Potrzebna pomoc.
Moderator: Albert_N
Potrzebna pomoc.
Witam,po dzisiejszym wyjezdzie wróciłem na holu.Nie wiem co się stało straciłem biegi.Podczas jazdy po asfalcie coś huknęło i rozłączyło biegi.Zjechałem na pobocze skrzynia biegów normalnie przerzuca biegi na wciśniętym sprzęgle,jak puszczam sprzęgło coś rzęzi ale samochód nie rusza.Po powrocie do domu zauważyłem ze łącznik między skrzynią biegów a reduktorem obraca się bez żadnych oporów.Czy to reduktor uszkodzony?
Re: Potrzebna pomoc.
Z blokadą jedzie?
-
-
Reduktor 

Nie z blokadą też nie jedzie.Da radę zrobić ten reduktor czy trzeba myśleć o nowym?
-
-
zobaczyc zawsze mozna ale nie wiem czy oplaca sie skóra za wyprawke ;/
Ostatnio zmieniony pt sie 31, 2012 11:47 am przez kamiloskop, łącznie zmieniany 1 raz.
"Nowy" w używce to chyba najbardziej ekonomiczna opcja 

Do 500zł może coś znajdę.Pytania teraz dlaczego się rozwalił ten reduktor?Blokady nie załączałem dziwne.
-
-
nie szlales na asfalcie za bardzo ;/
Olej był

Jechałem 80kmh na piątym biegu,bez szaleństw,tak olej był.
-
-
po prostu niva-reduktor 

Jeszcze całkiem niedawno panowała na forum opinia, że reduktora w nivie nie da się zakatować
Ale paru już ten pogląd zweryfikowało

Ale paru już ten pogląd zweryfikowało

to raczej nie jest reduktor, też mi się tak kiedyś podziało;
jebło bez powodu na prostej drodze na 5-ce bez zapiętego reduktora i się okazało, że to jakiś wałek co dochodzi albo odchodzi od reduktora
gość mi to naprawił za stówkę (coś tam wytoczył?, pospawał? odciął?- już nie pamiętam bo to dawno było)
edit. acha, też biegi wchodziły i terkotało jak się puściło sprzęgło
jebło bez powodu na prostej drodze na 5-ce bez zapiętego reduktora i się okazało, że to jakiś wałek co dochodzi albo odchodzi od reduktora
gość mi to naprawił za stówkę (coś tam wytoczył?, pospawał? odciął?- już nie pamiętam bo to dawno było)
edit. acha, też biegi wchodziły i terkotało jak się puściło sprzęgło
Witam.Właśnie wytargałem reduktor,ku mojemu zdziwieniu reduktor jest cały,rozsypał się przegub homokinetyczny.Nie ta guma tylko to co jest w środku.Temat można zamknąć.
- Sawa GR
- Kontaktowanie:
Dlatego te reduktory takie tanie, (np w porównaniu do przedniego mostu) Ktoś ponoć go zepsuł ale nie wiadomo kto, w większości przypadków przeżywają Nivę. Sam miałem na sprzedaż to nikt nie chciał za 500 dopiero za 300 poszedł do jakiegoś ruraka...
Patrol Y60 2,8TD 1992 - Jest
Niva 1,9D 1990 - Była
Pathfinder 2,5TD automat 2008 - On road
Niva 1,9D 1990 - Była
Pathfinder 2,5TD automat 2008 - On road