajacych rewelacyjna trakcje, doskonale wlasciwosci terenowe, wysmienicie skuteczne oczyszczanie z blota, krotka droge hamowania na sliskiej nawierzchni oraz niezmiernie niski poziom halasu opon Voltyre VLI-5
Czekam z niecierpliwością na te kółka.Pozdrowionka dla Maćka. :wink:

Awatar użytkownika
Franek_

Re: Felgi 15'' do Nivy

Post autor: Franek_ » ndz cze 17, 2012 9:49 am

lukaszb8 pisze:Czekam z niecierpliwością na te kółka.Pozdrowionka dla Maćka. :wink:
Zaufaj mi, sa powody ku tej niecierpliwosci. Jazda na VLI-kach jest przezyciem.. niezapomnianym=)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”