zablokowana dwójka w skrzyni biegów
Moderator: Albert_N
zablokowana dwójka w skrzyni biegów
Witam. Nie wiem czy było, szukałem i nie mogłem znaleźć więc zakładam nowy wątek.
Jakiś czas temu kupiłem Nive 17i z 2000 roku 5 biegów. Po przejechaniu dwustu kilometrów zacięła mi się dwójka, tzn że lewarek zmiany biegów poruszał się jakby był wrzucony luz ale był cały czas bieg i nie dało się nic z tym zrobić. Naprawa okazała się dosyć prosta, wystarczyło cofnąć wodzik? do pozycji neutralnej, jednak dzisiaj po przejechaniu kilku kilometrów problem powtórzył się. Co muszę wymienić czy zmodyfikować aby ten problem nie powtarzał się? Czy obejdzie się bez wyciągania skrzyni biegów? Proszę o parady, z góry dzięki.
Jakiś czas temu kupiłem Nive 17i z 2000 roku 5 biegów. Po przejechaniu dwustu kilometrów zacięła mi się dwójka, tzn że lewarek zmiany biegów poruszał się jakby był wrzucony luz ale był cały czas bieg i nie dało się nic z tym zrobić. Naprawa okazała się dosyć prosta, wystarczyło cofnąć wodzik? do pozycji neutralnej, jednak dzisiaj po przejechaniu kilku kilometrów problem powtórzył się. Co muszę wymienić czy zmodyfikować aby ten problem nie powtarzał się? Czy obejdzie się bez wyciągania skrzyni biegów? Proszę o parady, z góry dzięki.
Re: zablokowana dwójka w skrzyni biegów
witam , dwójka to chyba "miekkie" podbrzusze nivek 5 cio biegowych , mam drugą skrzynię , i w jednej i w drugiej mam to samo , zgrzyty w dwójce. Bez wyjęcia skrzyni nic nie zrobisz, dlaczego akurat drugi bieg wylatuje , sam nie wiem. Pozdro.
Wtrace swoje trzy grosze.Olej na jakim skrzynia pracowała jest ważny.Mam w swojej półsyntetyczny hipol i żadnych problemów ze skrzynią biegów nie ma.
Bieg nie wyskakuje jako tako, tylko wybierak z wodzika i wodzik zostaje na pozycji biegu 2. Nie można wrzucić wtedy innego biegu, lewarek tak jakby w pozycji neutralnej był.
Może mechanizm zmiany biegów już swoje przeżył?
Jeśli chodzi o sam drugi bieg, i u mnie czuć delikatny problem w zazębieniu podczas wbijania tego biegu
Jeśli chodzi o sam drugi bieg, i u mnie czuć delikatny problem w zazębieniu podczas wbijania tego biegu

Też mi się wydaje,że mechanizm zmiany biegów już swoje przeżył.Górni$,a dlaczego tak sie dzieje w Twojej skrzyni?I to jest na pewno tylko na zimnym oleju.U mnie przy zmianie biegów "w góre" jest wszystko pieknie,jedynie przy redukcji biegów słychać ciche ,krótkotrwałe pogwizdywanie synchronizatorów.
- Marek D.
-
Da się z tym żyć, ale trzeba pamiętać że trójka nie leży na przeciw dwójki a piątka czwórki
Polecam fajny skecz - pojeździj trochę zmieniając biegi bez dotykania sprzęgła. Wystarczy pedał gazu. Przyda się jak wyprzęgnik klęknie, a tobie utrwali położenie wodzików

Polecam fajny skecz - pojeździj trochę zmieniając biegi bez dotykania sprzęgła. Wystarczy pedał gazu. Przyda się jak wyprzęgnik klęknie, a tobie utrwali położenie wodzików