Witam. Łada nie pozwala na nudę więc teraz przestały pracować wentylatory. Przekaźnik wymieniony na nowy wraz z czujnikiem temperatury 4 miesięcy temu, termostat sprawny. Prosiłbym o jakieś sugestie. Przerwa w obwodzie?? Silnik 1.7 i.
Pozdrawiam.
Wentylatory chłodnicy- problem
Moderator: Albert_N
Re: Wentylatory chłodnicy- problem
Sprawdź "na krótko" czy ogólnie jest reakcja jeśli sam złączysz przewody idące do czujnika temperatury. Po różnych przygodach z wentylatorami w mojej Nivce zamontowałem zwyczajny przełącznik w kabinie, którym zawsze można ręcznie załączyć wentylatory.
Niva 1,7 MPI, 2002.
Re: Wentylatory chłodnicy- problem
Właśnie coraz bardziej dochodzę do wniosku że będę do tego zmuszony. Wentylatory ok. Nie wiem czy to normalne ale gdy silnik się nagrzeje po wyjęciu wtyczki od czujnika, wentylatory same się załączają
Wcześniej już miałem przygodę jak się nie załączyły i strzeliła chłodnica. Przekaźnik zawinił. Więc od tego czasu włączyłem w obwód wentylatorów woltomierz i zawsze mogłem śledzić czy podaje napięcie.

Wcześniej już miałem przygodę jak się nie załączyły i strzeliła chłodnica. Przekaźnik zawinił. Więc od tego czasu włączyłem w obwód wentylatorów woltomierz i zawsze mogłem śledzić czy podaje napięcie.