Yokohama Geolander At-s g012

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Maciej-Niva
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Yokohama Geolander At-s g012

Post autor: Maciej-Niva » czw mar 07, 2013 3:26 pm

Witam.
Dla wszystkich zainteresowanych zakupem w/w opon chciałbym podać informację dotyczącą wysokości bieżnika.
W różnych źródłach podają 14 mm oraz 12,5 mm.
Opony w rozmiarze 175/80R16 mają max. 10 mm bieżnika.

Awatar użytkownika
Przemasl
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Yokohama Geolander At-s g012

Post autor: Przemasl » sob mar 09, 2013 8:03 pm

Maciej-Niva napisz coś więcej jak oponki się sprawują, czy używałeś w zimie i jak w terenie? zamiaruję takie właśnie zakupić do mojej ładzinki..
Niva 1,7 MPi 2010 LPG

Maciej-Niva
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Maciej-Niva » pn mar 11, 2013 7:59 pm

Witam.
Opony nowe więc myślę że będą się sprawować dobrze.A na pewno będzie bezpiecznie.
Porównania nie mam do innych w tym samochodzie.A szczególnie z typowymi MT-kami.Poprzednio były bardzo zużyte co doprowadziło mnie dwa razy do utraty panowania nad autem. :)9 Na szczęście przy małych prędkościach,2 bieg.Raz na dosyć długim odcinku gdzie było błoto,a drugim razem między łąkami w czasie roztopów.
Opony założyłem kilka dni temu więc za wiele nie pojeździłem.
Wczoraj zrobiłem około 40 km.w terenie i po jezdni.Pojeździłem trochę po opuszczonej żwirowni i nie było problemów z podjeżdżaniem.Generalnie wszędzie sobie dawały radę.Po śniegu,w lesie na nie uczęszczanych drogach zasypanych śniegiem.Aczkolwiek na tych zużytych też wszędzie jeździłem.
Próbowałem szybszej jazdy między polami i żadnej niespodzianki nie było.
Na ubitym śniegu.prawie że lodzie trzeba jeździć ostrożnie i powoli,ale to tyczy się chyba wszystkich opon.Ja je kupiłem po wielu poszukiwaniach gdyż w rozmiarze fabrycznym nie ma właściwie wyboru.
Chciałem mieć takie bardziej uniwersalne opony i wydaje mi się że ten model taki jest-jeśli istnieje taka opona. :lol:
Generalnie wszędzie opony mają wystawianą dobrą opinię.
Szkoda tylko że nie mają tych 14 mm bieżnika, co nie którzy podają.Rozważałem jeszcze zakup opon Kama 232,chwalone przez sprzedawcę i podobno chętnie kupowane przez górali.
Opony wyprodukowane zostały w Japonii.Ja płaciłem po 360 zł za sztukę.Na zamówienie,lecz dosyć szybko.
Gdybyś miał jeszcze jakieś pytania to chętnie odpowiem.Jakbyś chciał namiary na sprzedawcę to też chętnie Ci podam.Możesz tu pisać na forum lub na GG 45233385.
Pozdrawiam. :)2

Awatar użytkownika
Przemasl
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Przemasl » pn mar 11, 2013 9:13 pm

Maciej-Niva dzięki za wyczerpującą odpowiedz :)2
Szukam właśnie opon które obrobią cały rok. Do lekkiego terenu i 50%szosy chyba dają rade. Najgorzej zimą, ale mam nadzieję że od seryjnych k156 które teraz mam będą i tak lepsze.
Musze pojeździć trochę jeszcze nivką, sprawdzić ją, jeśli kasy nie pożre jakiś niespodziewany remont to na jesień chcę je kupić.
Niva 1,7 MPi 2010 LPG

górni$
Kontaktowanie:

Post autor: górni$ » śr mar 13, 2013 10:32 am

Co do opon Kama posiadam komplet takowych na aucie, tyle że model 511.

Jak się sprawują ciężko powiedzieć, mało przejeździłem na nich. 400km trasy przebiegło bez niczego specjalnego, w koło domu też nic specjalnego. W kilku próbach off-roadowych i w śniegu i w porządnym roztopowym błocie wypadły bardzo dobrze.
Poprzedni właściciel twierdził, że na śnieg są słabe, na błocie zaś dużo lepsze. W sumie jego słowa pokryły się z prawdą, bo podczas jazdy testowej zakopaliśmy ją w nieubitym śniegu (może dlatego, że było go grubo powyżej mostów?).

Ten model opony występuje w wersji zimowej i wielosezonowej, moja jest zimowa.

Przemasl, czemu wg Ciebie oryginalne opony są słabe?

Awatar użytkownika
Przemasl
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Przemasl » czw mar 14, 2013 7:01 pm

oryginały z wielkim napisem NIVA 4X4 to opony podobno wielosezonowe, choć bieżnik głęboki, to na wodzie,a tym bardziej lodzie/śniegu śliskie jak diabli.
Niva 1,7 MPi 2010 LPG

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”