jep grand cherokee wk czy grand vitara po 2005? albo???
Moderator: Mroczny
- sewmustaf
- jestem tu nowy...
jep grand cherokee wk czy grand vitara po 2005? albo???
witam,dużo szuka i czytam potrzebuje kupić coś do 30,000 od zawsze byłem za grand vitara tą po 2005 roku 2.0 benzyna, ale w między czasie spodobał mi się grand cheroke wk 3.7, tera obydwa auta są troche inne , GV ma inny napęd ( nchyba nawet lepszy),:
-stały4x4 ,blokade między mostowego i reduktor - to ważne!!!
-troche mniejsze spalanie
- może troche tańsze części
wiem że jak stanę pod górkę z 1,5t na przyczepce to napewno ruszę.
minusy w sumie oprócz tego że mniej miejsca to chyba nie ma.
-znów jeep wk ma stały 4x4 bez reduktora, troszkę boje się czy wystarczy te 204km. ruszając z miejsca. z ciężarem
-więcej spali , ale lpg wyjdzie i tak jak gv1 hdi na ropie
-więcej miejsca bagażnik i w środku
-troche i ten znaczek jeep-a robi swoje,
jak macie jakieś doświadczenia to podpowiedzcie co wybrać
ogólnie auto potrzebuje do normalnej jazdy, czasami gdzieś zjechać w teren czy w śniegu żeby dobrze szedł, no i żeby z 2t
(od święta) na przyczepce nie robiło wielkiego kłopotu.
dużo mogę jeszcze porównywać ale poczekam na was
dzięki z góry
-stały4x4 ,blokade między mostowego i reduktor - to ważne!!!
-troche mniejsze spalanie
- może troche tańsze części
wiem że jak stanę pod górkę z 1,5t na przyczepce to napewno ruszę.
minusy w sumie oprócz tego że mniej miejsca to chyba nie ma.
-znów jeep wk ma stały 4x4 bez reduktora, troszkę boje się czy wystarczy te 204km. ruszając z miejsca. z ciężarem
-więcej spali , ale lpg wyjdzie i tak jak gv1 hdi na ropie
-więcej miejsca bagażnik i w środku
-troche i ten znaczek jeep-a robi swoje,
jak macie jakieś doświadczenia to podpowiedzcie co wybrać
ogólnie auto potrzebuje do normalnej jazdy, czasami gdzieś zjechać w teren czy w śniegu żeby dobrze szedł, no i żeby z 2t
(od święta) na przyczepce nie robiło wielkiego kłopotu.
dużo mogę jeszcze porównywać ale poczekam na was
dzięki z góry
Re: jep grand cherokee wk czy grand vitara po 2005? albo???
WK za 3 dychy to syffff,zreszta jedno i drugie to kibel
jak juz jeep to WJ z duza benzyna
jak juz jeep to WJ z duza benzyna
- sewmustaf
- jestem tu nowy...
e no mam od znajomego wk z 2007r 140tyś km nowe opony ładny konserwacja itd , jeżdziłem i wszystko ok ma go od 2008r czyli kupił rocznego ze stanów,
a grand vitara 2 za 28-30 tyś ? co ty chcesz lepszego nie znajdziesz.
więc co? nie mów, że patrol.
a grand vitara 2 za 28-30 tyś ? co ty chcesz lepszego nie znajdziesz.
więc co? nie mów, że patrol.
Suzuki przy Jeepie jest bezawaryjne przynajmniej.
PATROL
SAMURAI
GEKON
SAMURAI
GEKON
WK za 30k to padlina, a silnik 3.7 nie jedzie. Szukaj WJ 4.7 - od roku 2002 wzwyż. 223KM, 390Nm, reduktor, sztywne mosty i zajebiście wygodny. W dowód wbita przyczepa 3360kg. Silnik nie do zajechania. Co do awaryjności to miałem 2 suzuki i 1 jeepa i wszystkie wypadają podobnie, czyli bardzo dobrze.
Ewentualnie szukaj WJ 2.7 CRD, załadowana laweta nie robi na nim wrażenia. No ale Jeep w dieslu to jak pójść do prostytutki, żeby się całować.
Ewentualnie szukaj WJ 2.7 CRD, załadowana laweta nie robi na nim wrażenia. No ale Jeep w dieslu to jak pójść do prostytutki, żeby się całować.
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
- sewmustaf
- jestem tu nowy...
hm narazie z waszych odpowiedzi wychodzi na to , że będzie grand vitara2, bo jeep z 2002 to już za stary , wolałbym tą co mam gv1 2001.
ok zobaczymy co kto jeszcze napisze?
ok zobaczymy co kto jeszcze napisze?
patrol nie jest dla ciebie
a skoro juz wybrales to po co pytasz
kryterium jest waskawe dosc cena i mlody rocznik oscyluja w jakiegos quada
a skoro juz wybrales to po co pytasz

kryterium jest waskawe dosc cena i mlody rocznik oscyluja w jakiegos quada

- sewmustaf
- jestem tu nowy...
no tak z pewnością nie dla mnie bo ani w teren ani do normalnej jazdy zresztą spalanie okropne no i diesel gazu nie założe.
już jeżdziłem w terenie swoją gv z patrolem obydwa seryjne , no nie dawałem rady go wyciągać bo za cięzki jak na suzukę
jeszcze nie wybrałem pisałem że ten z 2002 za stary którego kolega proponował ale ja akurat myśle o wk 2005-2010. no i gv2 ,a myślałem też jeszcze o l200 spalanie w miarę dobry napęd , ale w terenie nie bardo.
już jeżdziłem w terenie swoją gv z patrolem obydwa seryjne , no nie dawałem rady go wyciągać bo za cięzki jak na suzukę
jeszcze nie wybrałem pisałem że ten z 2002 za stary którego kolega proponował ale ja akurat myśle o wk 2005-2010. no i gv2 ,a myślałem też jeszcze o l200 spalanie w miarę dobry napęd , ale w terenie nie bardo.
Pierdycza jak powaleni.
Za 30k wyrwiesz juz spokojnie 3.7 w wk. a wiem, bo szukam takiego. I to czesto bardzo ladne egzemplarze. Ze Stanow , z niewielkim przbiegiem. Nie orane w terenie. Ogladalem dla siebie te najtansze WK/XK, bo i tak mial byc dlubany , i wcale nie bylo tragedii.
Ide w V8, bo 3.7 nie maja reduktora (choc sa wyjatki!) i czesto trafiaja sie oski.
GV II
Kupilismy dla kolegi jakies pol roku temu. 1.9 blotojad. Jak ktos mowi,ze wk z 3,7 nie jedzie to nie jechal vitarga. Fajne napedy, jest refuktor itd.. Ale kosztowo bedzie drozsza w utrzymaniu jak pip.
Nie wiem ile ma GV na haku, ale 3.7 pip ma ~1,6 tony. A 4.7 ma juz ponad 2.5
WJ'ta ja nie biore pod uwage. Za stare, ciezko trafic rozsadny egzemplarz w normalnej kasie a za ladnie utrzymane laleczki chca ludzie po 25k+ wiec w moim odczuciu za duzo.
Byl ladny commander na OLX'e za 25k. Z prywatnych rak. 3.7 , troche poobijany, ale za ta kase wart uwagi. Juz nie ma.
Za 30k wyrwiesz juz spokojnie 3.7 w wk. a wiem, bo szukam takiego. I to czesto bardzo ladne egzemplarze. Ze Stanow , z niewielkim przbiegiem. Nie orane w terenie. Ogladalem dla siebie te najtansze WK/XK, bo i tak mial byc dlubany , i wcale nie bylo tragedii.
Ide w V8, bo 3.7 nie maja reduktora (choc sa wyjatki!) i czesto trafiaja sie oski.
GV II
Kupilismy dla kolegi jakies pol roku temu. 1.9 blotojad. Jak ktos mowi,ze wk z 3,7 nie jedzie to nie jechal vitarga. Fajne napedy, jest refuktor itd.. Ale kosztowo bedzie drozsza w utrzymaniu jak pip.
Nie wiem ile ma GV na haku, ale 3.7 pip ma ~1,6 tony. A 4.7 ma juz ponad 2.5
WJ'ta ja nie biore pod uwage. Za stare, ciezko trafic rozsadny egzemplarz w normalnej kasie a za ladnie utrzymane laleczki chca ludzie po 25k+ wiec w moim odczuciu za duzo.
Byl ladny commander na OLX'e za 25k. Z prywatnych rak. 3.7 , troche poobijany, ale za ta kase wart uwagi. Juz nie ma.

y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
- sewmustaf
- jestem tu nowy...
no tak mi się wydaje jest tych 3.7 troche do 30tyś,mam nawet od znajomego z 2007r i pusci raczej poniżej 30. no też nawet dzisiaj pomyślałem sobie o v8 4.7 ale boje się o spalanie i silnik ,będzie napewno droższy w razie jakiś napraw czy obsługi?
no raczej gv2 nie będzie droższa w utrzymaniu od wk. dużo czytam o nich i 2.0 benzyna jest bez awaryjna , diesle były nie za bardzo udane. komander też podoba mi się ale tego do 30 raczej niema szans.
no raczej gv2 nie będzie droższa w utrzymaniu od wk. dużo czytam o nich i 2.0 benzyna jest bez awaryjna , diesle były nie za bardzo udane. komander też podoba mi się ale tego do 30 raczej niema szans.
W razie jakis powazniejszych napraw pewnie bedzie drozszy niz 3.7 ale wciaz duzo tanszy od diezla. Jesli wogole wystapia. Ten kupiony dla kumpla dostal juz pakiet za 3,5k (ponad 10% wartosci) a czeka jeszcze turbo.
Ceny czesci do pipa to jakis smiech. Sam nie wierzylem do momentu jak nie kupilem. Stopien skomplikowania wrecz banalny.
Nie wiem jak jedzie 2.0 w vitarze, ale wiem jak jechalo w C5, wiec zgaduje,ze dynamika bedzie slaba.
3.7 dla mnie (w porownaniu z patrolem
) jedzie wiecej niz dobrze Jest tani w zakupie, utrzymaniu i latwo dostac niezajezdzone . U mnie dyskwalifikje go brak reduktora. Aaaa... i duza czesc tych 3.7 to tylko naped na jedna os.
Trafialy sie na Allegro ladne sztuki v8 z gazem . wk od goscia co go sprowadzil osobiscie ze stanow z v8 i lpg byl za 24k. Poszedl w 2 godzin. Niezagazowane HEMI tez bylo za 25k.
Ale to schodzi na pniu. Ustaw sobie alerty na maila. Gotowka na kupce i jechac ogladac. Da sie wyrwac do 30k.
Ceny czesci do pipa to jakis smiech. Sam nie wierzylem do momentu jak nie kupilem. Stopien skomplikowania wrecz banalny.
Nie wiem jak jedzie 2.0 w vitarze, ale wiem jak jechalo w C5, wiec zgaduje,ze dynamika bedzie slaba.
3.7 dla mnie (w porownaniu z patrolem

Trafialy sie na Allegro ladne sztuki v8 z gazem . wk od goscia co go sprowadzil osobiscie ze stanow z v8 i lpg byl za 24k. Poszedl w 2 godzin. Niezagazowane HEMI tez bylo za 25k.
Ale to schodzi na pniu. Ustaw sobie alerty na maila. Gotowka na kupce i jechac ogladac. Da sie wyrwac do 30k.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
- sewmustaf
- jestem tu nowy...
no tak tak kupi coś.
ale musze podratować grand vitare bo jezeli włożył dużą kase to w diesla te były akurat nie udane, ale benzyna 2.0 jest dobra. w kolejości co do awaryjności i utrzymania ustawił bym tak, naj mniej awaryjny
1. grand vitara2.0 benzyna
2 grand cherokee wk 3,7
3.grand vitara 1.9ddis (tylko silnik awaryjny)
ale musze podratować grand vitare bo jezeli włożył dużą kase to w diesla te były akurat nie udane, ale benzyna 2.0 jest dobra. w kolejości co do awaryjności i utrzymania ustawił bym tak, naj mniej awaryjny
1. grand vitara2.0 benzyna
2 grand cherokee wk 3,7
3.grand vitara 1.9ddis (tylko silnik awaryjny)
- Bratproroka
-
- Kontaktowanie:
Ilość eufemizmów na określenie diesli nie przestaje mnie zadziwiać.Wojtek_W pisze:1.9 blotojad.
W temacie:
Mierzył kupujący się na wnętrze GV/Jeepa? Ani jeden ani drugi nie są gigantami przestrzeni. Jeepa brałbym w gaz, a to oznacza upchanie gdzieś butli. Czyli najprawdpodobniej do środka i znowu trochę mniej miejsca. Osobiście, dla siebie, wybrałbym Jeepa 4,7 i gaz. Rozsądek podpowiada, że Jeep CRD wcale nie jest głupim rozwiązaniem, ale jednak V8 to V8.
Spalania takiej jednostki - szczególnie na gazie - nie należy demonizować. W tej generacji wcale nie jest tak źle, jak niektórzy głoszą. Poza tym, w dalszym ciągu - LPG 20l/100 km to mniej więcej to samo co ON 10l/100 km. A ten 4,7 tyle średnio NIE spali. Czy GV zejdzie poniżej 10 l ON na 100 nie wiem, ale przy ciężkim w sumie aucie i astronomicznej pojemności 1,9 - wątpię. Przyjemność z jazdy - Jeep. Dynamika - Jeep. Wykończenie - kwestia gustu. Oba plastikowe. Ceny części - porównywalne. Dodatkowe szpeje - zdecydowanie Jeep.
22 letni Monterey 3,2 na gazie średnio zamyka się poniżej 17 litrów LPG. Nie wierzę, żeby 10-15 lat młodsze auto nie paliło mniej. Świat jednak idzie do przodu.
Beware The Rage Of A Berserker
Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie
Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie
- sewmustaf
- jestem tu nowy...
tzn gaz w jeepie zakładam w koło zapasowe i wchodzi tam spokojnie 70l, będzie troche większy od gv biorąc pod uwagę że jak gv to tylko benzyna, i gaz w bagażniku wtedy bagażnika zostaje 200l bo ten 1.9 diezel nie udany całkowicie.
myśle że diesel w gv zmiesci się w 10l spokojnie
a benzyna w gv troche spali podobno nawet z 14l ale mniej napewno jak jeep.
no i na plus w gv to jest napewno napęd. chociaż jeep z asr-em lepiej przejdzie np. wykrzyż niż gv
też jestem raczej za jeepem wk, ale cały czas się jeszcze bije z myślami.
myśle że diesel w gv zmiesci się w 10l spokojnie
a benzyna w gv troche spali podobno nawet z 14l ale mniej napewno jak jeep.
no i na plus w gv to jest napewno napęd. chociaż jeep z asr-em lepiej przejdzie np. wykrzyż niż gv
też jestem raczej za jeepem wk, ale cały czas się jeszcze bije z myślami.
- sewmustaf
- jestem tu nowy...
witam i pytam , jakie jescze macie propzycje co do jeepa wk myśle trochę o tym 4,7 ( reduktor ważne) ale boje się spalania i obsługi silnika w razie czego , nawet np świece czy przewody troche tego wszystkiego więcej 8 cylindrów. bardzo bym się chciał przejechać takim 4,7 czy 3,7 zobaczyć ile pod moją nogą spali ma ktoś ochotę może pomóc z podkarpacia??
pytajac o spalanie przekreslasz zakup jeepa
20 l w gore wszystkie
20 l w gore wszystkie

- sewmustaf
- jestem tu nowy...
echh.... 3,7 chyba śrenio przy normalnej jeżdzie zmiesci się w 16-18l
a to jescze by uszło
no jeżeli powyżej 20l to odpada.
a to jescze by uszło
No tak, 21 czy 18l to taka różnica ....sewmustaf pisze:echh.... 3,7 chyba śrenio przy normalnej jeżdzie zmiesci się w 16-18l
a to jescze by uszło

Monty 3.1 td - historia....
Plecak wyprawowy
coś na dwóch kólkach też ....
Plecak wyprawowy
coś na dwóch kólkach też ....
Całe 6 zł różnicy na 100km.-To se wymysliłeś powódblublu1 pisze:No tak, 21 czy 18l to taka różnica ....sewmustaf pisze:echh.... 3,7 chyba śrenio przy normalnej jeżdzie zmiesci się w 16-18l
a to jescze by uszło

Czerwona gitara 1,6 8v1999 LPG,lift 4' BFG MT KM2 hi-lift blokada LSD
Suzuki DR-Z 400
Honda CR-V III
Suzuki DR-Z 400
Honda CR-V III
- sewmustaf
- jestem tu nowy...
kurde myśle że wk 3.7 zmieszcze się w 17 średnio a ak 4,7 21 to jest 4l to 10zł
no ale może warto za reduktor,
ale ciekawy jestem czy bez reduktora poradzi jak trzeba kogoś szarpnąć wyciągnąć czy ruszyć z dużym ciężarem???
no ale może warto za reduktor,
ale ciekawy jestem czy bez reduktora poradzi jak trzeba kogoś szarpnąć wyciągnąć czy ruszyć z dużym ciężarem???
- Misiek Cypr
-
WK 3.7 oraz 4.7 to prawie tens sam silnik, tylko cylindrami sie roznia.
4.7 to wyjatkowo oszczedne V8, a 3.7 to zwykle V6. Roznicy w spalaniu znaczacej nie ma. Sa kierowcy co potrafia spalic 3.7 mniej o dwa litry niz 4.7. Ale sa tez tacy, ktorzy mniej pala 4.7 niz 3.7
WK to w sumie proste auto, a jak dorwiesz z QD II to juz bajka.
4.7 to wyjatkowo oszczedne V8, a 3.7 to zwykle V6. Roznicy w spalaniu znaczacej nie ma. Sa kierowcy co potrafia spalic 3.7 mniej o dwa litry niz 4.7. Ale sa tez tacy, ktorzy mniej pala 4.7 niz 3.7

WK to w sumie proste auto, a jak dorwiesz z QD II to juz bajka.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
- sewmustaf
- jestem tu nowy...
kurde raz na forum gościu pisał że to jednak całkiem inne silniki??? a co do spalania to właśnie sam chciałbym sprawdzić ile mi wyjdzie ,jeżdzę dosc ekonomicznie może robił bym zadowalający wynik w 4,7.
nie patrze na spalanie w terenie bo tam każdy spali każdą ilość ale np. do pracy mam 20km wioską i kawałeczek miasta i tu ciekawe ile by wyszło?
nie patrze na spalanie w terenie bo tam każdy spali każdą ilość ale np. do pracy mam 20km wioską i kawałeczek miasta i tu ciekawe ile by wyszło?
Maiłem KJ 3,7 to ten sam silnik co w WK tylko samochód mniejszy i lżejszy a palił tak od 20l w trasie... dramat...
Nie mówiąc już o nieszczęsnych przednich górnych wahaczach (a dokładniej niewymiennych sworzniach...) które również występują w WK o ile się nie mylę...

Nie mówiąc już o nieszczęsnych przednich górnych wahaczach (a dokładniej niewymiennych sworzniach...) które również występują w WK o ile się nie mylę...

Pozdrawiam
Plush
GG: 12108
Vitara '91 1,6B Fedima 31/10.5/15
Plush
GG: 12108
Vitara '91 1,6B Fedima 31/10.5/15
- Misiek Cypr
-
Nie mam pojecia ile by wyszlo.
Amerykanie podaja dla mojego 5.2, ktory jest naprawde malo ekonomiczny spalanie 15PB w trasie I 20 w miescie.
Mam duzo wieksze kola niz orginal. W miescie wychodzi wiecej chyba, ale nie liczylem od 3 lat. W trasie wychodzi mniej niz 15, nawet jak wyprzedzam.
Jak jade 85km/h wychodzi 13/100, a jak jade 120 to wychodzi ponizej 15...
4.7 pali duzo mniej, ale to jest jakies 20%
Amerykanie podaja dla mojego 5.2, ktory jest naprawde malo ekonomiczny spalanie 15PB w trasie I 20 w miescie.
Mam duzo wieksze kola niz orginal. W miescie wychodzi wiecej chyba, ale nie liczylem od 3 lat. W trasie wychodzi mniej niz 15, nawet jak wyprzedzam.
Jak jade 85km/h wychodzi 13/100, a jak jade 120 to wychodzi ponizej 15...
4.7 pali duzo mniej, ale to jest jakies 20%
513549044
513549044
- Misiek Cypr
-
KJ I WK maja zupelnie inne zawieszenie z przodu, ale zeby KJ spalic ponad 20 w trasie, to trzeba sie postarac.
Jezdzac ZJtem 5.2 w trasie nigdy mi nie spalil powyzej 18, ale smigalem 140 z duza iloscia wyprzedzania. Mowa o LPG, bo benzyny troche mniej.
513549044
513549044