Problem z zaworami.
Moderator: Albert_N
Problem z zaworami.
Chciałem dokonac regulacji luzow zaworowych, ale natrafilem na problem. Wałek rozrządu jest u gory i nie moge wykonac regulacji jak chociazby w skuterze czy w felicji. Przegladajac forum czytalem ze nalezy uzyc plytek i jakiegos specjalnego przyrzadu. Mechanik powiedział ze trzeba sciągać obudowe wałka i popuscic rozrząd. Czy to prawda? Bo nie wydaje mi sie zeby operacja wykonywana co 10 tyś wymagała takich komplikacji. Prosze o pomoc.
Re: Problem z zaworami.
Bazarnia masz 1.7 z 99roku.W niej mogą być już hydrauliczne popychacze i luzu nie regulujesz ale niech wypowiedzą sie inni forumowicze.W swojej 1.7MPi z 2004roku już takie popychacze mam i na pewno były one montowane w Nivach wcześniej.Nivy z mechaniczną regulacją zaworów dobrze nie znam ale tam sie chyba nic nie reguluje podkładkami jak w Dieslach Citroena lub Volsvagena.Obejrzyj dokładnie forum i na pewno ten temat już gdzieś jest.
Zaraz przyjdzie Adam i Cię opier.doli, że Ci się do książki nie chce zajrzeć
Poza tym witam, wytrwałości życze

Poza tym witam, wytrwałości życze

Jeśli nie była to jakaś przeróbka to Nivka na monowtrysku powinna jeszcze mieć normalną regulacje zaworów, hydraulika dopiero w MPI.
Niva 1,7 MPI, 2002.
Oj to sprawdze. Poszperam i może cos znajde. W każdym razie dzięki za pomoc 

http://www.autoprospect.ru/vaz/21213-ni ... telya.html
Zapewne nie masz listwy regulacyjnej i mikromierza zegarowego, więc pozostanie Ci standardowa metoda - szczelinomierz.
Zapewne nie masz listwy regulacyjnej i mikromierza zegarowego, więc pozostanie Ci standardowa metoda - szczelinomierz.
Niva `88 1.6 zagazowana
- xanderagb
- jestem tu nowy...
ja mam mpi z 2001 roku i juz mam hydraulike, nietrudno rozpoznac jakie popychacze są w silniku:)
co do regulacji manualnej - nie jest ona specjalnie trudna, wystarczy szczelinomierz i parę kluczy,
nalezy pamietac zeby kręcić wałem zglodnie z kierunkiem pracy silnika tj. w ładzie w prawo (zgodnie z zegarkiem),
obracac silnikiem najlepiej jest przy wykręconych swiecach poprzez koło pasowe (klucz nasadowy 36 lub 38? ), niektórzy wrzucają bieg i przepychają lekko samochód ale jest to mało dokadna technika
co do regulacji manualnej - nie jest ona specjalnie trudna, wystarczy szczelinomierz i parę kluczy,
nalezy pamietac zeby kręcić wałem zglodnie z kierunkiem pracy silnika tj. w ładzie w prawo (zgodnie z zegarkiem),
obracac silnikiem najlepiej jest przy wykręconych swiecach poprzez koło pasowe (klucz nasadowy 36 lub 38? ), niektórzy wrzucają bieg i przepychają lekko samochód ale jest to mało dokadna technika

Dzisiaj zabrałem się za regulacje, dzieki za dodanie linku, ale głównie korzystałem z poradnika co prawda do silnika 1.6 ale reguła ta sama
Natknałem się jednak na pewien problem. Nie wiem czy wynika to z małej szerokości szczelinomierza jakim dysponuje, stanowi moze 1/3 tego który jest przedstawiony na rysunkach. W jednym miejscu pracuje lekko,a gdy go lekko przesunę blokuje się, tak jakby dźwigienki zaworów i krzywki nie były względem siebie równoległe. Więc wina szczelinomierza czy wytartych krzywek bądź dźwigienek ? Dodam że zjawisko to - wystepuje bardziej lub mniej - w zaleznosci od zaworu.
EE chyba sam już wiem
przeciez dźwigienka jest popuszczona i lekko pracowała rownierz na boki. Niech ktoś mnie oświeci bo nie jestem pewien 

EE chyba sam już wiem

Zasadniczo, to nie ma co zwalać na szczelinomierz
Najprawdopodobniej masz problem z przylgnią wałek-dźwigienka. Nie są równoległe. Jeżeli już się bawisz rozrządem to go rozepnij, sprawdź wałek i dźwigienki, wymień rozrząd jeżeli trzeba. Po zdjęciu wałka zobaczysz jak są powycierane dźwigienki.

Niva `88 1.6 zagazowana
Cerber67 ma racje.Ja z doświadczenia pozwole sobie dodać,że większe luzy zaworowe są mniej szkodliwe niż jak są za małe.Mi kiedyś w innym samochodzie z silnikiem benzynowym serwis ustawił luzy,fabrycznie powinny być ssące-0,25,wydechy-0,40 a ustawili tak-0,10 i 0,25.Wtedy z silnikiem działy się cuda.Jakbym miał LPG to z zaworów nic by nie zostało.Bazarnia nawet nie zrażaj sie tym jak zawory troche hałasują.
Nie testowałem go bo nie miałem kiedy, ale odpaliłem na chwile i teraz jest sporo ciszej. Teraz pytanie czy nie przesadziłem, ale starałem sie wyregulwoac je tak, ze w miejscu w ktorym dzwigienki/krzywki przylegaja najblizej ustawiałem 0,15 zgodnie z książka. Zobacze co sie bedzie działo, jesli cos nie tak to wroce do poprzedniego ustawienia a w najgorszym wypadku będe ingerował w rozrząd zgodnie z waszymi zaleceniami. Pozdrawiam:)
Chciałem odświeżyć trochę temat, minęło trochę czasu, zrobiliśmy ładą parę set kilometrów. Niva po regulacji chodziła ok, do teraz nie straciła mocy, nie było z nia żadnych problemów. Niedawno pojawiły się problemy z rozrządem ale pomijając to - mechanik zarzucił mi że problemy zaczęły się z mojej winy, bo ustawiałem zawory według metody z książki tzn. 0 stopni ustawiałem 8 i 6 krzywke obrot o 180 stopni i nastepne etc... Stwierdził ze to idiotyczna metoda i regulował zawory po swojemu, patrzył kiedy zawory są zamkniete i po kolei 1,4 cyl, pozniej 3 czy 2. Wiec powiedzcie mi ? czy ksiazka sie myli ? 

- wycior_2007
- jestem tu nowy...
Książka się nie myli
!!!!!!!!! Nasi mechanicy i ja sam też ustawiałem i ustawiam na wahanie- (fiat 125, Polonez no i Maluch silnik dwu cylindrowy) czyli jak się mijają zawory na 4 cylindrze to reguluję luz na 1 i na odwrót . Jeśli potrzebujesz to mam książkę w pdf i mogę Ci przesłać na mail 

NIVA 1.6 1990r. jeszcze CCCP 

A co to za różnica, czy regulujemy po kolei kolejnością książkową, czy jedziemy po kolei i regulujemy "wolne"-zamknięte zawory? 

Książkę posiadam od dawna, regulowałem według niej
Pytam, wolę się upewnić bo zostałem strasznie zbluzgany. Problem w tym, że po uruchomieniu silnik na wolnych obrotach zaczął strasznie hałasować. Doszliśmy do wniosku że to łancuszek bo i z tamtąd wydobywał się hałas. Poluzowałem nakrętkę napinacza, zacząłem kręcic korbowodem ale nie udało się nawet ani raz... Coś się zablokowało. Póżniej zrobiłem mało rozważnie, tak jak jeden z kolegów na forum no i pokrzywiłem zawory. Resztę tematu znam, śledziłem uważnie temat ale nie do końca teraz wiem - Dlaczego nie mogłem obrócić korbowodem po poluzowaniu nakrętki napinacza ? Nie chce powtórki po remoncie silnika, gdybym kiedyś znów chciał naciągnąć łancuszek