zblokowana blokada dyferencjalu
Moderator: Albert_N
zblokowana blokada dyferencjalu
Witam, wajcha jest w polozeniu zapietej blokady i za nic nie moge tego "wypiac" jest zabite na amen, czy to jakas standardowa dolegliwosc nivek ? co radzicie ? wymiana ? mozna to gdzies naprawic ?
Re: zblokowana blokada dyferencjalu
Do przodu, do tyłu, z buta
Aha.. i dzień dobry.

Aha.. i dzień dobry.
takim sposobem ułamałem już drążek 

Było o tym,było.
Szybciej chyba będzie siąść i zapoznać się z zasobami forum,niż parę dni i nocy czekać na różne podpowiedzi.
W Nivach zazwyczaj problem,który masz, powodują sami kierowcy.
Reduktory są o.k.
Pozdr. i również dzień dobry
Szybciej chyba będzie siąść i zapoznać się z zasobami forum,niż parę dni i nocy czekać na różne podpowiedzi.
W Nivach zazwyczaj problem,który masz, powodują sami kierowcy.

Reduktory są o.k.
Pozdr. i również dzień dobry

Wróćmy do genezy:
sam jej to zrobiłeś czy tak kupiłeś
?
sam jej to zrobiłeś czy tak kupiłeś

- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
naprężenia w napędach powodują, że się tak blokuje.. może masz różnej średnicy koła i pojeździłeś po twardym.
spadnie śnieg, poślizgasz się to i blokada się łatwiej wypnie
spadnie śnieg, poślizgasz się to i blokada się łatwiej wypnie

dzień dobry , użyj lewarka , do widzenia
panie łajdaczku , widze ze na start pozjadales wszystkie rozumy i urodziles sie geniuszem 
co sie okazalo po wyciagnieciu dyfra, sama dzwignia trzyma sie na takiej tulejce, ktora byla zatarta, badz po prostu zblokowana, wyrzucilem ja i dzwignia chodzi jak po masle, musze tylko dorwac taka tulejke i po sprawie. pozdrawiam

co sie okazalo po wyciagnieciu dyfra, sama dzwignia trzyma sie na takiej tulejce, ktora byla zatarta, badz po prostu zblokowana, wyrzucilem ja i dzwignia chodzi jak po masle, musze tylko dorwac taka tulejke i po sprawie. pozdrawiam
Jest taki wątek w dziale Nivy,chyba trzeci od góry.
Nowi powinni się tam przedstawić.I swój sprzęt.
Po pierwsze bo wypada,po drugie łatwiej jest coś doradzić.
Nie wiemy,czy kupiłeś Nivkę stojącą 10 lat w krzakach,czy masz nową i usterka zaskoczyła Cię nagle przy ruszaniu spod świateł.
Łajdaczka dał Ci jednak metodę,która często pomaga - a mówimy o likwidowaniu naprężeń w zablokowanym układzie napędowym.
To i tak bardzo liberalne forum.
Koniec prawienia morałów.
Nie wiemy,czy kupiłeś Nivkę stojącą 10 lat w krzakach,czy masz nową i usterka zaskoczyła Cię nagle przy ruszaniu spod świateł.
Łajdaczka dał Ci jednak metodę,która często pomaga - a mówimy o likwidowaniu naprężeń w zablokowanym układzie napędowym.

- Marek D.
-
Łajdaczka Ci dobrze radziła. Wajcha od blokady ma długość klucza 17-tki - a takim idzie ukręcić śrubę 10kę i to cechowaną na 8,8Krajan pisze:panie łajdaczku , widze ze na start pozjadales wszystkie rozumy i urodziles sie geniuszem

Odjebałeś w uj roboty, ale dalej nie pojąłeś zasad działania mechanizmu o logice kierata, na tyle, żeby móc go w trakcie jazdy zapinać i rozpinać a da się i to nawet w połowie zbagatelizowanego podjazdu

Cholera - sprzęt fabrycznie zestrojony tak, że przez cało polszu da się przejechać bez ładowania, vacu i sprzęgła... a tym blokada się kleszczy

- bladź

- piolew
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Nic dodac, nic ujac,dandan pisze:Jest taki wątek w dziale Nivy,chyba trzeci od góry.
Pozdr,
Piotr
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Cześć Piotr
Racja, ale sam wiesz - w obecnych czasach, konwenanse dla wielu, nie stanowią priorytetu
Ale ilu takich NIVIARZY "jednego sezonu", tu było
Krajan, masz jeszcze szanse

Racja, ale sam wiesz - w obecnych czasach, konwenanse dla wielu, nie stanowią priorytetu

Ale ilu takich NIVIARZY "jednego sezonu", tu było

Krajan, masz jeszcze szanse

-
-
"Jednego" bo nerwy im puszczały gdyż niwa wiadomo awaryjna terenówka:)
[quote="Krajan"]panie łajdaczku , widze ze na start pozjadales wszystkie rozumy i urodziles sie geniuszem 
Tak ogólnie kolego to rozumu nabrałem po kilku latach użytkowania Nivy i czterech innych radzieckich wynalazków, ale jeżeli nie interesują cię dobre rady to trudno , pozdrawiam.

Tak ogólnie kolego to rozumu nabrałem po kilku latach użytkowania Nivy i czterech innych radzieckich wynalazków, ale jeżeli nie interesują cię dobre rady to trudno , pozdrawiam.
-
- jestem tu nowy...
Mnie też czasem przycina się blokada , ale co zauważyłem , że wystarczy lekko szarpnąć na wstecznym i natychmiast puszcza .Nie wiem czy to jest normalne ale u mnie czasem się przyblokuje a czasem nie .
Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk , a rośnie popyt na święty spokój .